Общински съвет – Банско одобри побратимяването на града с Кранска гора и Нюлюфер, Бурса

На своята редовна сесия Общински съвет Банско даде зелена светлина за подписване на договори за побратимяване с два града – Нюлюфер, Бурса, Турция, и Кранска гора, Словения. Решението идва след предложение на кмета Георги Икономов, който е провел предварителни разговори със своите колеги от двата града.

„Основанието, поради което предлагам именно Община Нюлюфер, Бурса, за град, с който Банско да се побратими, е наличието на голяма българска диаспора на нейна територия. Българските преселници в този турски район имат сантимент към своята родина, те предпочитат Банско за своята ваканция, имат желание да инвестират и да задълбочават отношенията си с нас. По отношение на Кранска гора в Словения – идентичността на нашите две общини като популярни зимни дестинации е безспорна. Имаме сходства също в географско отношение, брой на населението и много други” поясни Икономов по време на заседанието.

Бяха одобрени промени в две общински наредби. Текстовете в Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред на територията на община Банско се допълват с разпоредби, касаещи контрола върху шума в урбанизираните територии, вменени на кметовете съгласно законовите разпоредби. В Наредбата за преместваемите обекти се предвижда въвеждане на допълнителни ограничения при поставянето на тези временни постройки по отношение на техния размер, визия и функционалност.

Съветниците приеха Годишната програма за развитие на читалищната дейност на територията на общината за следващата година, където на практика се случва голяма част от културния живот в малките населени места.

Предложението на таксиметровите превозвачи, работещи на територията на курорта, за увеличение на горната и долната граница на цените  на таксиметровия превоз, не събра необходимата подкрепа от местните парламентаристи. Така ценовият диапазон на такситата в Банско остава непроменен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене