Свържете се с нас

ВИДЕО

Атонска светиня в гоцеделчевския музей (ВИДЕО)

Публикувано

на

Уникална изложба, инициирана от Регионален исторически музей, гостува в навечерието на Рождество Христово, в историческия музей на гр. Гоце Делчев. Пътуващата изложба „Светиня от Атон“ е уникална с това, че представя един единствен експонат – резбован престолен кръст от края на 16-ти и началото на 17-ти век.

Това е представително произведение на църковната резбова миниатюра от този период. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др.

На тази невероятно малка площ са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в увеличен мащаб на 12 фото табла. Според църковните анали кръстът е изработен от гръцки монах в манастирите на Света гора на Атон. Резбарят е работил над уникалната творба в продължение на 18 годи в следствие на което ослепял. В пернишкия музей, уникалният кръст попада през 70-те години на миналия век. Предоставя го съпругата на починалия свещеник от Брезник. Мистериозното е как кръста от Атон попада у брезнишкия свещеник, за което разказаха директорът на Районен музей в Перник, Венцислава Крумова и коратора на изложбата, Милена Карамфилова.

За граждани и гости които са пропуснали да видят гениалната резбова творба, ще имат възможност да посетят изложбата „Светиня от Атон“, която ще остане в гоцеделчевския музей до 4 януари 2019 г.

коментара

ВИДЕО

Честит 12-ти Рожден Ден, Ice G !!!

Публикувано

на

Днес най-младият БГ рапър Ice G – Георги Байрактарски празнува своя 12-ти рожден ден.

Гого е и част от медийна група Топ Преса, той е водещ на онлайн поредицата „Малките Новини“

 

Топ Преса пожелава на G много здраве и бъдещи успехи в музиката и в предаването!

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

/ВИДЕО/ 5 години от създаването на социален център, празнуваха днес в Гоце Делчев

Публикувано

на

Истински празник организираха днес в двора на Центъра за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев. Поводът бе, петата годишнина от създаването му. Рожденият ден на социалната придобивка в града бе уважена от зам.кмета на Гоце Делчев, Саид Иброш, директорът на Дирекция социално подпомагане гр. Гоце Делчев, Недялка Цветкова, управители на социални заведения и учреждения в града, както и гости от Разлoг, Горно Драглище и граждани на Гоце Делчев.

В тържественото си слово, управителката Димитрия Папалезова благодари на кмета на общината, Владимир Москов, на дирекция „Социално подпомагане“ и на всички спонсори и дарители които подпомагат социално и материално социалния център. „Нашата цел е потребителите да се чувства значими в този труден за тях живот. За това се грижим индивидуално за тях и в работата си прилагаме най-добрите практики“, каза г-жа Папалезова. В празничната програма за рождения ден на социалния център участие взеха и самите потребители.

Както на всеки рожден ден запалиха свещи на разкошна торта, а празникът продължи с народни хора в просторния двор на социалното заведение.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ