Свържете се с нас

Таблоид

Димитър Христов – Машинистът-карък или най-големият късмет на спасените пътници

Публикувано

на

Димитър Христов – машинист, който колегите най-вероятно смятат за невероятен карък, е не само един достоен мъж, но и най-големият късмет на пътниците, които са попаднали на него. Христов управлява влака, който в понеделник вечерта се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле. Четири години по-рано управлява влака, който се удари в горящ ТИР край Мурсалево. Машината се запали, а Христов спаси близо 100 души.

Да спасиш 95 човека

Декември 2014 година. Късно вечерта. Димитър Христов управлява влака по направлението Кулата-София. ТИР попада на свлачище на пътя край Мурсалево, докато от там преминава влака, камионът се преобръща и пада на релсите. Пали се.

Христов дръпна спирачката и я задържа максимално дълго, за да намали скоростта на влака.

В последния момент успял да изскочи и да влезе в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат, защото влакът ще се удари.

Следва удар. Пожар. После Димитър Христов помага на пътниците да се евакуират. Цяло чудо е, че няма жертви и тежко пострадали.

„Не се чувствам герой, просто направих това, което трябва“, казва след инцидента машинистът.

Да се удариш в 50-тонна скала

Ноември 2018 година. Рано вечерта. Димитър Христов управлява влака от Петрич към Благоевград.

Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче. Отново свлачище, но този път на релсите.

Христов вижда огромната скала на линията. Мъжът извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината. Той държи спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар.

„Няма време за страх“, ще каже машинистът след инцидента.

И при този жесток инцидент няма жертви. Цяло чудо!

Христов е в болница, но за няколко дни се съвзема и е изписан. Леко пострадали са няколко от пътниците.

Няма по-голяма награда от самия спасен човешки живот

След първия инцидент Димитър Христов е сред отличените от инициативата „Достойните българи“. Той беше награден от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.

Днес министърът на транспорта Росен Желязков се срещна с него. „Поздравих Димитър Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле и за бързата реакция на него и колегите му за извеждане на пътниците от влака“, заяви министър Желязков.  

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ