Свържете се с нас

Култура

Самородният талант от Сатовча, Цветан Кавраков представя уникалните си картини от пясък на Благотворителна изложба

Публикувано

на

Цветан Кавраков от Сатовча ще покаже своите уникални творби изработени от пясък на Благотворителна изложба на картини в София по случай Международния ден на хората с увреждане който е на 3-ти декември.

Организатори на интересната изложба са JAMBA и галерия „Класика”. Изложбата  ще може да бъде видяна от 3 до 8 декември 2018 г. като  главен акцент в нея са творбите на Цветан Кавраков от Сатовча, подкрепян от участието на Янка Трачук и на други млади автори от България и Македония.

Официалното откриване ще бъде на 3 декември 2018 г. от 18:00 часа, в галерия „Класика” на ул. Юрий Венелин 32/ъгъла с ул. „Л. Каравелов” в София.

Изложбата е с цел фондонабиране и популяризиране на проект за изграждане на Адаптиран кариерен център за младежи, който да разкрие повече възможности за професионални обучения и реализация пред хора с различни възможности в страната.

В България има около 800 хиляди души с различна степен и вид увреждания, но едва 10 % от тях работят. Липсата на равен достъп, качествено приобщаващо образование и дискриминация са основните фактори за високите бариери при включване в пазара на труда за хората с различни възможности у нас.

JAMBA стартираха Национална информационна кампания, която има за цел да промени нагласите към хората с увреждания като покаже техните възможности, таланти, потенциал и това, че всеки един човек може да се развива успешно в подходяща професионална сфера.

На тази изложба ще се видят  невероятните картини от пясък на Цветан Кавраков сред които и изработената от него уникална колекция от увековечените от Кавраков от пясък портрети на всички български царе и ханове, както и страхотни творби на други млади автори с различни възможности.

Цветан Кавраков е роден през 1972 г. в Сатовча. Завършил е образование със специалност оператор на металорежещи машини. Женен е и има едно дете. През 2006 г. претърпява травма на шийните прешлени след нелеп инцидент, който го приковава в инвалидна количка.

Пясъка с който рисува Цветан го добиват от облицовачните гнайсови камъни, чрез специална обработка, а рамките за картините си ги изработва сам. Цветан Кавраков многократно е признавал, че черпи вдъхновени от това, че хората много харесват картините му.

 

 

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ