Свържете се с нас

Новини

На сесия в Гърмен утре разпределят напълно законно бонуси от икономи по една заплата отгоре за кметове и кметски наместници

Публикувано

на

На  насроченото за утре заседание на ОБС Гърмен ,  общинските съветници  ще решават отново тежък сазус, а именно дали кмета  Минка Капитанова и селските управници да получат допълнителни възнаграждения  в размер  от 700 до 2 200 лева.

 В дневният ред е записано,  че съветниците ще трябва да гласуват определяне размера на  допълнително възнаграждение  за постигнати резултати  на кметове и кметски наместници  на населени места  в община Гърмен съгласно чл. 21 ,ал.1т.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация според които именно общинския съвет определя размера на трудовите възнаграждания  на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба .

След направен анализ на изпълнението на бюджета към 31.10.2018 г.  се е установило ,че в дейност „Общинска администрация“ в община Гърмен ,има натрупани икономии от средствата за заплати .Съгласно чл.78,ал.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година икономията за разходите за персонал може да се използва текущо или с натрупване само за изплащане на допълнителни възнаграждения ,а реализираните в края на годината икономии от държавната дейност остават като преходен остатък по бюджета на общината и се ползват за финансиране на същите дейности.

 Съгласно чл.26,т1 от вътрешните  правила за заплатите на Общинска администрация, ОБС може да определя със свое  решение допълнително възнаграждание за постигнати резултати на кметовете на кметства и кметските наместници .

Така за постигнати резултати ,съществен принос за подобряване на дейността на  общината , социално битовия живот,изпълнение на различни програми и проекти и други дейности ,  председателят на ОБС  Исмет Узунов в  своето предложение  предлага  съветниците да глясуват бонус на кмета на общината в размер на 2 200 лева  или една допълнителна заплата отгоре .

Кметът Капитанова пък е мотивирала своето  предложение за бонусите на  колегите си от  неселените места в общината като изрично е подчертала, че  кметовете  изпълняват отговорно поставените цели и задачи. Реализират успешно инициативи, които допринасят за същественото подобряване на дейността на администрацията и обслужването на гражданите и организациите и, че кметовете на населените места и кметските наместници имат голям принос в повишаването на събираемостта на местните данъци и такси .

 

Така ако утре общинските съветници  ако кажат „Да“ на двете  предложения,  управниците  на Крушево Ангелина Качамакова, на Ореше – Ракип Камбуров, нТа Балдево – Илиана Гюрнева и на Марчево – Розен Марчев  ще получат допълнително по 700 лева.

Най-много – 1 030 лева  и тази година ще получи колегата им от Рибново Феим Иса, а кметицата на курортното село Огняново Димитрия Гюрова ще получи 985 лева.

По този начин и на базата на горните законови разпоредби не само община Гърмен ,а и всички български общини и парламента си разпределят в края на всяка бюджетна година бонуси от икономии .

 

коментара

Бизнес

Марк Жирардели иска среща с премиера заради Банско

Публикувано

на

Един от най-великите скиори в историята Марк Жирардели обяви, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов и всички заинтересовани министерства за развитието на ски курорта в Банско, по време на откриване на ски сезона в Пирин. ”Вече сме на етап, в който трябва да развием курорта, иначе ще загубим мача и то фатално”, заяви легендарният австриец, който е носител на 5 световни купи в ските, и даде пример с родината си, където само за този сезон отварят нови 50 лифта и влекове. “Това е като в държавата – за да се развива икономически, трябва да направиш пътищата, за да могат хората да търгуват със своето производство. При ски курортите е същото – инфраструктурата също е от решително значение и в момента тази тук се задъхва”, заяви Жирардели. Той похвали новата екологична инициатива в ски зоната, където през този сезон няма да се ползва никаква пластмаса, а само природни материали, които да се разграждат, съобщава 24 часа.

Аз лично не съм чувал в друг курорт да се прави подобна стъпка в битката с пластмасата”, добави той. Според Жирардели, идеята София да кандидатства за младежка олимпиада е великолепна. “Винаги, когато свързват името ти с олимпиада, това носи бум в туризма. Хората си казват: “След като МОК дава олимпиада, там има перфектни писти, инфраструктура, ресторанти и всичко, иначе нямаше да им я дадат, и просто си казват – защо и ние да не отидем да видим.” Младежката олимпиада е много добра стъпка за привличане и на други големи състезания, а в бъдеще може да се помисли и за голяма олимпиада. Според мен 10 години са предостатъчни на България да се подготви”, смята ски легендата.

Кметът на Банско обяви, че най-вероятно от догодина ще започне строежът на газопровода до курорта, който също ще помогне на екологията. От тази година всеки, който ползва екологични горива за отопление, получава 5% отстъпка от такса смет. Сезонът бе открит по традиция с много състезания и игри, както и с концерт на поп-дивата Гери-Никол. В битката на звездите отборът на Жирардели победи този на Мария Киркова с малка разлика. Най-добрата ни алпийка бе принудена да смени австрийската легенда Патрик Ортли, който в четвъртък бил приет по спешност в болница.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Стотици хиляди пенсионери ще трябва да изкарат януари с по-нисък доход

Публикувано

на

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така наречените „инвалидни добавки” върху сумите, които Националния осигурителен институт изплаща. От новата година те ще бъдат заменени от нов вид подпомагане, което ще се дава от социалните.

Инвалидната добавка е около 30 лв. Получават я хора, които имат пенсия, а добавката им се дава заради това, че са с ТЕЛК. От януари НОИ ще спре да изплаща тази добавка, тя ще бъде заменена от месечно финансово подпомагане, което ще изплащат социалните.

Социалните обаче, за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия. Тоест, януарската сума ще я платят на 15 февруари. Така от 7 януари, когато хората започват да вземат намалените си пенсии, до 15 февруари, когато ще получат компенсацията от социалните, ще останат с по-нисък доход.

„Това неудобство ще бъде за един месец, едно забавяне, просто поради различния времиви график на плащания от двете системи”, подчерта социалният министър Бисер Петков, цитиран от bTV.

При повечето пенсионери добавката ще се прехвърли към новата финансова подкрепа по служебен ред. На 48 хиляди от тях обаче ще се наложи да попълнят заявление. НОИ и „Български пощи” ще ги информират.

Промяната произтича от новия Закон за хората с увреждания. Новата финансова покдрепа ще зависи като размер от линията на бедност и ще е различна спрямо увреждането. За по-тежките случаи парите ще са в пъти повече от това, което получава в момента.

Новата подкрепа ще обхване около 600 хиляди хора с увреждания, с около 100 хиляди повече.

РЕДАКТОР: ДЕНИЦА РАЙКОВА

Actualno.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ