Свържете се с нас

Таблоид

След заплахата на Цацаров МОСВ започва преговори с „Юлен“ за промяна на договора

Публикувано

на

След като в четвъртък вечерта в „Шоуто на Слави“ главният прокурор Сотир Цацаров за втори път заплаши с наказателно производство, ако правителството продължава да бездейства по нарушенията на концесионния договор за ски зона Банско, в петък по обед екоминистърът Нено Димов свика брифинг и заяви, че в следващите седмици започват преговори с „Юлен“.

За нарушенията – най-вече за надхвърлената почти двойно концесионна площ, се знае и пише от години, но прокуратурата им обърна специално внимание едва през юни т.г. Това стана известно от прессъобщение на самата прокуратура от 12 юни т.г., към което бе приложено и писмо, изпратено на същата дата от главния прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов с два вида „предложения“. Първото – да „предприеме незабавни действия за изменение и допълнение“ на концесионния договор от декември 2001 г., като осигури „пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор“, както и да съобрази начина за определяне на концесионното възнаграждение със закона. От писмото става ясно, че проверката е започнала през февруари 2018 г. след сигнал на политическа партия „Зелените“ и в хода на нейното развитие е била събрана информация, че „Юлен“ експлоатира площ, която надвишава с 65,789 ха предоставените ѝ 99,55 ха. 

В прессъобщение на прокуратурата от тази сутрин, разпратено половин час преди брифинга на Димов, се казва, че главният прокурор е изпратил писмо до премиера Борисов с искане за информация относно предприетите действия във връзка с неговите „предложения“ от юни.

Съществено увеличение на таксата

„По отношение на първата препоръка: за изменение на договора, включително на размера на концесионното възнаграждение, проведохме срещи с представители на концесионера и в резултат ще предложа на Министерския съвет да ми даде мандат да започна преговори за промяната“, заяви министърът на околната среда Нено Димов в петък. На въпрос какво увеличение на таксата предлага министерството Димов отговори, че „това е въпрос на разговори между двете страни“, но увеличението би трябвало да е „съществено“. Решението на МС може да бъде гласувано следващата или по-следващата седмица, уточни Димов.

Министърът обясни, че концесионната такса се изчислява на база реализирания оборот и не е обвързана с използваната от концесионера площ. Размерът й към момента бил от порядъка на 300 000 лева годишно, каза Димов.

Миналият месец стана ясно, че в продължение на десет години – от 2005 до 2015 г., „Юлен“, не е плащал дължимите такси по Закона за защитените територии, а държавата си е затваряла очите. Окръжният съд в Благоевград постанови фирмата да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност. Макар и да става дума за незначителна сума (общо 178 хил. лв., от които са уважени претенции на МОСВ от 2015 г. за 52.9 хил. лв.), казусът е показателен за безхаберието на държавата (в случая на три правителства) към присъствието на „Юлен“ в Национален парк „Пирин“. През 2016 г. „Капитал“ публикува статистика на административните санкции, налагани на „Юлен“ за периода 2010 – 2015 г., от която става ясно, че различни контролни органи са издали общо 20 наказателни постановления срещу дружеството. Част от тях са за съмнения за укрити приходи, те са отменени на две инстанции.

Долорес Арсенова била виновна

Макар в договора с „Юлен“ от 2001 г. да е записано, че обект на концесията е изключителна държавна собственост с площ 99.55 хектара, министър Димов за пореден път заяви, че в него нямало определена площ, поради „тежко несъответствие“ на описанията на терените на различните места.

Той цитира точка първа от договора, където е записано, че „площта на предоставената територия е 99.55 ха при граници съгласно одобрения със Заповед №09-13/01.03.2001 на кмета на община Банско Териториален устройствен план (ТУП) за „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализиран с координатите на точки от 1 до 252 в координатната система „1970 г.“ по чупките на външната граница на ски зоната“.

„Точки от 1 до 252 очертават площ 818.46 хектара, а ТУП от 2001 г. е с площ 1075.9 хектара. И трите площи са в еднаква степен валидни. Става въпрос за тежко несъответствие. Решението как да прецизираме площта е много трудно, от една страна, не можем да дадем толкова голяма площ, от друга – по никакъв начин не желаем да отнемаме концесията“, каза министър Димов. На въпрос кой носи отговорност за това „тежко несъответствие“ той заяви, че този, който е подписал договора, а именно Долорес Арсенова, министър на околната среда в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Димов потвърди констатацията на прокуратурата от юни, че в момента концесионерът ползва около 165 хектара в Национален парк „Пирин“.

МОСВ не знае кой е собственикът на „Юлен“

На въпрос към министър Димов знае ли кой е собственикът на „Юлен“ АД той обясни, че се е срещал само с неговия адвокат, който имал пълномощно от изпълнителния директор Мая Христоскова. „Аз поисках информация от Българска народна банка кой е собственик, но оттам отговориха, че нямат правомощия да ни предоставят такава информация. Не е функция на МОСВ да разследва, има си други органи“, каза министърът.

Въпреки че е скрита зад номинален собственик в лицето на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, „Юлен“ се свързва с единия от собствениците на Първа инвестиционна банка – Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски.

Природозащитници: договорът да се прекрати

„На екоминистъра Нено Димов напомняме, че той беше заместник-министър на министър Евдокия Манева, която одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин, подготви договора за концесия и обяви процедурата, 20-ина дни преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по ОВОС“, се казва в позиция на Коалиция „За да остане природа в България“, разпространена по късно в петък.

„Ако екоминистерът и повереното му министерство не знаят каква площ на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 г., това означава само едно – че решението на министър Манева е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, заедно с концесионния договор, както всъщност 18 години настояват природозащитните организации“, пишат още природозащитниците

От коалицията посочват, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите забраняват промяна в договора, а „Юлен“ трябва да върне всички използвани територии над записаните 99.55 ха. Ако прокуратурата е открила нарушения заради незаконно надхвърляне на позволената за ползване площ и по този начин е нанесена щета на националния парк, то трябва да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс: който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. „И дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение“, посочват от коалицията.

Десислава Лещаркса

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Внимание : Да спазваме стриктно правилата и мерките за пожарна безопасност през есенно – зимния отоплителен сезон

Публикувано

на

С този призив днес за пореден път излязоха от РСПБЗН – Гоце Делчев,към жителите на  общината и региона с молба за повече внимание и спазване на правилата през есенно зимния период който е рисков и крие големи опасности от пожари .

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава риска от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

РСПБЗН – Гоце Делчев, напомня че отговорност за осигуряване на пожарната безопасност има всеки гражданин.

 

Нарушаването на мерките за пожарна безопасност освен големи загуби на дом, имущество и ценности може да доведе и до застрашаване живота на най-близките хора.

 

През отоплителният сезон се използват различни видове отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.

 

 

Ето някои практични съвети, които са полезни за недопускане на пожари през отоплителния сезон:

 

– Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверяват и при необходимост да се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност;

– Трябва да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди; Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации.

– Комините и димоотводните тръби, трябва да се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;

– Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите, не трябва да се допуска;

– Категорично е забранена употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване на огъня при използване на печки с твърдо гориво за отопление;

– Повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили е абсолютно недопустимо;

– Не трябва да оставяте без наблюдение печки с твърдо, течно и газово гориво, както и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);

– Не трябва да разполагате локални отоплителни уреди и димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.

– Да не се предприема принудително възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи с цел да бъдат почистени по този начин.

– Не изхвърляйте пепелта от печките на твърдо гориво в контейнерите за смет. Това често е причина за запалването им и последващо разпространение на пожара.

 

Деца и трудноподвижни възрастни хора не бива да бъдат оставяни заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

 

Нека бъдем ОТГОВОРНИ и предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Рекорд: Общо 25 300 лева дариха бизнесмени и добри хора на благотворителната вечер на община Гърмен в кампанията „Да подадем ръка“

Публикувано

на

150 бизнесмени , хотелиери,адвокати, нотариуси ,учители, директори на училища и др. от община Гърмен и цялата гоцеделчевска околия снощи за шеста поредна година взеха участие в организирания  от община Гърмен Коледен  благотворителен коктейл за набиране на средства  за подпомагане на децата сираци от общината . Красивият  комплекс “Парадайс „в Огняново  се оказа тесен за да побере всички желаещи да подпомогнат каузата на община Гърмен за набиране на средства за децата сираци . Инициативата,  под мотото „Да подадем ръка „ която  и снощи в комплекс „Парадайс“ в Огняново отвори сърцата  на всички спомоществователи които дариха средства и участваха активно в търга постигна за поредна година голям успех.  Най -много бяха наддаванията за уникалните картини от пясък на двамата самородни таланти Андон Костов  от гърменското село Дъбница и на Цветан Кавраков от Сатовча за които ,ценители на изкуството им броиха по няколко хиляди лева .  подпомогнаха  Благодарение на добрите хора  сумата която снощи се събра на традиционната пред коледна инициатива на община Гърмен „ Да подадем ръка“ е 23 000 лева плюс постъпилите по банков път 1 700 лева . Общата стойност на събраните снощи средства е 25 300 лева .

„ Това е една от най- големите суми които сме събирали през годините в благородната ни инициатива която превърнахме в традиция под мотото „Да подадем ръка“. Благодаря на щедрите дарители ,хората от бизнеса и на всички които уважиха снощи събитието ни  и дариха средства за нашите деца сираци от община Гърмен“. Кампанията продължава ,на 21 –ви декември в Гърмен ще проведем голям Коледен базар и благотворителен концерт и още други благотворителни мероприятия и със събраните суми ще направим щастливи празниците на децата сираци които имат най- голяма нужда и от внимание, и от средства и от топлината  и грижата на обществото“ сподели кмета на община Гърмен ,Минка Капитанова.

За шеста поредна година община Гърмен заедно с училищата, детските градини и читалищата обявиха благотворителната инициатива „Да подадем ръка“за подпомагане на деца сираци до 18 годишна възраст от община Гърмен .От началото на инициативата ,която стартира през 2013 година ,до сега са събрани над 70 000 лева ,като с тях са подпомогнати над 210 деца останали без родители. През миналата година бяха събрани  общо 30 580 лв.42 деца полусираци получиха по 695 лв. а едно дете кръгъл сирак бе подпомогнато със сумата от 1390 лв.

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ