Свържете се с нас

Таблоид

Хищните риби са гладни

Публикувано

на

Сомът се храни като за последно преди зимата

Есента е времето, когато дребните риби започват да се групират на пасажи в дълбоките части на водоемите. Изобилието от хранителни запаси за хищниците намалява и те стават по-уязвими при риболов с изкуствени примамки. Много често трофейните екземпляри се придържат на разстояние от брега, което изисква използването на лодка. Влаченето на воблери и блесни се нарича тролинг.

У нас този метод се популяризира масово в последните години. Практикува се по всички по-големи наши язовири, като основният улов е от сомове, бели риби, щуки, кефали, костури, а по високопланинските водоеми и пъстърви. При риболова на тролинг са необходими пръчки с дължина около 2,70 м. Те се поставят на специални стойки в лодката, така че да са насочени максимално встрани една от друга. Желателно е използването на плетено влакно, което има почти нулева разтегливост и рибата се самозасича при удар. Освен това при закачки в подводни дънери или скали шансът да спасим примамката от скъсване се увеличава многократно.

При риболов на щука и американска пъстърва се използват сравнително по-плитко газещи воблери, които се водят в средните и горните водни слоеве. По този начин е много по-вероятно примамката ни да бъде забелязана от хищника. За бяла риба и сом пък се използват воблери, които се водят почти до самото дъно. Можем да опитаме и с тежки силиконови примамки, особено ако търсим трофейни костури във водоема. Задължителен аксесоар при риболов на тролинг е сонарът. Освен че показва къде са пасажите с риба, той ни дава представа и за релефа на дъното, както и дълбочината под лодката.

В края на октомври се хващат трофейни сомове на язовирите „Тича“, „Студен кладенец“, „Кърджали“ и „Александър Стамболийски“. Щуките можете да потърсите на яз. „Жребчево“, „Йовковци“, както и по река Дунав. Едри бели риби по това време се мамят на „Ивайловград“, „Бели лом“, „Сопот“, а американската пъстърва е активна на „Доспат“ и „Кричим“. В най-близкия на столичани язовир „Искър“ може да се улови всякакъв вид хищник, стига да проявим упорство и да потърсим къде са пасажите.

Тома Спахиев

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ