6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди прокуратурата за неправомерно повдигнато обвинение.

Преди дни 56-годишният благоевградчанин Спас Покровнишки на първа инстанция осъди прокуратурата на 4000 лв. обезщетение за нанесени морални вреди. Той бе арестуван заедно с Георги Николов-Дупката за убийството. След продължило 3 г. разследване окръжната прокуратура свали обвиненията срещу двамата, защото не бяха събрани категорични доказателства, че те са убийците. Покровнишки прекара

6 месеца

в ареста

и бе освободен. Подал искова молба до окръжния съд в Благоевград срещу прокуратурата за 80 хил. лв. заради неоснователното му привличане като обвиняем. Твърди, че е претърпял неимуществени вреди – стрес и страх от несправедливо осъждане, отчуждение и пренебрежение от околните, накърнена чест и достойнство, стрес и дискомфорт.

Съдът разпитал негов приятел, който потвърдил, че

разследването

се отразило лошо

на психиката на Покровнишки – станал нервен, избухлив, тревожен и бил обиден. Отношенията със съпругата му се влошили и тя го напуснала. Живеел при приятели, нямал собствен дом, имал проблеми със съня и с алкохола. Според съда обаче 4000 лв. са достатъчни, за да компенсират създаденото му неудобство, тъй като преживените проблеми и стресът не са предизвикали необратими негативни последици върху здравословното състояние, доброто име и професионалната реализация на Покровнишки.

Убийството на Банскалията потресе Благоевград, а криминалистите още не могат да стигнат до извършителите. Не могат и да открият сериозна причина, която да мотивира такова жестоко престъпление.

„Баща ми,

убиха ме,

заклаха ме,

полиция“, промълвил Димитър Сукалински по телефона на 29 март 2012 г. около 21 ч. Тогава Банскалията, който е сред най-запалените фенове на „Пирин“ и председател на фен клуба, е заклан зверски в апартамента си в кв. „Орлова чука“ в Благоевград.

В последните минути от живота си той успял да се обади на треньора по бокс и негов кум Румен. Говорел трудно, но успял да каже: „Заклаха ме, умирам“, и затворил. След около 5 минути

Румен

върнал обаждането,

тъй като първоначално си помислил, че е някаква шега. Раненият вдигнал телефона и пак повторил: „Заклаха ме“. След още няколко минути Банскалията позвънил и на своя приятел Иван Милев със същите думи.

Всички си помислили, че 41-годишният мъж се шегува. Родителите му Бончо и Милица също решили първоначално, че Митко си прави майтап с тях. Въпреки това обаче двамата веднага тръгнали към апартамента му. Когато пристигнали на място, установили, че входната врата е заключена, а отвътре чували Митко, който им казвал, че не може да отключи. Бащата опитал с помощта на съседи да отвори, но не успели и извикали ключар. Натъкнали се на зловеща гледка. Синът им лежал на пода с опряна на вратата глава, целият в кръв. Минути по-късно издъхнал.

Два дни след това полицията обяви, че е разкрила убийците. При зрелищна акция бяха задържани Златко Георгиев-Златния, Георги Николов-Дупката и Спас Покровнишки. По-късно Златния бе освободен и срещу него не бе повдигнато обвинение. Другите двама бяха обвинени за убийството. Дупката получи и второ обвинение за изнудване на Банскалията. Година по-късно се оказа, че няма

достатъчно

доказателства

срещу тях, и прокуратурата свали обвиненията. Остана само това за изнудване срещу Николов. Разследването продължава срещу неизвестен извършител.

От заключението на съдебномедицинската експертиза при аутопсията на трупа са установени четири порезни рани на шията, една по-сериозна в лявата половина на гърдите и две повърхностни.

Установено е, че от дясната страна на слепоочието и от лявата половина на устните му има кръвонасядане. Едната рана на шията е с най-голяма дължина и дълбочина, като прерязва напълно и напречно дихателната тръба и предната стена на хранопровода.

Под нея има втора прободно-порезна. Тези две рани започват от

дясната

страна на шията

и завършват на лявата й половина. Експертът дава заключение, че смъртта се дължи на остра кръвозагуба, като е била неизбежна поради прерязването на шийните тъкани и органи и кръвоносните съдове. Смъртта не е настъпила бързо и пострадалият е могъл да се придвижва самостоятелно и прав. Това личало от пръските на кръвта по панталона, зацапването на чорапите и ходилата с кръв. Според вещото лице намушкванията са извършени с едноостро оръжие с един режещ ръб, с остър връх и широчина на острието около 3,5 см.

Ако нападателят и Банскалията са били един срещу друг, той е държал ножа и е нанасял ударите с дясната си ръка. Не се изключва и възможността нападателят да е бил зад гърба му и да е нанасял ударите с лявата ръка.

Кръвонасяданията по лицето на починалия са от удари със или върху твърд тъп предмет, като това върху дясното слепоочие най-вероятно е получено при ритане с крак и отпечатване на грайфер на обувки.

Първият оглед на местопроизшествието в присъствието и на съдебен лекар е започнал около полунощ и е продължил повече от 3 часа. На 30 март следобед е направен повторен оглед, на който са присъствали експерти от НИКК – София.

Веднага са обискирани домовете на Георги Николов, Спас Покровнишки, Златко Георгиев и още няколко криминално проявени лица.

Претърсени са колите на Банскалията и на още няколко негови познати. Разпитани са над 70 свидетели, които са били с него в последните дни. Прегледани са записи на охранителни камери на различни места, където е бил в последните си часове. От разпити на негови приятели и разпечатки на мобилни телефони станало ясно, че в последните дни той е бил притискан във връзка със старо дело от 2001 г.

Тогава срещу Стефан Назъров-Брежанеца (изчезнал безследно година по-късно), Златко Георгиев и Спас Покровнишки е

повдигнато

обвинение,

че са принудили със сила Георги Николов-Дупката да им даде голяма сума пари, златни бижута, лек автомобил „Опел Вектра“ и часовник.

По това разследване Димитър Сукалински е разпитан като свидетел. Въпреки че делото е старо, разследването по него не било прекратено.

Тони Макръчка

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене