Свържете се с нас

ВИДЕО

„Дар ми дойде“, викаха днес на строящ се храм в Гоце Делчев (ВИДЕО)

Публикувано

на

По стар български обичай, днес на покрива на строящият се храм „Рождество Христово“, в Новия квартал на Гоце Делчев, се извърши старинния обичай „дар ми дойде“. Това е ритуалът с който се ознаменува поставянето на керемидите на покрива на нов строеж – дом, църква, училище или друга частна или обществена сграда. Счита се, че полагането на керемидите на покрива на новата сграда е най-важният етап от строителството.

Първоначалната идея е била още през осемдесетте години на миналия век, в квартала да се построи малък молитвен параклис. Причината била няколкото поредни смъртни случая на млади хора в квартала. Инициативата е на няколко христолюбиви съседки на чело с Атлаза Щерева, които започнали набирането на дарения. Задачата тогава се оказала изключително трудна защото през социалистическия режи подобни инициативи са се считали за ерес. След демократичните промени, покойният вече митрополит Натанаил благослови инициативата и заяви, че не само че благославя, но и ще помогне, като вместо параклис, на това място да се построи голям храм, посветен на „Рождество Христово“. И така, на 29. септември 1999 г., е осветена първата копка на голяма квартална църква. Едва деветнадесет години по-късно, днес бе ознаменуван най-важният етап от строежа – поставяне керемидите на покрива. Обичаят повелява, всеки вярващ да направи на строителите дарение според възможностите си. Главният майстор поема даровете и от покрива на строежа благославя дарителите и отправя (често пъти и закачливи) пожелания за здраве и късмет на дарителя.

Църквата „Рождество Христово“ вече е петият действащ църковен храм в Гоце Делчев. Още преди две години, в строящата се сграда, в приземният етаж бе обособен параклис „Св. Лука“  в който редовно се провеждат свещенослужения.

коментара

ВИДЕО

Честит 12-ти Рожден Ден, Ice G !!!

Публикувано

на

Днес най-младият БГ рапър Ice G – Георги Байрактарски празнува своя 12-ти рожден ден.

Гого е и част от медийна група Топ Преса, той е водещ на онлайн поредицата „Малките Новини“

 

Топ Преса пожелава на G много здраве и бъдещи успехи в музиката и в предаването!

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

/ВИДЕО/ 5 години от създаването на социален център, празнуваха днес в Гоце Делчев

Публикувано

на

Истински празник организираха днес в двора на Центъра за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев. Поводът бе, петата годишнина от създаването му. Рожденият ден на социалната придобивка в града бе уважена от зам.кмета на Гоце Делчев, Саид Иброш, директорът на Дирекция социално подпомагане гр. Гоце Делчев, Недялка Цветкова, управители на социални заведения и учреждения в града, както и гости от Разлoг, Горно Драглище и граждани на Гоце Делчев.

В тържественото си слово, управителката Димитрия Папалезова благодари на кмета на общината, Владимир Москов, на дирекция „Социално подпомагане“ и на всички спонсори и дарители които подпомагат социално и материално социалния център. „Нашата цел е потребителите да се чувства значими в този труден за тях живот. За това се грижим индивидуално за тях и в работата си прилагаме най-добрите практики“, каза г-жа Папалезова. В празничната програма за рождения ден на социалния център участие взеха и самите потребители.

Както на всеки рожден ден запалиха свещи на разкошна торта, а празникът продължи с народни хора в просторния двор на социалното заведение.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ