Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Освен кучета и котки Мая Нешкова отглежда и гълъб

Публикувано

на

Певицата с двете си дъщери и домашните си любимци СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Любимата порода кучета на певицата е териерът

В семейството на певицата Мая Нешкова домашните любимци са на пиедестал. “Имаме кучета, котета, гълъбче, кончета – много животинки”, казва с усмивка тя. Наскоро едно от тях, златният ретривър Лорд, навърши 7 години. Кучето е кръстено в памет на предишен домашен любимец на съпруга ѝ – боксера Лорд. Всеки път, когато Нешкова се прибере вкъщи, ретривърът я посреща с възглавница в устата. “Първо лае много заплашително, сякаш има страшно куче в дома, но щом се отвори вратата, тича, за да ме посрещне”, казва тя.

Цялото семейство отбелязало рождения ден на Лорд преди няколко седмици. Направили голяма торта от кюфтета под формата на цвете.

“Най-голямото беше за него, а малките – за всички останали”, спомня си певицата. Но Лорд не обича много да се снима. “Като насочиш камерата към него, и започва да се сърди”, смее се тя.

Нешкова с двете си кучета – златния ретривър Лорд и пинчера Лари

Като всяко пале и ретривърът на певицата правел много бели. “Ядеше всичко, докато се научи, но сега е най-прекрасното същество на света”, казва тя. При това е много послушен, гледа я в очите като човек и изпълнява точно това, което му казва.

Нешкова е горд стопанин и на четвърто поколение пинчери. “Моят Лари вече е на 14 години”, с усмивка казва певицата. Името му не е случайно. То е вдъхновено от името на първия пинчер на Нешкова – Лада. С него се сдобива по време на турне в бившия СССР. Лада съчетава с името на боксера Лорд, така се ражда Лари. Трябва да уточним, че сегашният ѝ домашен любимец е Лари Втори.

“Пинчерът ми е любимата порода от дете”, казва Нешкова. “Повече се привързват към теб, отколкото да те слушат, но са своенравни”, допълва тя. Въпреки това са много обичливи и искат пълното внимание на стопаните си. “Да виждаш в очите му, че ти си целият му свят, е страшно задължаващо”, казва Нешкова.

За нея, като изпълнител, който днес може да е на сцената в София, а утре на тази във Варшава, най-голямото предимство на породата е, че не се уморява бързо и позволява да пътува лесно навсякъде. “Може да го вземеш със себе си и да не страда, докато те няма”, казва певицата. Тя още си спомня как преди години се върнала от свое пътуване до Лондон. Тогава я посрещнал Лари, първият ѝ пинчер с това име. “Парализира се, цяла седмица не можеше да дойде на себе си от факта, че ме е нямало толкова време. Много са нежни, с фини душички”, казва певицата. Спомня си как майка ѝ разказвала за тъгата на първия ѝ пинчер Лада. Когато Нешкова я нямало, кученцето хващало с муцунка нейна дреха и се скривало под леглото.


Мая Нешкова с персийката Кити

В дома на певицата грациозно се разхожда и една персийска котка. “Тя се казва Кити и е дъщеричка на предишната ми персийка, която беше Лизи”, казва Нешкова. Името на животинчето идва от английски език (kitty се превежда като коте – б.а.). “Кръстникът на едната ми дъщеря живееше в Лондон. Той си хареса едното от бебетата котета. Нормално е да го кръстят Кити. В последствие се оказа, че е много трудно да се пренесе там, и си остана вкъщи”, обяснява певицата.

“Обичам си животните, въпреки че понякога им се ядосвам, нормално е”, шеговито допълва тя. Дори е забелязала, че когато домашните ѝ любимци се чувстват виновни за някоя беля, стават много мили и искат да ѝ угодят по всякакъв начин.

Най-честата им пакост е гризането на чехли, възглавници, закачалки и т.н.

В семейството на певицата има и гълъб. Преди 11 години го намира мъжът ѝ. Птицата била ранена и те решили да се погрижат за нея.

“Смятахме, че крилото ѝ ще се оправи и ще излети, но всъщност не успя. Така живее вкъщи между котки и кучета”, смее се Нешкова, защото сред животните в дома ѝ цари истинска хармония.

От няколко години грижите за гълъба е поела една от дъщерите ѝ. Птичката носи името Човче. “Така сме я кръстили, защото като малка си играеше с едно червено топче, което удряше с човката си”, спомня си със смях Нешкова.


Дъщерите ѝ си имат коне и са любителки на ездата. “Отглеждат ги в база, естествено”, казва певицата. Конят на Весела се казва Оги, а на Йоана – Бюти. Още докато са на 2-3 години, момичетата ходят с майка си да яздят понита.

“Конят в нашето семейство е издигнат в култ”, шеговито допълва Нешкова, тъй като първата ѝ голяма песен е “Конче вихрогонче”. “Това животно е символ на благородство, на необуздан, буен дух и е част от българския натюрел, който сме позабравили. Всъщност конят и кучето са били основните животни, съпътстващи старите българи”, казва Нешкова.

Най-трудното за певицата, която отглежда толкова много животни, е да намери време за всяко едно от тях. “Съпругът ми например не обичаше да ходи по парковете и горите, но Лорд го научи. Всяка сутрин излиза с него, ако аз не мога, и ходят по един час в парка, което е супер изживяване. Животните ни учат на много неща”, казва певицата.

24chasa.bg

коментара

Анализи и Коментари

Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

Публикувано

на

По време на курсовете бъдещите шофьори получават базови знания, усвояват начални навици как да тръгват от място с колата, да превключват скоростите, да натискат спирачката, да вземат завой и т.н. Но какво трябва да правят в екстремна ситуация, когато от насрещното със скоростта на торпедо към вашата кола лети друг автомобил, автобус или камион, уви, не разказват. 

За съжаление по родните пътища все повече зачестяват смъртоносни ситуации, които поставят в шах опитни шофьори, а какво остава за новобранците.

Какво трябва първо да направи шофьорът при директна и неминуема заплаха от челен удар – да набие спирачки или да бяга. Ако тръгне да спира, как да го направи? Ако тръгне да бяга – накъде?

Тези и други подобни въпроси неминуемо си задават всички автомобилисти, защото единствените, които са 100% застраховани от авария, са тези, които не вадят колата от гаража. А в подобни драматични ситуации наистина е нужно да се действа и то за броени секунди.

В началото да си припомним изискванията от официалните документи и съветите на КАТ. В обобщен вид те гласят, че при възникване на опасност, която шофьорът е в състояние да открие, той е длъжен да вземе възможните мерки да я избегне като намали скоростта включително до пълното спиране на превозното средство. С други думи не се забелязват конкретни указания какво трябва да направи шофьорът, заплашен от челен удар.

Експертите по екстремни ситуации по пътищата имат малко по-различно мнение. Те смятат, че когато от насрещното излита автомобил, то шофьорът на колата, заплашен от челен удар трябва не само да натисне спирачките, но и да се опита да се изплъзне. Да се отмести поне малко встрани, за да поеме удара по допирателна или да скочи в канавката. Всеки от този сценарй на развитие на събитията ще е по-добър от удара чело в чело.

На обикновения човек са му необходими около 2 секунди, за да оцени ситуацията на пътя и да вземе решение какво да прави. Най-важното тук е по-възможност да предусети действията на другия шофьор. По погледа, по положението на ръцете му върху волана, по направлението на колелата на насрещната кола да пресметне траекторията на полета ѝ и да направи всичко възможно да се размине с нея без сериозни повреди.

Това, което категорично не бива да прави шофьорът, след като е разбрал, че след секунди ще се случи страшното, е да се мята от единия до другия край на шосето. Крайно рисковано е да се опитва да се спаси на банкета. Според статистиката много често именно там се случват челните удари, защото и двамата шофьори, опитвайки се да го избягнат, гледат да напуснат платното. Да се отклони в насрещното е също толкова опасно.

Най-важното е да се запази самообладание. И да не се разчита на другия шофьор и на късмета./auto.blitz.bg 

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

СЛЕД ИНЦИДЕНТ В СУИЧЕ – БЛАГОЕВГРАД! Майка на пребит десетокласник осъдена, директорът на училището – невинен

Публикувано

на

Делото, което бе образувано в Административен съд – Благоевград по жалба на адвокат Галена Михова срещу директора на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ Светлин Абаджиев за мълчалив отказ, бе прекратено. Съдия Иван Шекерлийски отмени определението си, с което на 6 ноември бе даден ход на делото по същество, тъй като след анализа на доказателствата счита, че исканата информация не попада в периметъра на Закона за достъп до обществена информация, а е част от процедурата по налагане на санкции на учениците по Закона за предучилищното и училищното образование,  като Галена Михова е присъствала на заседанието на педагогическия съвет на 19 юни.

Протоколът на педагогическия съвет, изискан от нея като майка по повод саморазправа между нейния син и негов съученик, няма характер на обществена информация по смисъла на ЗДОИ. Според съдията преценката на директора е била правилна и тъй като не е бил задължен да предостави информация на майката по този закон, следователно не е налице формиран мълчалив отказ. Освен това по делото се установи, че  директорът на училището Светлин Абаджиев е предоставил препис от решенията на педагогически съвет, т.е. налице е позитивно волеизявление от негова страна.

Решението било да бъдат наложени наказания –  предупреждение за преместване и на двамата ученици, тъй като единият проявил вербална, а другият физическа агресия. В крайна сметка директорът наказва само ученика, проявил физическа агресия, а сина на жалбоподателката – не, обясни адвокат Атанаска Богоева, която бе процесуален представител на училището на делото. Всъщност нейните доводи се споделят изцяло от съдията, който оставя без разглеждане жалбата на Галена Михова, прекратява делото и я осъжда да заплати на училището 500 лв. за направените съдебни разноски. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, че случаят бе огласен от в. „Струма“ от  майката, която поиска думата, провокирана от побоя над десетокласник в двора на училището на 20 септември. Тогава тя разказа, че синът й също бил жертва на агресия, тъй като на 8 юни по време на голямото междучасие е набит от негов съученик. Директорът й обещал, че случаят ще бъде разгледан, и я помолил да пусне сигнал само до него. Тя входирала жалбата на 12 юни и след два дни мълчание, през които синът й продължавал да бъде тормозен, на 14 юни сезирала началника на 2 РУ – Благоевград и прокуратурата за случая. Отделно от това отправила питане до директора за предприетите мерки. Едва след това имало реакция от негова страна, изразяваща се в покана до майката да участва в насрочения за 19 юни педагогически съвет, който бил свикан по повод инцидента. На съвета присъствали и двамата родители, като впоследствие Галена Михова изискала от директора заверено копие от протокола, който бил воден по време на педагогическия съвет. След като една седмица не получила отговор, решила да отправи същото искане, но този път  със заявление по Закона за достъп до обществена информация. След три дни получила препис, в който било написано, че педагогическият съвет е решил да наложи наказания „предупреждение за преместване в друго училище” на двама ученици, чиито имена не се сочат, а вместо това са заменени с абревиатурата „ХХ” от класа „ХХ“ . Когато майката попитала директора що за странен маниер е да се засекретяват имената на учениците, обяснението било, че това се налага заради Закона за защита на личните данни. Тъй като Галена Михова останала в неведение дали става въпрос за нейния син и въобще актуални ли си наказанията, тя решила да отнесе въпроса в съда.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ