Свържете се с нас

ВИДЕО

В навечерието на Коледа, с две нови книжки, писателят Иван Мишев зарадва децата от Гоце Делчев (ВИДЕО)

Публикувано

на

„Шарено козле“ и  „Приключенията на Ежко“, са двете нови книжки с които в навечерието на коледните празници, популярният неврокопски детски писател, Иван Мишев, зарадва децата от Гоце Делчев. Поетът и писателят Мишев, преди няколко години се закани, че повече никога няма да пише за възрастни и удържа на думата си. И така, както всеки човек чака коледните изненади, така и малчуганите от Гоце Делчев, с трепет и вълнение чакат всяка нова книжка на любимият им писател – Иван Мишев. Много от илюстрациите в книжките на Мишев са направени от деца, които не на шега, писателят го нарече негови сътрудници. Всичко това обяснява невероятният интерес който предизвика снощи презентацията на новите книжки на автора. Творчеството на Мишев предизвиква интересът не само на невръстните читатели, но и на възрастните.

 

Трогателна изненада от снощното представяне на книжките бе, когато когато четвъртокласници от Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и малчуганите от детска градина „Звънчета“, рецитираха стихове от „Шарено козле“ и „Приключенията на Ежко“

„Да се напише книга не е чак толкова трудно, но по някога издаването й може да се окаже по-трудно от написването. Но специално в нашата община, Това не е чак толкова трудно за разлика от други общини. Защото имаме ръководство в лицето на кмета Владимир Москов и заместник кметовете, които правят всичко възможно за да подпомогнат местните творци и културата на нашия град“, каза писателят Иван Мишев. Той благодари на общинската управа които винаги подпомагат издаването на детските му книжки.

 

Сред гостите на събитието бяха и зам. кмета на Гоце Делчев, Валери Сарандев, както и лауреатът на четвъртия Национален конкурс „Да върнем на децата“, редактор и автор на предговора на „Шарено козле“, Кирил Назъров.

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ