Кметът на Банско бе домакин на среща по инициатива на туристическото министерство

Кметът на Банско, Георги Икономов, бе домакин на станалата традиционна среща по инициатива на  Министерството на туризма с представители на държавните институции и местния туристически бранш. Дискусията бе водена от заместник-министъра Ирена Георгиева, като в разговора се включи още заместник-областния управител Антоанета Янчева и съветника в браншовото министерство Малин Бистрин. В навечерието на зимен сезон 2018/2019 г. те обсъдиха готовността за посрещането на засиления туристически поток и текущите въпроси в тази сфера.

Представителите на бизнеса отново заявиха неудовлетворението си от ниските цени, на които се работи, което води до занижаване на качеството на предлаганата услуга. В отговор заместник-министър Георгиева коментира, че административен орган не може да се намесва в пазарните отношения.

„Отправихме запитване към КЗК по въпроса. Тяхното категорично становище е, че Министерството на туризма в частност и държавата като цяло, не би могла да бъде пряк участник в пазарните отношения и в регулирането на цените на услугите. Това е въпрос на конкурентна среда” допълни тя.

Кметът Икономов сподели пред присъстващите, че от страна на община Банско бизнеса получава пълно съдействие.

„Какво бих могъл да кажа? Бизнесът  има готовност, комуналните компании и контролните органи също изпълняват задълженията си. Но Банско не е готов за сезона! Нямаме решение на въпроса с уплътняването на ски зоната, неблагоприятните  новини около концесионния продължават. А решение все още не се намира. Въпреки това Банско ще посрещне три кръга от Световната купа по ски. Цели три дни звездите на царицата на белите спортове  ще бъдат в нашия курорт. Само три курорта в света могат да се похвалят с това. По-красноречив факт за нивото на Банско трудно може да бъде изтъкнат. Ще продължим да съдействаме на полицейските служби при контрола за неправилно паркирани автомобили, както и други подобни казуси, свързани с обществения ред. Пожелавам успешен сезон за туристическия бранш и ще продължим да работим в тясно сътрудничество с тях” заяви той.

Обсъдени бяха също казусите около т.нар. „споделена икономика”, където в интернет пространството се рекламират и наемат места за настаняване, които не са категоризирани. Стана ясно, че в европейски мащаб тази услуга засега няма да бъде регулирана, което остава като проблем за реалния туристически бранш.

Другият наболял проблем, който бе засегнат от представителите на бранша, бе работата на апартаментните комплекси и апартаментите под наем. Заместник-министър Георгиева даде заявка, че ще продължат да търсят правилната законова рамка, която да защити интересите на светлата страна на бизнеса и на обектите, които са категоризирани и си плащат надлежно налозите.

От докладите на регулаторните органи стана ясно, че Банско е една от туристическите дестинации, които спазват най-стриктно ограниченията за тютюнопушене, изискванията за качеството на храните и като цяло на качеството на туристическите услуги. МВР отново планира да осигури допълнителен брой полицейски служители за гарантирането реда и спокойствието по време на активния сезон, като ще бъдат проверявани адресните регистрации на заетите в сферата на туризма с оглед на криминогенната обстановка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене