Атрактивна беседа “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето „с ролеви игри изнесоха пред учениците в Дебрен експерти от РЗИ

Истински интерес и нескрито любопитство проявиха днес учениците от  Обединено училище „Свети Климент Охридски „ в гърменското село  Дебрен  къв интересната беседа изнесена им  с ролеви  игри от експерти от РЗИ Благоевград . Беседата бе на тема “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето“. Освен интерес към темата учениците от училището в Дебрен активно участваха и в ролевите игри .

Екпертите от РЗИ Благоевград  днес пристигнаха за беседата в Дебрен по щтикотливата и важна  за здравето на подрастващите  тема , по покана на директора на школото Верхат Топчиев и  класните ръководители .

Тревожно пада възрастовата граница на пропушване и расте делът на младите хора, които пушат в Европа. От 25% пушещи младежи между 15 и 24 години през 2014 г., делът им е нараснал на 29% през 2017 г. Статистиката сочи ,че при подрастващите първите цигари вече се палят на около 10 годишна възраст.

Проучване на СЗО и УНИЦЕФ показа, че България е водеща по този показател с 28.8% от българските ученици, употребяващи тютюн и тютюневи изделия. В групата между 13 и 15 години повече от половината български подрастващи вече са опитвали цигара. Ранното пропушване е сериозен проблем, защото е доказано, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка, коментират от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Високите цени на тютюневите изделия, спазването на забраните за тютюнопушене, задължителното здравно образование в училищата могат да помогнат за това, смятат от здравната служба.

Най-показателна в мрачната статистика е заболеваемостта от рак на белия дроб, който в 82% от случаите е свързан с продължително тютюнопушене или излагане на тютюнев дим. През 2015 г. от това са починали над 3500 българи, като от тях мъжете отново са четири пъти повече от жените.

Според статистиката за Европейския съюз България  е на второ място по масовост на пушачи- 36% сред населението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене