Лас Вегас в очакване на благоевградските хип-хоп танцьори

благоевград-хип-хоп

Танцова група към Младежки дом – Благоевград получи покана за участие в световния фестивал по хип-хоп в Лас Вегас, който ще се проведе през август.  В меката на хип-хопа ще покажат умения 2500 танцьори от 45 държави, а единствените българи, които са преминали кастинга, са възпитаниците на Михаил Андреев. 24-годишният републикански шампион по хип-хоп разкрива магията на танца и брейкинг културата на благоевградските хлапета вече пета година след лекциите и упражненията по информатика в ЮЗУ.  Организаторите от Лас Вегас изпратили поканата до благоевградска група, грабнати от  видеоклипа с техния танц „ Something special”.

Идеята на  хореографията   „Нещо специално” са младите бунтари, които изливат гнева си навън   посредством танца в стил къмпинг. Ние казваме, че не искаме да таим  вътре в себе си  негативната енергия”, обясни идейния замисъл Михаил Андреев. Клипът е заснет на Моста на влюбените в Благоевград от оператора Павел Петлички и вече се радва на стотици харесвания в Youtube. Младите и гневни танцьори са 16-годишните Георги Начев, Нели Шкумбова, 15-годишните Марина Чолакова, Мариела Георгиева и най-малката – 13-годишната Ивана Дюлгерова. Петимата тийнейджъри учат в СОУИЧЕ, Математическата гимназия и Икономиката и след като научили за поканата от Лас Вегас, са в трескава подготовка за мегахореографията, с която ще превземат Америка.

„Нашият проект е да представим Благоевград и страната ни въобще чрез българските ритми в хип-хопа. Със сигурност ще има и мотиви от автентичния македонски  фолклор, но засега няма да издавам повече, защото искам да бъде изненада. Танцът ще бъде представен първо пред благоевградската публика”,  казва хореографът. Михаил Андреев има пълната подкрепа и доверие от родителите на неговите танцьори, които ще води в Америка. В групата ще вземе петима от най-добрите от благоевградския клуб, като разходите за пътуването и престоят на всеки един са поне 3000 лв. Разходите са за тяхна сметка и затова Михаил Андреев се надява на спонсори и дарители, за да събере 18 000 лв. за осъществяването на американската мечта.

Хората, които го познават, са убедени, че ще успее, защото всичко му се получава с лекота. Започнал да танцува от 12-годишен в групата „Екстрийм шоу“, по едно време играел в 4 формации едновременно, обрал всички възможни награди за хип-хоп в България, показал какво може и навън. Наложил свой собствен стил и когато танцува, миксира от всички жанрове. Никога не казва, че е най-добрият, а просто, че може да се справи. По същия начин се отнася сериозно и с обучението си по информатика. 

Започнал да се занимава с компютри като хоби от дете, но така се увлякъл, че вече има една от най-богатите библиотеки по програмиране. Миналата година завършил „Приложна лингвистика” в ЮЗУ, след което веднага записал магистратура по информатика. Работи като програмист в частна фирма и всяко свободно време отделя на благоевградските танцьори, за които е най-големият приятел и изповедник.  „Търсят ме по всяко време, споделят си проблемите. Аз се стремя да ги науча на всичко от брейкинг културата. Те също дават идеи и хореографията на танците става общо дело”, добавя 24-годишният хореограф.

За петте години, през които преподава, неговите възпитаници са печелили награди от различни участия във вътрешни турнири. Последната е от този месец от фестивала „Южно слънце“ в Петрич.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене