Свържете се с нас

ВИДЕО

„Дар ми дойде“, викаха днес на строящ се храм в Гоце Делчев (ВИДЕО)

Публикувано

на

По стар български обичай, днес на покрива на строящият се храм „Рождество Христово“, в Новия квартал на Гоце Делчев, се извърши старинния обичай „дар ми дойде“. Това е ритуалът с който се ознаменува поставянето на керемидите на покрива на нов строеж – дом, църква, училище или друга частна или обществена сграда. Счита се, че полагането на керемидите на покрива на новата сграда е най-важният етап от строителството.

Първоначалната идея е била още през осемдесетте години на миналия век, в квартала да се построи малък молитвен параклис. Причината била няколкото поредни смъртни случая на млади хора в квартала. Инициативата е на няколко христолюбиви съседки на чело с Атлаза Щерева, които започнали набирането на дарения. Задачата тогава се оказала изключително трудна защото през социалистическия режи подобни инициативи са се считали за ерес. След демократичните промени, покойният вече митрополит Натанаил благослови инициативата и заяви, че не само че благославя, но и ще помогне, като вместо параклис, на това място да се построи голям храм, посветен на „Рождество Христово“. И така, на 29. септември 1999 г., е осветена първата копка на голяма квартална църква. Едва деветнадесет години по-късно, днес бе ознаменуван най-важният етап от строежа – поставяне керемидите на покрива. Обичаят повелява, всеки вярващ да направи на строителите дарение според възможностите си. Главният майстор поема даровете и от покрива на строежа благославя дарителите и отправя (често пъти и закачливи) пожелания за здраве и късмет на дарителя.

Църквата „Рождество Христово“ вече е петият действащ църковен храм в Гоце Делчев. Още преди две години, в строящата се сграда, в приземният етаж бе обособен параклис „Св. Лука“  в който редовно се провеждат свещенослужения.

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ