Свържете се с нас

Таблоид

Атрактивна беседа “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето „с ролеви игри изнесоха пред учениците в Дебрен експерти от РЗИ

Публикувано

на

Истински интерес и нескрито любопитство проявиха днес учениците от  Обединено училище „Свети Климент Охридски „ в гърменското село  Дебрен  къв интересната беседа изнесена им  с ролеви  игри от експерти от РЗИ Благоевград . Беседата бе на тема “ Превенция за защита от влиянието на алкохола и вредата за нашето здраве от тютюнопушенето“. Освен интерес към темата учениците от училището в Дебрен активно участваха и в ролевите игри .

Екпертите от РЗИ Благоевград  днес пристигнаха за беседата в Дебрен по щтикотливата и важна  за здравето на подрастващите  тема , по покана на директора на школото Верхат Топчиев и  класните ръководители .

Тревожно пада възрастовата граница на пропушване и расте делът на младите хора, които пушат в Европа. От 25% пушещи младежи между 15 и 24 години през 2014 г., делът им е нараснал на 29% през 2017 г. Статистиката сочи ,че при подрастващите първите цигари вече се палят на около 10 годишна възраст.

Проучване на СЗО и УНИЦЕФ показа, че България е водеща по този показател с 28.8% от българските ученици, употребяващи тютюн и тютюневи изделия. В групата между 13 и 15 години повече от половината български подрастващи вече са опитвали цигара. Ранното пропушване е сериозен проблем, защото е доказано, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка, коментират от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Високите цени на тютюневите изделия, спазването на забраните за тютюнопушене, задължителното здравно образование в училищата могат да помогнат за това, смятат от здравната служба.

Най-показателна в мрачната статистика е заболеваемостта от рак на белия дроб, който в 82% от случаите е свързан с продължително тютюнопушене или излагане на тютюнев дим. През 2015 г. от това са починали над 3500 българи, като от тях мъжете отново са четири пъти повече от жените.

Според статистиката за Европейския съюз България  е на второ място по масовост на пушачи- 36% сред населението.

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ