Свържете се с нас

Култура

Самородният талант от Сатовча, Цветан Кавраков представя уникалните си картини от пясък на Благотворителна изложба

Публикувано

на

Цветан Кавраков от Сатовча ще покаже своите уникални творби изработени от пясък на Благотворителна изложба на картини в София по случай Международния ден на хората с увреждане който е на 3-ти декември.

Организатори на интересната изложба са JAMBA и галерия „Класика”. Изложбата  ще може да бъде видяна от 3 до 8 декември 2018 г. като  главен акцент в нея са творбите на Цветан Кавраков от Сатовча, подкрепян от участието на Янка Трачук и на други млади автори от България и Македония.

Официалното откриване ще бъде на 3 декември 2018 г. от 18:00 часа, в галерия „Класика” на ул. Юрий Венелин 32/ъгъла с ул. „Л. Каравелов” в София.

Изложбата е с цел фондонабиране и популяризиране на проект за изграждане на Адаптиран кариерен център за младежи, който да разкрие повече възможности за професионални обучения и реализация пред хора с различни възможности в страната.

В България има около 800 хиляди души с различна степен и вид увреждания, но едва 10 % от тях работят. Липсата на равен достъп, качествено приобщаващо образование и дискриминация са основните фактори за високите бариери при включване в пазара на труда за хората с различни възможности у нас.

JAMBA стартираха Национална информационна кампания, която има за цел да промени нагласите към хората с увреждания като покаже техните възможности, таланти, потенциал и това, че всеки един човек може да се развива успешно в подходяща професионална сфера.

На тази изложба ще се видят  невероятните картини от пясък на Цветан Кавраков сред които и изработената от него уникална колекция от увековечените от Кавраков от пясък портрети на всички български царе и ханове, както и страхотни творби на други млади автори с различни възможности.

Цветан Кавраков е роден през 1972 г. в Сатовча. Завършил е образование със специалност оператор на металорежещи машини. Женен е и има едно дете. През 2006 г. претърпява травма на шийните прешлени след нелеп инцидент, който го приковава в инвалидна количка.

Пясъка с който рисува Цветан го добиват от облицовачните гнайсови камъни, чрез специална обработка, а рамките за картините си ги изработва сам. Цветан Кавраков многократно е признавал, че черпи вдъхновени от това, че хората много харесват картините му.

 

 

коментара

Култура

На 16 декември почитаме Свети пророк Агей и паметта на Свети мъченик Марин

Публикувано

на

Св. Пророк Агей от Левиевото коляно и е един от Дванадесетте тъй наречени малки пророци.

Св. пророк Агей. Миниатюра от Светогорски ръкопис от XVII в. Източник: pravoslavie.ru

Както всички библейски пророци, така и Свети пророк Агей се родил в трудни времена за юдеите. Неговата мисия била да бъде проводник на Божията воля и промисъл. Става дума за повторното изграждане на Йерусалимския храм от юдеите, които били в плен на вавилонците. След като се освободили от робството, юдеите се прибрали обратно в Йерусалим и започнали да изграждат разрушения от завоевателите храм. Но в един момент започнали да изпитват дълбоки съмнения дали трябва да го изградят до край и искали да се откажат. Точно тук се проявила мисията на Свети пророк Агей, който ги призовавал да продължат. Пророкът предал думите на Всевишния, че новият храм ще бъде още по-голям, внушителен и величествен, защото в него ще служи бъдещият Цар на Царете. Това предсказание е направено 5 века преди да се роди Иисус Христос, Спасителят на всички народи.

Св. мъченик Марин

Твоят мъченик, Господи, 
при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец, 
Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали 
и съкруши на демоните безсилната дързост: 
с неговите молитви спаси нашите души.

Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и тъй като бил от благороден произход, въпреки младата си възраст имал званието синклитик, или сенатор. Като християнин той бил хванат и принуждаван да принесе жертва на идолите. Но светият не се покорил и не изпълнил заповедта. Затова го повесили и го рязали с мечове, а после го хвърлили върху огън. След това го сложили на нагорещена решетка, после го хвърлили в кипящ котел, но по Божията благодат той останал невредим. Тогава пуснали срещу него диви лъвове и мечки, но зверовете не го докоснали. Озлоблението на езичниците против твърдия изповедник на Христовата вяра растяло и те решили насила да го заведат в идолското капище и да го накарат да принесе жертва. А той казал:

– Искам да принеса жертва на боговете.

Царят и приближените му много се зарадвали. Свети Марин влязъл заедно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разбили. Поразен и огорчен от неочаквания обрат, царят заповядал веднага да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво погребани от богобоязнени християни.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.

Днес имен ден празнуват Марин, Марина, Марично, Маринко, Маринела…

коментара

Продължете с четенето

Култура

450 000 лева за културната програма на Банско през 2019

Публикувано

на

Общинският съвет в Банско реши да бъдат отпуснати 450 000 лева за финансиране на културните събития и фестивалите, предвидени в Културната програма за 2019 г.

Проявите са много и те привличат с всяка изминала година все повече туристи през всички сезони. Целта на местната власт е да превърне курортът в предпочитана целогодишна дестинация.

Още в първия месец на следващата година ще се проведе балетен фестивал в града.

Традиционният театрален фестивал ще е през месец юни, тогава стартира и инициативата Културни вечери „Традиции и изкуство”, която ще продължи до началото на септември. Месец юли е изпъстрен със събития – Зимна киномания, Музикален фестивал, Фестивал на българското народно творчество „Фолклорна магия” и Лятна киномания под звездите. 22-рият Международен джаз фестивал отново ще зарадва любителите на този музикален жанр през август, когато ще се проведе в курорта и Оперен фестивал.

Набиращият все по-голяма популярност „Банско Балкан Фест” за балканска музика ще е през месец септември. Културната програма на община Банско ще продължи през ноември с Фестивал на планинарския филм и ще завърши същия месец с Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда”.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ