Санданчани с факли напомнят за Ньойския диктат

Воеводите в Санданско отбелязват с факелно шестие 99 години от пагубния за българите Ньойски договор.

В 18.00 часа тази вечер санданчани отдават почит с полагане на венци пред паметниците на генерал Тодоров и Васил Левски.

С горящи факли шествието преминава по централните улици в града и се събира на площад “България”, казаха от организацията в Сандански.

Начело на патриотичния митинг са двамата заместник-председатели на ВМРО  – евродепутатът Ангел Джамбазки и санданският народен избраник Атанас Стоянов.

Ньойският договор е подписан на 27 ноември 1919 година от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България. Ньойският диктат е символ на несправедливостта, арогантността и недалновидността на държавите победителки.

Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война.

Според Ньойския договор България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години, след влизането му в сила. Освен това, България е задължена да предаде на своите съседи определено число добитък, както и 250 000 тона въглища.

От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и град Струмица и нейната околност, заедно с Западни покрайнини – включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия, които се предоставят на Югославия.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война (1939-1945). През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.

enovina.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене