Има ли Брендо мол в Благоевград?

Хотел „Рила“ винаги е бил свързан със силните на деня. Сградата в самия цен­тър на София, до Богослов­ския факултет на „Позитано“ е строена в началото на 60-те години на миналия век за нуждите на ЦК на БКП. Ав­тор е най-известният ни ар­хитект от близкото минало Георги Стоилов, проектирал паметника „Бузлуджа“, сгра­дата на БНР, пантеона „Гургу­лят“ и много други.

През 2000 г. собственик с приватизация, макар и скрит през няколко друже­ства, стана Васил Божков. Той планираше да го събори и да построи нова сграда, но плановете му зациклиха. Насред кризата хотелът по­падна във финансиралата го Пощенска банка, а през 2016 г. съвсем официално се върна в ръцете на Бож­ков. От края на 2017 г. „Рила“ има нов собственик, чийто връзки сочат към осъдения за наркотрафик в Италия, Румъния и България Евелин Банев-Брендо.

Миналата седмица пък стана ясно, че Столична­та община е позволила на новия собственик – друже­ството „Рила-център“, да подготви промяна в плана за застрояване и работен устройствен план за нова сграда. Така най-вероятно ще бъдат реализирани пла­новете на инвеститора за строеж на 11-етажна жилищ­на сграда с магазини откъм ул. „Леге“ (където е бившият „Буда бар“, сега бар Deep). Тези планове са внесени в общината още през юли, месец след като са сменени управителите на двете дру­жества. Промените целят очевидно да прекъснат про­следимата връзка с Евелин Банев.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА ВИЗИЯ

Новата сграда трябва да бъде 11 етажа в най-висо­ката й част – с 1 повече от хотела – и ще намалява стъ­паловидно в посока ул. „Съ­борна“ до 2 етажа. Действа­щият общ градоустройствен план за района и подробен устройствен план на парце­ла на хотела го позволяват и беше въпрос на време там нещо да се случи.

От внесените в столична­та архитектурна дирекция документи става ясно, че проектант на новата сграда е арх. Илиан Илиев, собстве­ник на студио „Планинг“. Арх. Илиев стои зад проекти като „Сити център София“ (сега „Парк център“), Тhe Mall, интери­орът на „Па­радайз цен­тър“, „Бургас плаза“, „Сити мол Стара Загора“, BSR София 1, „Ларго мол Благоевград“ и много дру­ги. Послед­ната сграда в центъра на Благоевград стана извест­на преди ме­сец, когато фасадата й буквално се разпадна за­ради урага­нен вятър, но Илиев има отличия от международ­ни конкурси и е проектирал сгради в чуж­бина. „Преди всичко искам да уточня, че самият хотел „Рила“ няма да бъде засегнат по никакъв начин“, коментира пред Топ Преса архитектът. „Може да се направи някакво освежа­ване по фасадата, но на този етап не можем да коменти­раме“, допълни той.

В момента студиото под­готвя работен устройствен план, който ще определи какво точно може да се строи. В тази част на центъра се изисква РУП – документ, по­добен на подроб­ния устройствен план, но много по-детайлен по отношение на котите и висо­чините. В РУП присъстват силу­етите на плани­раното строител­ство с точните височини на кота корниз и било.

„Все още ня­маме концепция какви жилища и колко на брой ще има на етаж, нямаме визия, тип на фасадата, така че трудно можем да опре­делим инвести­цията, но ще е от порядъка на 650-700 евро на кв.м“, каза арх. Илиев. Тере­нът, отреден за ново стро­ителство, е с площ около 2900 м2. В съседство, както е постановила община „Сре­дец“, няма жилищни сгради, което позволява много голя­ма плътност на застрояване – до 80%. Това прави между 10 и 14 хил. кв.м разгъната площ в минималния и мак­сималния вариант. Заради изискванията за отстояние от съседните сгради обаче ще се застроят около 6000 кв.м, твърди арх. Илиев. Това прави инвестиция от порядъка на 10 млн. лв.

БЛОК ВЪРХУ БАР

„Ще съборим сега същест­вуващото ниско тяло (откъм „Леге“) и ще построим нова сграда, но без да променя­ме фундамента, тоест ще използваме сегашните осно­ви“, казва арх. Илиев. По ду­мите му паркингът на хотела и складовите помещения ще се препроектират, за да осигурят необходимите пар­коместа. Според скиците, предоставени на общината, ще се събори всичко, което се намира зад хотел „Рила“ – ниски тела, които го отделят от задната сграда – бивши­ят „Кореком“, сега офисна сграда, както и от старинния храм, който се намира там.

Архитекти, с които Топ Преса разговаря, изразиха съмнения, че основите на сегашния бар могат да пое­мат 11 етажа. Този въпрос е важен, защото хотел „Рила“ лежи върху ценна археоло­гия. Смята се, че отдолу има останки от двореца на импе­ратор Константин Велики. Под градинката отпред пък се намира ъглова наблюда­телна кула, част от антична Сердика. Най-вероятно от­там е започвала източната стена на крепостта.

Самият хотел няма статут на паметник на културно-ис­торическо наследство, но за­ради зоната, в която попада („традиционен център“), и за­ради археологията проектът за разширение трябва да се съгласува с Министерството на културата. „В зависимост от естеството на самата ар­хеология може да се наложи да се осигури безпрепяствен обществен достъп, зависи какво ще се намери на това място“, коментира темата пред Би Ти Ви главният ар­хитект на София Здравко Здравков, чийто подпис стои под разрешението за нов ус­тройствен план на парцела. Организацията „Спаси Со­фия“ протестира срещу из­казването на Здравков, като посочи, че по подобен начин хотел е „погълнал античната арена на Сердика“ и реше­ние с „обществен достъп не работи“. Къде­то има ценна архео­логия, прос­тран­ството трябва да е пуб­лично, а не по­греба­но под частен обект, смятат от ор­ганиза­цията, без оба­че да дават яснота как това да стане в частен парцел.

„Ако не се пипат основи­те, аз не виждам нищо дра­матично, в крайна сметка и в съседство има сгради. Всички те, целият център на града лежи върху древна ар­хеология“, коментира пред Топ Преса арх. Валентина Василева, член на специа­лизирания експертен съвет за опазване на културните ценности към министъра на културата. „По-добре въоб­ще да не я пипат, нищо да не разкриват, видяхме какво стана с античното селище „Скаптопара“ по трасето на магистрала „Струма“. Ако има археология, нека си седи в земята. Следващите поколения, ако са по-мъдри от нас, ще се погрижат“, каз­ва арх. Василева и добави: „По-скандалното в случая е не че ще се строи, а кой ще строи. Нали уж е осъден, нали го издирваме този чо­век?“

„НОРМАЛЕН“ ИНВЕСТИТОР

Има се предвид Евелин Ба­нев-Брендо, който косвено е свързан с новия собственик на хотел „Рила“. Дружество­то „Рила-център“, регистри­рано в края на юли 2017 г., придобива имота в края на ноември 2017 г. за 9.8 млн. евро, като сделката е финан­сирана със заем от 10 млн. евро от БАКБ. Едноличен собственик на „Рила-център“ е акционерното „Пропърти груп България“ (ПГБ). То е основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай и е регистрирано в кантората на адвокат Мари­на Поптодорова. Като акцио­нер в ПГБ през 2017 г. с 15% влиза 36-годишната модна дизайнерка Яна Хадам. Към момента на сделката и две­те компании се представля­ват от Деян Трендафилов Лазаров, свързан с Брендо през множество фирми (виж карето).

„Пропърти груп Бълга­рия“ е собственик на „Фла­вия консултинг“, която е инвеститор в столичния комплекс „Оазис“, построен миналата година в Панча­рево. „Флавия консултинг“ пък е собственик на други две дружества – „Хурит ме­ниджмънт България“, което притежава имоти в София (на бул. „Мария Луиза“ 98, където имоти имат и други фирми, свързани с Брендо) и „Изба Славяново“, която спо­ред „24 часа“ е собственост на Банев. „Пропърти груп България“ е собственик и на „Търговски и бизнес център – Международен панаир“, кой­то притежава голям парцел в Пловдив. През май месец ПГБ решава да изкупи „Бан­ско сънрайз“, собственост на Вилор Христович Хри­стов, наричан дясната ръка на Брендо, за 16.8 млн. евро. Единственият актив на „Бан­ско сънрайз“ е парцел от 4 дка в курортния град.

През юни 2018 г. Деян Лазаров излиза от упра­влението на двете фирми, свързани с хотел „Рила“, а на негово място е назначе­на Яна Хадам. Тя има 15%, а останалите около 80% не е ясно от кого се държат, тъй като само Хадам се явява на общите събрания. В упра­влението на ПГБ влизат още двама души: 28-годишният Иво Андонов и 31-годишна­та Диана Иванова.

Въпреки че с името на Брендо се свързват десет­ки имотни инвестиции в Со­фия (три хотела в столицата и множество офис сгради) и хотели по Черноморието, над него от години е опъван чадър от Комисията за про­тиводействие на корупция­та и отнемане на незаконно придобито имущество. Раз­следванията, завършили с осъдителни присъди срещу него в Италия и Румъния, са общоизвестен факт, но председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев публично е заявявал, че ръководената от него институция не е била уведомявана официално за тях.

Архитект Илиев обясни, че става дума за „нормален инвеститор“, и отпрати Топ Преса да се свърже с „Ри­ла-център“. Топ Преса опита да се свърже с инвеститора, но единственият откриваем телефонен номер е на адво­кат Поптодорова. Пред Топ Преса тя уточни, че няма връзка с тях.

ЛАЗАРОВ И БРЕНДО

В края на февруари 2012 г., без да има промяна в собствеността, Деян Лаза­ров влиза в управлението на „Евротренд“. Това е фирма, която е учредена от Брендо и приближения му адвокат Петър Колчев и която спо­ред прокуратурата е част от мрежата, през която Ба­нев е изпирал парите си от наркотрафик. „Евротренд“ е собственик на „Билдком­форт“, която също е основа­на от Брендо и Петър Колчев и в чието управление Деян Лазаров също влиза в края на 2014 г. Сега компанията е в ликвидация. От 2012 до 2014 г. Лазаров управлява строителната фирма „Евро палас“ – основана от същи­те двама. През декември 2014 г. Деян Лазаров купува „Билдинг проджект менидж­мънт“ от фирмите „Грийн ко­уст ризортс“ и „Етна консулт“. „Грийн коуст“ е собственост на дружеството „Интербилд“, основано през 2004 г. под името „Пи Еф Ю кънстрък­шън“ от брата на Брендо и от мъжа на сестра му – Симо Карайчев и Константин Ди­шлиев (застрелян през 2007 г.).

Десислава Лещаркса

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене