Хищните риби са гладни

Сомът се храни като за последно преди зимата

Есента е времето, когато дребните риби започват да се групират на пасажи в дълбоките части на водоемите. Изобилието от хранителни запаси за хищниците намалява и те стават по-уязвими при риболов с изкуствени примамки. Много често трофейните екземпляри се придържат на разстояние от брега, което изисква използването на лодка. Влаченето на воблери и блесни се нарича тролинг.

У нас този метод се популяризира масово в последните години. Практикува се по всички по-големи наши язовири, като основният улов е от сомове, бели риби, щуки, кефали, костури, а по високопланинските водоеми и пъстърви. При риболова на тролинг са необходими пръчки с дължина около 2,70 м. Те се поставят на специални стойки в лодката, така че да са насочени максимално встрани една от друга. Желателно е използването на плетено влакно, което има почти нулева разтегливост и рибата се самозасича при удар. Освен това при закачки в подводни дънери или скали шансът да спасим примамката от скъсване се увеличава многократно.

При риболов на щука и американска пъстърва се използват сравнително по-плитко газещи воблери, които се водят в средните и горните водни слоеве. По този начин е много по-вероятно примамката ни да бъде забелязана от хищника. За бяла риба и сом пък се използват воблери, които се водят почти до самото дъно. Можем да опитаме и с тежки силиконови примамки, особено ако търсим трофейни костури във водоема. Задължителен аксесоар при риболов на тролинг е сонарът. Освен че показва къде са пасажите с риба, той ни дава представа и за релефа на дъното, както и дълбочината под лодката.

В края на октомври се хващат трофейни сомове на язовирите „Тича“, „Студен кладенец“, „Кърджали“ и „Александър Стамболийски“. Щуките можете да потърсите на яз. „Жребчево“, „Йовковци“, както и по река Дунав. Едри бели риби по това време се мамят на „Ивайловград“, „Бели лом“, „Сопот“, а американската пъстърва е активна на „Доспат“ и „Кричим“. В най-близкия на столичани язовир „Искър“ може да се улови всякакъв вид хищник, стига да проявим упорство и да потърсим къде са пасажите.

Тома Спахиев

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене