Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Освен кучета и котки Мая Нешкова отглежда и гълъб

Публикувано

на

Певицата с двете си дъщери и домашните си любимци СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Любимата порода кучета на певицата е териерът

В семейството на певицата Мая Нешкова домашните любимци са на пиедестал. “Имаме кучета, котета, гълъбче, кончета – много животинки”, казва с усмивка тя. Наскоро едно от тях, златният ретривър Лорд, навърши 7 години. Кучето е кръстено в памет на предишен домашен любимец на съпруга ѝ – боксера Лорд. Всеки път, когато Нешкова се прибере вкъщи, ретривърът я посреща с възглавница в устата. “Първо лае много заплашително, сякаш има страшно куче в дома, но щом се отвори вратата, тича, за да ме посрещне”, казва тя.

Цялото семейство отбелязало рождения ден на Лорд преди няколко седмици. Направили голяма торта от кюфтета под формата на цвете.

“Най-голямото беше за него, а малките – за всички останали”, спомня си певицата. Но Лорд не обича много да се снима. “Като насочиш камерата към него, и започва да се сърди”, смее се тя.

Нешкова с двете си кучета – златния ретривър Лорд и пинчера Лари

Като всяко пале и ретривърът на певицата правел много бели. “Ядеше всичко, докато се научи, но сега е най-прекрасното същество на света”, казва тя. При това е много послушен, гледа я в очите като човек и изпълнява точно това, което му казва.

Нешкова е горд стопанин и на четвърто поколение пинчери. “Моят Лари вече е на 14 години”, с усмивка казва певицата. Името му не е случайно. То е вдъхновено от името на първия пинчер на Нешкова – Лада. С него се сдобива по време на турне в бившия СССР. Лада съчетава с името на боксера Лорд, така се ражда Лари. Трябва да уточним, че сегашният ѝ домашен любимец е Лари Втори.

“Пинчерът ми е любимата порода от дете”, казва Нешкова. “Повече се привързват към теб, отколкото да те слушат, но са своенравни”, допълва тя. Въпреки това са много обичливи и искат пълното внимание на стопаните си. “Да виждаш в очите му, че ти си целият му свят, е страшно задължаващо”, казва Нешкова.

За нея, като изпълнител, който днес може да е на сцената в София, а утре на тази във Варшава, най-голямото предимство на породата е, че не се уморява бързо и позволява да пътува лесно навсякъде. “Може да го вземеш със себе си и да не страда, докато те няма”, казва певицата. Тя още си спомня как преди години се върнала от свое пътуване до Лондон. Тогава я посрещнал Лари, първият ѝ пинчер с това име. “Парализира се, цяла седмица не можеше да дойде на себе си от факта, че ме е нямало толкова време. Много са нежни, с фини душички”, казва певицата. Спомня си как майка ѝ разказвала за тъгата на първия ѝ пинчер Лада. Когато Нешкова я нямало, кученцето хващало с муцунка нейна дреха и се скривало под леглото.


Мая Нешкова с персийката Кити

В дома на певицата грациозно се разхожда и една персийска котка. “Тя се казва Кити и е дъщеричка на предишната ми персийка, която беше Лизи”, казва Нешкова. Името на животинчето идва от английски език (kitty се превежда като коте – б.а.). “Кръстникът на едната ми дъщеря живееше в Лондон. Той си хареса едното от бебетата котета. Нормално е да го кръстят Кити. В последствие се оказа, че е много трудно да се пренесе там, и си остана вкъщи”, обяснява певицата.

“Обичам си животните, въпреки че понякога им се ядосвам, нормално е”, шеговито допълва тя. Дори е забелязала, че когато домашните ѝ любимци се чувстват виновни за някоя беля, стават много мили и искат да ѝ угодят по всякакъв начин.

Най-честата им пакост е гризането на чехли, възглавници, закачалки и т.н.

В семейството на певицата има и гълъб. Преди 11 години го намира мъжът ѝ. Птицата била ранена и те решили да се погрижат за нея.

“Смятахме, че крилото ѝ ще се оправи и ще излети, но всъщност не успя. Така живее вкъщи между котки и кучета”, смее се Нешкова, защото сред животните в дома ѝ цари истинска хармония.

От няколко години грижите за гълъба е поела една от дъщерите ѝ. Птичката носи името Човче. “Така сме я кръстили, защото като малка си играеше с едно червено топче, което удряше с човката си”, спомня си със смях Нешкова.


Дъщерите ѝ си имат коне и са любителки на ездата. “Отглеждат ги в база, естествено”, казва певицата. Конят на Весела се казва Оги, а на Йоана – Бюти. Още докато са на 2-3 години, момичетата ходят с майка си да яздят понита.

“Конят в нашето семейство е издигнат в култ”, шеговито допълва Нешкова, тъй като първата ѝ голяма песен е “Конче вихрогонче”. “Това животно е символ на благородство, на необуздан, буен дух и е част от българския натюрел, който сме позабравили. Всъщност конят и кучето са били основните животни, съпътстващи старите българи”, казва Нешкова.

Най-трудното за певицата, която отглежда толкова много животни, е да намери време за всяко едно от тях. “Съпругът ми например не обичаше да ходи по парковете и горите, но Лорд го научи. Всяка сутрин излиза с него, ако аз не мога, и ходят по един час в парка, което е супер изживяване. Животните ни учат на много неща”, казва певицата.

24chasa.bg

коментара

Анализи и Коментари

Пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица” потресе хората по света

Публикувано

на

Да видиш как гори и рухва в пламъците нещо, което си смятал за едно от вечните неща на нашата планета… Нещо, което като пирамидите и Китайската стена е било преди теб и ще те надживее, ще надживее и внуците на твоите внуци..

Катедралата – символ на Париж и емблема на християнството изобщо. Творение на средновековния дух и перла на световната архитектура. Мъчно. Трагично. Болно…

Да, ще я възстановяват, разбира се, но това вече няма да е автентичната постройка от XIII век. Нещо си е отишло безвъзвратно. Хората – нашите деца, внуците ни – вече никога няма да стъпят под сводовете, построени от майсторите на Средновековието…

В моя живот, както и вероятно в живота на много други хора, Катедралата влезе още през детските ми години с известния роман на Виктор Юго. Всички сме поглъщали жадно страниците, на които се описва странният и призрачен живот на огромното творение от камък. Историята на циганката. Историята на Квазимодо…

Много по-късно, вече като зрял мъж, стъпих и физически под сводовете на Катедралата. Каквато и представа да съм имал за нея, на живо тя надхвърли всичките ми очаквания. Катедралата ме прие в утробата си спокойно, мирно, мъдро. Призрачната, почти мистична светлина, лееща се през огромните цветни витражи, се размесваше с готическия здрач. Гледах с благоговение високите сводове, опипвах тук-там вечния камък и ми се струваше, че съм в каменен Ноев ковчег, суров и непоклатим, пътуващ през вълните на хилядолетията…

Това беше живо Средновековие. Рицари, монаси, инквизитори, кардинали – чувствах се буквално заобиколен от сенките на всички тези хора. Тълпите им бродеха невидимо наоколо. Мислите им, долавяни като неясен шепот, ме завладяваха. Неволно ми се искаше да пришия кръст върху дрехата си и да тръгна на поход за Светата земя, или пък да изгоря някой еретик с ръцете си.

И ето че Тя изгоря! Кога стана това? Не през тъмните дни и нощи на Средновековието, когато са горели толкова много постройки – безчет, безчет! Не през бурните времена на войните и революциите. И Революцията от 1789 г., и Наполеоновите войни, и Парижката комуна – всички те не закачиха Катедралата, минаха през нея като бурни разпенени вълни през скала и се оттеглиха. Не! Тя се запали и изгоря в цивилизованото време на нашия век.

Някои видяха в това знамение, знак на Божия гняв. Още повече, че това се случи в самото навечерие на католическия Великден. Поличба?…

А всъщност, мисля си аз, няма нищо чудно, че Катедралата се запали и изгоря точно сега. Тя беше чужда на нашето време. Сред съвременния блуден и разпасан град Тя стоеше като някакво праисторическо чудовище. Странно беше присъствието на това древно, тайнствено светилище, на това възвишено място за Богопоклонение сред бордеите, нощните клубове, публичните домове наоколо.

И накрая Тя не издържа и си отиде. Изгоря, рухна, изчезна.

И нещо в нас изгоря заедно с Нея.

Хората плачеха, гледайки как гори Катедралата, видимият храм, но защо никой не плаче, когато всеки ден, всеки час гори и рухва незримият храм на доброто, погазва се справедливостта, потъпква се честта и правдата? Тези пламъци не разтърсват хората, не потрисат, не ужасяват никого. Не се чуват писъци и плач, и телевизиите по света не предават на живо ужасите на всекидневната морална катастрофа.

Сбогом, Notre Dame de Paris! Почивай в мир! Ще те помним винаги!

АНДРЕЙ РОМАНОВ

pravoslavie.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

ШОК! Топ Преса обявава своята рекламна тарифа за евро изборите – 0 лева!

Публикувано

на

На фона на безумни, нечувани суми в рекламния сектор на регионалния медиен бизнес, информационна агенция www.toppresa.bg, реши да обяви своите тарифи към всички играчи на евро изборите. Обръщаме се към всички партии, независими кандидати, анализатори и дейци в изборите, Топ Преса ще направи реверанс за всички на предстоящия вот за евро парламент и ще работи БЕЗ ТАРИФА. Време е за равен старт на всички, време е за революция в местния медиен бизнес. Условия за да се ползва този реверанс: 

  • мотивационно писмо до редакцията на имейл topmedia@abv.bg
  • документ удостоверяващ участието на изборите.
  • материяли, послания и изображения, предназначени само за продуктите на Топ Преса с уникален контент и послания за нашите читатели. Достоверни!
  • „Кръстосан разпит“ за всеки кандидат, с неудобни въпроси, въпроси от нашите читатели, конкретни ангажименти към тях!
  • отчет за свършена дейност до сега, ако е с опит в политиката.
  • гаранции за работата си европаралемнта за дебютанти.

За повече информация можете да звъните на телефон :0892287900 или да ни пишете във фейсбук. Топ Преса знае че много медии пишат за „смята на системата“ , за „рестарт“, но когато стане въпрос за пари, те игронират каузите и моралът си и се насочват към личните си разходи и мечти във финансов план. Щом искаме да се случи нещо ново, трябва да му дадем път. Има партии и кандидати, които имат качества, но за задушени от платените послания и натрапчиви високоплатени реклами. Месни сайтове, без никакъв авторите искат по 3000 лева на седмица за реклама на евроизборите. Топ Преса иска – 0 нула! Равен старт за всички! И нека победи по добрия и подготвения а не по богатия Време е за революция!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ