Свържете се с нас

Бизнес

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Секторите телекомуникации, финансови услуги и продукти-панацея са най-рисковите за някои групи потребители”

Публикувано

на

Най-рискови за уязвимите групи потребители са секторите на телекомуникационните и финансовите услуги, както и на продуктите за подобряване на здравословното състояние. Това каза по „Дарик” радио председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„Когато към потребителите са насочени послания, свързани с продукти-панацея, с които уж за първи път може да се реши проблем, пред който десетилетия наред науката и медицината остават безсилни, това в много голяма степен крие риск за търговска измама”, подчерта Маргаритов.

За подсилване на въздействието при представянето на подобен тип медикаменти и ефектите от употребата им някои търговци използват т.нар. „свидетелство за авторитет”. „Това са случаите, в които се залага на авторитета на публично известни личности за промотирането на дадени продукти, понякога дори без тяхното знание и съгласие. Или тогава, когато уж тези предлагани продукти са минали през различен тип лаборатории, медицински институти, изпитвания, получили са висока оценка на дадени медицински лица и т.н., това са винаги по-рискови оферти. Хората би трябвало да си дават сметка, че когато – колкото и да не ни се ще да е така, конвенционалната медицина и наука не е успяла все още да намери универсален лек или пък за някои заболявания и конкретен такъв, много трудно може да се очаква това да го е направил някой, който продава в магазина или в зала на промоция и т.н.”, обърна внимание председателят на КЗП.

Според Маргаритов телекомуникационният сектор също крие повече рискове за уязвимите групи потребители. Той даде конкретни примери как некоректни действия на телекоми са поставили на изпитание по-възрастни хора и деца. „Преди известно време имаше случай, в който потребителите не бяха уведомени за това, че се променят условията, при които могат да зареждат своите предплатени карти за мобилни телефони. В резултат на това именно такъв тип уязвими групи – по-възрастни хора, ученици и т.н., се оказа, че в един момент не е възможно да избират номера, защото не са разбрали, че е трябвало на по-кратък период от време да заредят отново своята карта, а не са били изчерпали сумите по тази карта”, разказа председателят на КЗП. Той бе категоричен, че това представлява нелоялна търговска практика, целяща да засегне именно хората, които по-трудно биха могли да се ориентират в новите условия.

В по-минали периоди пък са били сключвани с хора от „третата възраст” директно по телефона договори за телекомуникационни услуги, но впоследствие е възникнала законова забрана за това. „Те дори не разбираха, че с изразяването на своето положително отношение към представен им по телефон даден продукт, без даже да допуснат, са си го купили и на практика са се оказали обвързани от търговска сделка”, коментира Маргаритов.

Председателят на КЗП даде и съвети как да бъдат избегнати подобен род проблеми: „Да се внимава, когато се проучват условията при такъв тип сделки, които са в рисковите групи. Винаги, когато имате колебание, по-скоро разсъждавайте на принципа, че не е непременно може би сега моментът, в който трябва да направите тази покупка. Може да обмислите допълнително и вече тогава, ако сте по-убедени, че желаете да си купите въпросното нещо, да си го купите.”

Маргаритов предупреди, че понякога търговците търсят всякакви варианти, за да не удовлетворят претенцията на потребителя и тогава се налага намесата на контролния орган. „Важно е потребителите да реагират навреме. Има и чисти хипотези, в които е изтекъл срокът за упражняване на дадено право и ние за съжаление в такива случаи бихме могли да помогнем само ако в рамките на помирително производство търговецът прецени, че може да направи крачка към решаването на такъв потребителски проблем. Затова – здравословен потребителски скептицизъм, обмислени решения и извършване на разходи едва тогава, когато сме максимално убедени, че сключваме една изгодна сделка”, завърши той.

коментара

Бизнес

Добра новина за здравето на неврокопчани! Кандиларов откри нова модерна медицинска лаборатория в Гоце Делчев

Публикувано

на

Със стартирането на лабораторията Югозападна България има възможност да се възползва от широк набор качествени медицински изследвания с най-прецизни резултати

Лаборатория „Кандиларов“, която се е утвърдила като една от най-големите и водещи частни медико-диагностични лаборатории в България, отваря нова лаборатория в град Гоце Делчев. Новооткритият обект е с адрес на  бул. Гоце Делчев 22 , срещу спортната площадка на Второ основно училище „Гоце Делчев“. Това е трета централа на лаборатория „Кандиларов“, като  останалите са в София и Варна. Лабораторията има и 42 филиала в цяла България.

От 1 юли 2010 г. лаборатория „Кандиларов” е партньор на лаборатория „Лимбах“ (LIMBACH) – най-голямата медико-диагностична лаборатория в Германия и една от водещите лаборатории в Европа.

Медицинската лаборатория в гр. Гоце Делчев разполага с модерна апаратура и използва висококачествени реактиви. За вас ще се грижат висококвалифицирани специалисти. Със стартирането на лабораторията хората от Югозападна България имат възможност да се възползват от най-широкия набор медицински изследвания в страната и да получат точни резултати с гарантирано качество.

На официалното откриване, което ще се проведе на 19 декември в хотел „Парадайс“, с. Огняново, са поканени всички лекари от Гоце Делчев и региона.

„Нашата цел (на лаборатория Кандиларов) е да насърчим населението да се изследва за широко разпространени и социалнозначими заболявания, защото тяхното успешно лечение зависи от навременното им диагностициране. Именно поради тази причина, всеки месец организираме кампании с най-честите профилактични изследвания на по-ниски цени”, каза мениджърът за Гоце Делчев – Кадрие Хюсеин.

 

Медицинска лаборатория „Кандиларов” извършва следните видове изследвания: хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Новооткритата лаборатория ще бъде с работно време от понеделник до петък от 08:00 до 16:00 часа. Лабораторията осигурява индивидуален достъп до резултатите на всеки пациент на своя интернет адрес и опция за изпращане на готовия резултат по e-mail, посочен от пациента. Лабораторията предлага множество изгодни пакети и тестове, за да е в помощ на пациентите.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Марк Жирардели иска среща с премиера заради Банско

Публикувано

на

Един от най-великите скиори в историята Марк Жирардели обяви, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов и всички заинтересовани министерства за развитието на ски курорта в Банско, по време на откриване на ски сезона в Пирин. ”Вече сме на етап, в който трябва да развием курорта, иначе ще загубим мача и то фатално”, заяви легендарният австриец, който е носител на 5 световни купи в ските, и даде пример с родината си, където само за този сезон отварят нови 50 лифта и влекове. “Това е като в държавата – за да се развива икономически, трябва да направиш пътищата, за да могат хората да търгуват със своето производство. При ски курортите е същото – инфраструктурата също е от решително значение и в момента тази тук се задъхва”, заяви Жирардели. Той похвали новата екологична инициатива в ски зоната, където през този сезон няма да се ползва никаква пластмаса, а само природни материали, които да се разграждат, съобщава 24 часа.

Аз лично не съм чувал в друг курорт да се прави подобна стъпка в битката с пластмасата”, добави той. Според Жирардели, идеята София да кандидатства за младежка олимпиада е великолепна. “Винаги, когато свързват името ти с олимпиада, това носи бум в туризма. Хората си казват: “След като МОК дава олимпиада, там има перфектни писти, инфраструктура, ресторанти и всичко, иначе нямаше да им я дадат, и просто си казват – защо и ние да не отидем да видим.” Младежката олимпиада е много добра стъпка за привличане и на други големи състезания, а в бъдеще може да се помисли и за голяма олимпиада. Според мен 10 години са предостатъчни на България да се подготви”, смята ски легендата.

Кметът на Банско обяви, че най-вероятно от догодина ще започне строежът на газопровода до курорта, който също ще помогне на екологията. От тази година всеки, който ползва екологични горива за отопление, получава 5% отстъпка от такса смет. Сезонът бе открит по традиция с много състезания и игри, както и с концерт на поп-дивата Гери-Никол. В битката на звездите отборът на Жирардели победи този на Мария Киркова с малка разлика. Най-добрата ни алпийка бе принудена да смени австрийската легенда Патрик Ортли, който в четвъртък бил приет по спешност в болница.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ