Свържете се с нас

Таблоид

Атрактивна беседа “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето „с ролеви игри изнесоха пред учениците в Дебрен експерти от РЗИ

Публикувано

на

Истински интерес и нескрито любопитство проявиха днес учениците от  Обединено училище „Свети Климент Охридски „ в гърменското село  Дебрен  къв интересната беседа изнесена им  с ролеви  игри от експерти от РЗИ Благоевград . Беседата бе на тема “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето“. Освен интерес към темата учениците от училището в Дебрен активно участваха и в ролевите игри .

Екпертите от РЗИ Благоевград  днес пристигнаха за беседата в Дебрен по щтикотливата и важна  за здравето на подрастващите  тема , по покана на директора на школото Верхат Топчиев и  класните ръководители .

Тревожно пада възрастовата граница на пропушване и расте делът на младите хора, които пушат в Европа. От 25% пушещи младежи между 15 и 24 години през 2014 г., делът им е нараснал на 29% през 2017 г. Статистиката сочи ,че при подрастващите първите цигари вече се палят на около 10 годишна възраст.

Проучване на СЗО и УНИЦЕФ показа, че България е водеща по този показател с 28.8% от българските ученици, употребяващи тютюн и тютюневи изделия. В групата между 13 и 15 години повече от половината български подрастващи вече са опитвали цигара. Ранното пропушване е сериозен проблем, защото е доказано, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка, коментират от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Високите цени на тютюневите изделия, спазването на забраните за тютюнопушене, задължителното здравно образование в училищата могат да помогнат за това, смятат от здравната служба.

Най-показателна в мрачната статистика е заболеваемостта от рак на белия дроб, който в 82% от случаите е свързан с продължително тютюнопушене или излагане на тютюнев дим. През 2015 г. от това са починали над 3500 българи, като от тях мъжете отново са четири пъти повече от жените.

Според статистиката за Европейския съюз България  е на второ място по масовост на пушачи- 36% сред населението.

коментара

Таблоид

Сложиха на тезгяха кафето „Младост“ в центъра на Гоце Делчев! Искат му € 300 000!

Публикувано

на

„Младост“ както бе известно дълги години – кафе -„Малибу“, заведението намиращо се в сградата на ОБС – Гоце Делчев е обявено за продан.

Агенцията на местен общински съветник го е обявила за сумата от 300 000 евро.
Ето какво пише в обявата, взета от сайта имоти.бг.

„Продава се работещ, напълно оборудван кафе-бар в идеален център на град Гоце Делчев. Заведението се предлага с цялото оборудване видимо на снимките. Налична е и оборудвана кухня.“

Последните години заведението наистина работеше в криза след криза. Старият собственик финансово закъсал бе ипотекирал имота, наематели едвам издържаха да плащат сметките си.
Вижда се, агонията свърши и собственикът се е предал.

Въпрос на време е да видим дали ще се намери някой да му брои близо 600 000 лева за въпросния имот. И да се намери паралия, трудно ще се разработи това кафе, да се намери качествен персонал е почти невъзможно, а и последно време барът се превърна в пушилня за младите, които се „лигавят“ на по едно кафе или вода, а това разходи не плаща, коментират темата познавачи на бизнеса и заявяват убедено – за толкова пари – избиване на инвестицията е почти невъзможна.

Вестник “ Градът  “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Деца катерят гигантски скали в Неврокопско

Публикувано

на

С трениране на техника на катерене и спускане по отвесна скала пещерен клуб „Прилеп“ в  Гоце Делчев откриха новата пещерняшка учебна година. Младите спелеолози, членове на клуба,  приложиха и усвоиха на практика наученото при теоретичното запознаване с тази техника. Клубът в Гоце Делчев е единственият оцелял пещерен клуб в Югозападна България, което обяснява и членуването на запалени спелеолози от Петрич и Благоевград.

При съвместното обучение, под вещото ръководство на опитните клубни инструктори, младите пещерняци приложиха знанията как да покорят отвесната, около 80-метрова скала в местността „Момина кула“ край гр. Гоце Делчев. Възхищение предизвика героичното изкачване на стената от Таня Благоева от Петрич и ученичката от Гоце Делчев Теодора Бързева. Усвояването на такава техника се налага при проникване в така наречените „каскадни пещери“, при което често се налага спускане и изкачване на подобни стени.

В пещерен клуб „Прилеп“ възрастовата палитра на членовете варира от 11 до 73 години. Впечатляващ е ентусиазмът на 11-годишният Милко от Петрич и 15-годишните Лили и Мими от Гоце Делчев и Благой от Петрич, които със завидни умения и сръчност усвояват уроците по пещерно дело. Сходните интереси към екстремни преживявания и любов към природата обединяват членовете на клуба в един сплотен колектив и истинско, неподправено приятелство между хората от трите града. Традиционно всяка пещерна експедиция завършва с вечер край лагерния огън с любими песни, китарен звън и незабравими спомени.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ