Днес слънцето ще ни се скрие

В 10 области на страната е обявен жълт код за мъгла, a в 7 от тях и за ниски температури за 4 декември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). 

Жълтият код за мъгла и ниски температури важи за областите:
Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра. Жълт код за мъгла е обявен в Кюстендил, Перник. София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра.

Жълтият код означава потенциална опасност.

Метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни, тъй като се очакват дневните температури да останат отрицателни.

Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

Днес над страната ще има значителна средна и висока облачност, а в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност, които в Дунавската равнина ще се задържат отново през целия ден и там ще остане най-студено. Ще бъде тихо. Атмосферното налягане в сутрешните часове ще бъде малко по-ниско от средното за декември. През деня бавно ще се повишава. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в Дунавската равнина минус 3°-0°.

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщена от дежурния синоптик Боряна Маркова.

По Черноморието ще има мъгли или ниска облачност. В следобедните часове ще има временно подобрение на видимостта и намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Максимални температури на въздуха: 7°-10°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще има значителна средна и висока облачност. Само на отделни места е възможно да превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра – около 2°.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене