Свържете се с нас

Култура

Артистите от училищният театър на НПГ „Д. Талев“ в Гоце Делчев грабнаха първото място и голямата награда за уникалната си постановка „Корени и гранки“ на международния арт-фестивал в Банско

Публикувано

на

Първо място на международния арт-фестивал в Банско за спектакъла „Корени и гранки“  отреди  прецизното жури и  публиката на училищния театър на НПГ.

Спектакълът „Корени и гранки“ още след дебюта си на патронния пазник на елитната гимназия която носи  името на писателя Димитър Талев, спечели сърцата както на учениците така и жителите на Гоце Делчев които с огромен интерес изгледаха постановката която бе поставена с благотворителна цел в голямата зала на Домът на културата в града.

1427 лева събра уникалната постановка „Корени и гранки“ по   „Железният светилник“ на Димитър Талев, която поставиха преди седмици благотворително пред препълнената зала, талантливите ученици от НПГ „Димитър Талев“ в навечерието на прекрасния празник –Денят на християнското семейство. Постановката бе посветена и на  120 годишнината от рождението на патрона на НПГ, Димитър Талев.

Решението на ръководството на  гимназията и младите творци-артисти е, събраната сума да се използва за подпомагане на ученици от елитното училище в неравностойно положение.

Награда от международния арт-фестивал в Банско за спектакъла „Корени и гранки“ бе връчена на учителите по български език и литература от школото, Марияна Малакова,  Елена Търтова, Мария Кирева които в качеството си на сценаристи заедно с талантливите млади артисти от НПГ “Димитър Талев“ успяха истински да развълнуват публиката, а самата театрална постановка и отличното превъплатяване на младите артисти в образите на Талевите герои, дълго ще се помни от почитателите на театрално изкуство в Гоце Делчев а сега и от публиката в Банско.

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ