Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Освен кучета и котки Мая Нешкова отглежда и гълъб

Публикувано

на

Певицата с двете си дъщери и домашните си любимци СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Любимата порода кучета на певицата е териерът

В семейството на певицата Мая Нешкова домашните любимци са на пиедестал. “Имаме кучета, котета, гълъбче, кончета – много животинки”, казва с усмивка тя. Наскоро едно от тях, златният ретривър Лорд, навърши 7 години. Кучето е кръстено в памет на предишен домашен любимец на съпруга ѝ – боксера Лорд. Всеки път, когато Нешкова се прибере вкъщи, ретривърът я посреща с възглавница в устата. “Първо лае много заплашително, сякаш има страшно куче в дома, но щом се отвори вратата, тича, за да ме посрещне”, казва тя.

Цялото семейство отбелязало рождения ден на Лорд преди няколко седмици. Направили голяма торта от кюфтета под формата на цвете.

“Най-голямото беше за него, а малките – за всички останали”, спомня си певицата. Но Лорд не обича много да се снима. “Като насочиш камерата към него, и започва да се сърди”, смее се тя.

Нешкова с двете си кучета – златния ретривър Лорд и пинчера Лари

Като всяко пале и ретривърът на певицата правел много бели. “Ядеше всичко, докато се научи, но сега е най-прекрасното същество на света”, казва тя. При това е много послушен, гледа я в очите като човек и изпълнява точно това, което му казва.

Нешкова е горд стопанин и на четвърто поколение пинчери. “Моят Лари вече е на 14 години”, с усмивка казва певицата. Името му не е случайно. То е вдъхновено от името на първия пинчер на Нешкова – Лада. С него се сдобива по време на турне в бившия СССР. Лада съчетава с името на боксера Лорд, така се ражда Лари. Трябва да уточним, че сегашният ѝ домашен любимец е Лари Втори.

“Пинчерът ми е любимата порода от дете”, казва Нешкова. “Повече се привързват към теб, отколкото да те слушат, но са своенравни”, допълва тя. Въпреки това са много обичливи и искат пълното внимание на стопаните си. “Да виждаш в очите му, че ти си целият му свят, е страшно задължаващо”, казва Нешкова.

За нея, като изпълнител, който днес може да е на сцената в София, а утре на тази във Варшава, най-голямото предимство на породата е, че не се уморява бързо и позволява да пътува лесно навсякъде. “Може да го вземеш със себе си и да не страда, докато те няма”, казва певицата. Тя още си спомня как преди години се върнала от свое пътуване до Лондон. Тогава я посрещнал Лари, първият ѝ пинчер с това име. “Парализира се, цяла седмица не можеше да дойде на себе си от факта, че ме е нямало толкова време. Много са нежни, с фини душички”, казва певицата. Спомня си как майка ѝ разказвала за тъгата на първия ѝ пинчер Лада. Когато Нешкова я нямало, кученцето хващало с муцунка нейна дреха и се скривало под леглото.


Мая Нешкова с персийката Кити

В дома на певицата грациозно се разхожда и една персийска котка. “Тя се казва Кити и е дъщеричка на предишната ми персийка, която беше Лизи”, казва Нешкова. Името на животинчето идва от английски език (kitty се превежда като коте – б.а.). “Кръстникът на едната ми дъщеря живееше в Лондон. Той си хареса едното от бебетата котета. Нормално е да го кръстят Кити. В последствие се оказа, че е много трудно да се пренесе там, и си остана вкъщи”, обяснява певицата.

“Обичам си животните, въпреки че понякога им се ядосвам, нормално е”, шеговито допълва тя. Дори е забелязала, че когато домашните ѝ любимци се чувстват виновни за някоя беля, стават много мили и искат да ѝ угодят по всякакъв начин.

Най-честата им пакост е гризането на чехли, възглавници, закачалки и т.н.

В семейството на певицата има и гълъб. Преди 11 години го намира мъжът ѝ. Птицата била ранена и те решили да се погрижат за нея.

“Смятахме, че крилото ѝ ще се оправи и ще излети, но всъщност не успя. Така живее вкъщи между котки и кучета”, смее се Нешкова, защото сред животните в дома ѝ цари истинска хармония.

От няколко години грижите за гълъба е поела една от дъщерите ѝ. Птичката носи името Човче. “Така сме я кръстили, защото като малка си играеше с едно червено топче, което удряше с човката си”, спомня си със смях Нешкова.


Дъщерите ѝ си имат коне и са любителки на ездата. “Отглеждат ги в база, естествено”, казва певицата. Конят на Весела се казва Оги, а на Йоана – Бюти. Още докато са на 2-3 години, момичетата ходят с майка си да яздят понита.

“Конят в нашето семейство е издигнат в култ”, шеговито допълва Нешкова, тъй като първата ѝ голяма песен е “Конче вихрогонче”. “Това животно е символ на благородство, на необуздан, буен дух и е част от българския натюрел, който сме позабравили. Всъщност конят и кучето са били основните животни, съпътстващи старите българи”, казва Нешкова.

Най-трудното за певицата, която отглежда толкова много животни, е да намери време за всяко едно от тях. “Съпругът ми например не обичаше да ходи по парковете и горите, но Лорд го научи. Всяка сутрин излиза с него, ако аз не мога, и ходят по един час в парка, което е супер изживяване. Животните ни учат на много неща”, казва певицата.

24chasa.bg

коментара

Анализи и Коментари

Мелник – вино и любов

Публикувано

на

Наско Петев е кмет на най-малкия ни град от 2015 г. Амбициозният управник не спира да вярва, че Мелник заслужава по-добро бъдеще. Заедно с местните хора работят за развитието на туризма и за подобряването на инфраструктурата в архитектурно-историческия резерват. Петев е категоричен, че държавата трябва да има специално отношение към такива курортни селища и да инвестира в тяхното развитие. За проблемите, за туризма, за църквите, за историята, за миналото, настоещето и бъдещето говори кметът на Мелник.  

– Мелник само на празници като „Златен грозд” ли се пълни с толкова много туристи?

– Мелник е селище от хилядолетия. Има богата и велика история. Нормално е в празничните дни гостите да са повече. И днес си заслужава човек да дойде в Мелник не само на традиционните мероприятия, които организираме, но и в други дни. За празника на виното е пълно с народ, това ни радва. Там, където има вино, има и любов. Затова най-малкият ни град Мелник е благословен. Градът ни пази своите древни традиции. Тук хората са сред най-гостоприемните и това се вижда от всички гости. Мелничани отворят и сърцата, и домовете си, като не забравят да отворят и бутилките с домашно вино, за да почерпят гостите си.

– Кое води туристите под прочутите Мелнишки пирамиди?

– Най-вече идват, за да видят красивата природа, уникалната ни архитектура, която на друго място у нас не може да се види. Ние сме архитектурно-исторически резерват с много богата история. Нашенци и чужденци опитват нашите традиционни ястия и нашето прочуто мелнишко вино, с което се славим в целия свят. То е направено от сорта „Широка мелнишка лоза”, който само по тези места расте.

– Виненият туризъм в района набира ли скорост?

– Развива се с пълна сила. Тук няма къща без бъчви с вино. Все повече са винарските изби. Те предлагат на посетителите най-качествените си вина с подчертана индивидуалност и с усещане за автентичния мелнишки произход. Всички лозя са сертифицирани съгласно българското и европейското законодатество за производство на биологично грозде. Тук виреят много добре и други сортове грозде – „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”, които са характерни за Мелнишкия регион и са визитната картичка на производителите. Винарите се хвалят, че в последните години гостите в избите им се увеличават непрекъснато. Те работят в партньорство с община Сандански по проекти за реклама и мениджмънт на региона, както и за решаването на инфраструктурни проблеми в най-малкия ни град и околните селища.  Над 40 години живея в този град. Виждам, че от ден на ден идват все повече туристи в града. Гостоприемството ни ги води тук.

– Историята и архитектурата водят ли гости тук?

– Възрожденските ни къщи впечатляват всички посетители. Тук е най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканите – Кордопуловата. Известният актьор от Холивуд – Арманд Асанте, бе голямата звезда във филма, който се снима през април 2017 г. тук. За финалните снимки на филма Мелник бе предпочетен сред 8 града в страната, пред Велико Търново, Созопол, Велинград, Банкя. Прочутата Кордопулова къща бе превърната в имение на албански мафиот и 5 дни не работи за посетители. Сградата е построена през далечната 1754 година. Направена е специално за производство, съхранение и търговия на вино.

Не е случайно, че историците откриват името на Мелник в древни документи, назован с „божествени“ епитети. „Богозидан град“ е Мелник, според грамота на сръбския крал Стефан Урош, за Константинополският патриарх е „Богопазен“ или „Богоспасен“ град – крепост. Титла, давана  на градове със  слава  на силни християнски центрове и непристъпни твърдини. Градове, пазители на християнски реликви. Затова и в музея ни също има много висока посещаемост, в него има какво да се види и да се чуе.

През 2012 г. професор Виолета Нешева откри гроба на деспот Алексий Слав, владетел на Мелник в началото на XIII век. Предстои да почистим пътя до това свято място, да направим още една пътека до него, тъй като ходят много гости на гроба на деспот Слав. Само времето да се оправи, веднага ще започнем работа.

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. Затова вече две години – 2017 и 2018, проведохме фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура”. Местни майстори занаятчии и гости от страната представиха техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор показаха забравени български обичаи, обредни песни. Идеята ни е да се покажат битът и традициите на българите от Мелнишка и Светиврачка околия в далечното и не толкова далечно минало, както и да се разкаже на гостите малко познатата, но изключително интересна история на града.

– Управлявате града от 2015 г. Каква е промяната за тези над 3 години?

– Не мога да говоря за себе си, оценката трябва да я дадат хората. Но работим да променим облика на града. Моята задача беше да сплотя местните жители, не е тайна, че дълго време те бяха разделени и това пречеше на развитието на прекрасния ни град. За мен лично това е най-голямото постижение – обединението на мелничани. Що се касае за нашите задължения като кметство, като институция, ние си вършим работата. Хората и туристите виждат вече един чист и привлекателен град. Град без незаконни сметища. Павираме улици, поддържаме парковата градина. Направихме още един нов парк край паметника на Яне Сандански. Въведохме еднопосочна организация на движение на моторните превозни средства в населеното място. Дори искаме да въведем и тук платено паркиране, за да не допускат и задръствания, и много коли в града, които да замърсяват въздуха. Защото трафикът се увеличава, има какво още да се направи в тази посока. Тази година, с подкрепата на общинския кмет Кирил Котев, ще вложим малко повече инвестиции да довършим павирането на пътя. Имаме планове за възстановяването на бившия турски конак. Сградата е недвижима културна ценност с цялостно запазен архитектурен обем в Националния археологическия резерват „Античен, средновековен и възрожденски град Мелник”. Това е най-монументалната възрожденска обществена постройка в града. Откроява се сред запазените турски административни сгради в България с изискания си и елегантен архитектурния образ, в който са изявени местни традиции на жилищната архитектура и ориенталски декоративни мотиви, най-вече мавритански. По неофициални данни конакът е изграден през 1821 г., а през 90-те години на миналия век постройката е изоставена и пустее до днес. В годините сградата е била и административно здание, и училище, и пансион.

Мостът на река Мелнишка, която води до съседния квартал, също трябва да се укрепи. Има готов проект, дано се намери финансиране да го осъществим.

– И църквите са гордостта на мелничани. Колко от тях са действащи в момента?

– Религиозният туризъм също е много застъпен в Мелник. Искаме да върнем старата слава на религиозен център на Мелник. Тук някога е имало над 70 църкви, действали са 4 манастира. След много работа и ремонти сега тук с отворени врати са ежедневно четири – пет храма. Това са църквите „Света Петка”, „Свети Антоний”, „Свети Николай Чудотворец” и „Свети Йоан Кръстител”. Спасихме едни църкви от руините и ги възстановихме, други ремонтирахме. Ще продължим да възкресяваме църкви, защото всеки храм е средище на вярата и българщината. Сега ще започнем един ремонт на църквата „Свети свети Петър и Павел”, имаме обещание от Неврокопския митрополит Серафим да ни подпомогне финансово. Няма нужда от много средства. Искаме тази година да я отворим и нея като действаща църква, да се водят литургии, това е стара църква, на центъра, била е много посещавана навремето. А е затворена повече от 30 години. Тя е паметник на културата с национално значение, построена е през XIX век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите. Моя мисия е този прекрасен храм да отвори врати за миряни. Недопустимо е, че над 30 г. стои под ключ. А се нуждае от козметичен ремонт, от почистване, от освежаване, за да посреща вярващи. Бавно върви Мелник, но върви в правилната посока, развива се. И вярвам, че всяка следваща година ще е по-добра за града и неговите жители.

АВТОР Владимир Симеонов

kmeta.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Огласиха причината за зверската касапница на АМ „Струма“

Публикувано

на

Министърът на транспорта Росен Желязков коментира дали лошо свършена работа на ремонтирания участък на АМ „Струма” може да е причина за жестоката верижна катастрофа, която отне човешки живот, а 14 души бяха ранени. „Изключително съжалявам за инцидента. Самата инфраструктура благоприятства намаляването на пътно транспортните произшествия. Представете си, ако не беше магистрала, а двупосочен път, какво щеше да стане“, обясни Желязков пред bTV.

„Инженерното съоръжение не е причина за инцидента. Ще се изследва дали сигналната техника е трябвало да функционира или не. Ако има вина, тя се вменява на човек, тя не може да бъде вменена на съоръжение. Според последните изследвания над 95 % от инцидентите в света се дължат на човешки грешки. Тук въпросът е дали имаме 5 % извън волята на хората или е човешка грешка – може да е на участник в инцидента или на тези, които не са участвали в него.”, каза още той.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ