Свържете се с нас

Култура

Артистите от училищният театър на НПГ „Д. Талев“ в Гоце Делчев грабнаха първото място и голямата награда за уникалната си постановка „Корени и гранки“ на международния арт-фестивал в Банско

Публикувано

на

Първо място на международния арт-фестивал в Банско за спектакъла „Корени и гранки“  отреди  прецизното жури и  публиката на училищния театър на НПГ.

Спектакълът „Корени и гранки“ още след дебюта си на патронния пазник на елитната гимназия която носи  името на писателя Димитър Талев, спечели сърцата както на учениците така и жителите на Гоце Делчев които с огромен интерес изгледаха постановката която бе поставена с благотворителна цел в голямата зала на Домът на културата в града.

1427 лева събра уникалната постановка „Корени и гранки“ по   „Железният светилник“ на Димитър Талев, която поставиха преди седмици благотворително пред препълнената зала, талантливите ученици от НПГ „Димитър Талев“ в навечерието на прекрасния празник –Денят на християнското семейство. Постановката бе посветена и на  120 годишнината от рождението на патрона на НПГ, Димитър Талев.

Решението на ръководството на  гимназията и младите творци-артисти е, събраната сума да се използва за подпомагане на ученици от елитното училище в неравностойно положение.

Награда от международния арт-фестивал в Банско за спектакъла „Корени и гранки“ бе връчена на учителите по български език и литература от школото, Марияна Малакова,  Елена Търтова, Мария Кирева които в качеството си на сценаристи заедно с талантливите млади артисти от НПГ “Димитър Талев“ успяха истински да развълнуват публиката, а самата театрална постановка и отличното превъплатяване на младите артисти в образите на Талевите герои, дълго ще се помни от почитателите на театрално изкуство в Гоце Делчев а сега и от публиката в Банско.

коментара

Култура

Музеен урок по родолюбие, проведоха вчера в Гоце Делчев

Публикувано

на

Вчера, в късния следобед, Общински исторически музей в Гоце Делчев организира провеждането на музеен урок по родолюбие, посветен на 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски. В събитието се включиха ученици от основни и средни училища в града, както и ученически клубове по история. Участниците в урока представиха живота и делото на Апостола и дискутираха на тема „Заветите на Левски и наследството, което ни е оставил“.

Целта на този нестандартен за учениците урок бе, да изразят собствените си изводи за това, как разбират заветите на Левски и как ние, съвременните българи трябва да ги тълкуваме. Темата на урока бе подбрана така, че да провокира у учениците познания извън учебния материал по история.

„Левски е познат на всички нас. Апостола е най-съвършения синтез на мисъл и воля, на живот и дело. За това у него няма колебание, няма раздвоение“, каза Златка Симеонова, служител в общинския исторически музей в Гоце Делчев, организатор на събитието.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Лъвовете от Трето ОУ скачаха геройски в деня на отбелязване на 146 години от обесването на великия Васил Иванов Кунчев

Публикувано

на

Ученици и учители от Трето ОУ отбелязаха 146 години от героичната гибел на Апостола на свободата със състезание „Лъвски скок“ и кратка литературна програма.

Ученици от V клас рецитираха стихотворения, а малките певци от „Вокална група“, под ръководството на своя ръководител г-жа Узунова, изпяха красиви български песни, посветени на Васил Левски.

След емоционалната програма се проведе и състезанието „Лъвски скок“, което е традиционен за Трето ОУ „Братя Миладинови“ и се провежда вече три десетилетия.

Кът със снимки, портрет и мисли на идеолога на българската национална революция, разказаха за живота и дейността на Васил Иванов Кунчев, а 6-метровият български трибагреник засили още повече патриотичното чувство на всички присъстващи.

По четирима представители от всички класове (две момчета и две момичета от I – VII клас), скочили най-много в предварителните серии, премериха сили и постигнаха завидни резултати.

След оспорвана надпревара, с бурната подкрепа от всички ученици, бяха отличени най-добрите участници в състезанието. Те бяха наградени с медали от г-н Каракиев – начален учител.

На мероприятието присъстваха и много родители, и гости на иновативното Трето ОУ.

Организатори бяха: Комисията по ритуализация и Спортна комисия към Трето ОУ.

Списък на медалистите:

КЛАСИРАНЕ – МОМЧЕТА

I – IV КЛАС

I място – Георги Главчев – IV а (2,00 м)

II място – Ерик Колджиев – IV а

III място – Юлиан Стефанов – IV б

V – VII КЛАС

I място – Иван Занев – VII а (2,40 м)

II място – Рикардо Сепетчиев – VII а

III място – Георги Шагов – VI б

КЛАСИРАНЕ – МОМИЧЕТА

I – IV КЛАС

I място – Мария Дюлгерова – IV б (1,88 м)

II място – Ели Халачева – IV а

III място – Марина Зайкова – IV б

V – VII КЛАС

I място – Магдалена Петелова – VII а (2,15 м)

II място – Снежана Костадинова – VII б

III място – Лилия Малакова – VII б

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ