Николай Ненчев: Заплатите трябва да гарантират поне нормалния живот на хората

Николай Нанков Ненчев e роден е на 11 август 1966 г. в град Ямбол. Завършва право, политически науки и международни отношения. От 1989 г. е председател на Независимото студентско дружество и участва във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“. През 1992 г. става член на Управителния съвет на БЗНС, а от 1994 г. е председател на Земеделския младежки съюз. Между 1997 и 2002 г. е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. След това е заместник-председател на „Сдружение Евроинтеграция“. Бил е координатор на Програма за трансгранично сътрудничество и европейска интеграция за Югоизточна Европа. От 2003 г. преподава в Нов български университет като асистент. През 2011 г. става председател на БЗНС. Народен представител в 43-тото Народно събрание. От 7 ноември 2014 до 26 януари 2017 г. е министър на отбраната на Република България.

Г- н Ненчев, няма как да не ви питаме за проблемите които съпътстват българската армия. Начина по който вие имахте виждания и начина по който в момента предстои. Една от основните теми, които дискутирахте с вашите съидейници в страната е точно тази. Какво можем да кажем с днешна дата?

– Благодаря ви, че започваме с този въпрос. Понякога е обезпокоително, когато човек се свързва с една сфера и област. Отбраната е една изключително сериозна сфера за българското общество, особено в тези размирни времена. Няма как да не изразя едно безпокойство. Спомняте си, че в рамките на моя мандат бяха осигурени тези средства. Бяха гласувани от Народното събрание. Бяхме пред подписване на договор за новата изтребителна авиация, която е изключително важна за България. Безпокоя се от това, че се забави толкова дълго време. Безпокоя се от това, че това нещо ще се отложи допълнително във времето и тази тежка политическа криза, в която сме допълнително като че ли усложнява нещата. Но извън всичко това много е положителна новината за новите предложения. Тоест имаме няколко предложения за нови изтребители. Аз няма как да не бъда безпристрастен. Още повече че имам вече това право като гражданин който наблюдава и следи този процес. Изключително съм впечатлен от офертата, която получихме от Съединените щати, тоест за  F16 блок 72. Ако ние постигнем съгласие и подпишем този договор се превръщаме в лидери на Балканският полуостров с най-добрата техника.

Финансовите параметри според вас ще ни бъдат ли изненада и изобщо в тази посока имате ли познания как вървят нещата?

– Следя много внимателно всичко онова, което се случва. Незнам дали си спомняте отправих едно много ясно и категорично предложение, което обсъдих и с военното аташе на Съединените щати. При подписването на договора да обвържем една клауза, при която можем да ползваме седем или осем от същите самолети/по-стари разбира се/ докато дойдат първите нови, което отнема доста време. За пореден път се обръщам към министър Каракачанов да преустанови всякакви разговори със RSK Mig за ремонта на СУ 25 и МИГ 29 защото това са самолети на първо място несъвместими, на второ вече и твърде опасни за пилотите и личният състав. И тези пари биха могли да бъдат насочени към новият изтребител, което пък е един допълнителен бонус.

Говори се за създаването на нова военна структура в Европа в рамките на европейският съюз. Как ви се струват тези все още така повърхностни дебати или може би вече се задълбочават. Следите ли тези процеси?

– Когато говорим за сигурност и отбрана е добре да има по-малко органи, които да вземат решение. В този смисъл аз съм привърженик на единството на НАТО в цялост. Тоест ако направим още една европейска структура нали си представяте, че тези решения първо трябва да се вземат от националните парламенти. После трябва да се вземат в рамките на европейския съюз. Най-накрая трябва да се вземат в НАТО. Не мисля, че това е ефективна система.

Като цяло как ви се струва в момента светът?

– Много размирен, с множество конфликти около нас. Много силно напрежение между НАТО и Русия, Сирия, Близкия Изток, Балканите в известна степен. Така че сигурността е основополагаща. Струва ми се, че трябва да обърнем много специално внимание и най-вече върху личният състав…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене