Свържете се с нас

Интервюта

Николай Ненчев: Заплатите трябва да гарантират поне нормалния живот на хората

Публикувано

на

Николай Нанков Ненчев e роден е на 11 август 1966 г. в град Ямбол. Завършва право, политически науки и международни отношения. От 1989 г. е председател на Независимото студентско дружество и участва във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“. През 1992 г. става член на Управителния съвет на БЗНС, а от 1994 г. е председател на Земеделския младежки съюз. Между 1997 и 2002 г. е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. След това е заместник-председател на „Сдружение Евроинтеграция“. Бил е координатор на Програма за трансгранично сътрудничество и европейска интеграция за Югоизточна Европа. От 2003 г. преподава в Нов български университет като асистент. През 2011 г. става председател на БЗНС. Народен представител в 43-тото Народно събрание. От 7 ноември 2014 до 26 януари 2017 г. е министър на отбраната на Република България.

Г- н Ненчев, няма как да не ви питаме за проблемите които съпътстват българската армия. Начина по който вие имахте виждания и начина по който в момента предстои. Една от основните теми, които дискутирахте с вашите съидейници в страната е точно тази. Какво можем да кажем с днешна дата?

– Благодаря ви, че започваме с този въпрос. Понякога е обезпокоително, когато човек се свързва с една сфера и област. Отбраната е една изключително сериозна сфера за българското общество, особено в тези размирни времена. Няма как да не изразя едно безпокойство. Спомняте си, че в рамките на моя мандат бяха осигурени тези средства. Бяха гласувани от Народното събрание. Бяхме пред подписване на договор за новата изтребителна авиация, която е изключително важна за България. Безпокоя се от това, че се забави толкова дълго време. Безпокоя се от това, че това нещо ще се отложи допълнително във времето и тази тежка политическа криза, в която сме допълнително като че ли усложнява нещата. Но извън всичко това много е положителна новината за новите предложения. Тоест имаме няколко предложения за нови изтребители. Аз няма как да не бъда безпристрастен. Още повече че имам вече това право като гражданин който наблюдава и следи този процес. Изключително съм впечатлен от офертата, която получихме от Съединените щати, тоест за  F16 блок 72. Ако ние постигнем съгласие и подпишем този договор се превръщаме в лидери на Балканският полуостров с най-добрата техника.

Финансовите параметри според вас ще ни бъдат ли изненада и изобщо в тази посока имате ли познания как вървят нещата?

– Следя много внимателно всичко онова, което се случва. Незнам дали си спомняте отправих едно много ясно и категорично предложение, което обсъдих и с военното аташе на Съединените щати. При подписването на договора да обвържем една клауза, при която можем да ползваме седем или осем от същите самолети/по-стари разбира се/ докато дойдат първите нови, което отнема доста време. За пореден път се обръщам към министър Каракачанов да преустанови всякакви разговори със RSK Mig за ремонта на СУ 25 и МИГ 29 защото това са самолети на първо място несъвместими, на второ вече и твърде опасни за пилотите и личният състав. И тези пари биха могли да бъдат насочени към новият изтребител, което пък е един допълнителен бонус.

Говори се за създаването на нова военна структура в Европа в рамките на европейският съюз. Как ви се струват тези все още така повърхностни дебати или може би вече се задълбочават. Следите ли тези процеси?

– Когато говорим за сигурност и отбрана е добре да има по-малко органи, които да вземат решение. В този смисъл аз съм привърженик на единството на НАТО в цялост. Тоест ако направим още една европейска структура нали си представяте, че тези решения първо трябва да се вземат от националните парламенти. После трябва да се вземат в рамките на европейския съюз. Най-накрая трябва да се вземат в НАТО. Не мисля, че това е ефективна система.

Като цяло как ви се струва в момента светът?

– Много размирен, с множество конфликти около нас. Много силно напрежение между НАТО и Русия, Сирия, Близкия Изток, Балканите в известна степен. Така че сигурността е основополагаща. Струва ми се, че трябва да обърнем много специално внимание и най-вече върху личният състав…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

 

коментара

Интервюта

Първо в Топ Преса! Генерал от Тешово командва втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора!

Публикувано

на

„Генерал от с. Тешово командва 2-ра Тунджанска механизирана бригада в гр. Стара Загора”.

Бригаден генерал Стоян Шопов встъпи на 15 август, в длъжност „Командир на 2-ра механизирана бригада”. Той прие длъжността от досегашния командир бригаден генерал Костадин Кузмов. На тържествения ритуал, който се проведе в района на Тунджанската механизирана бригада в гр. Стара Загора, присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, както и офицери и цивилни служители от командването на Сухопътните войски.
Генерал-майор Михаил Попов поздрави новия командир на бригадата и му пожела бъдещи успехи на командирското поприще.
Бригаден генерал Стоян Шопов благодари за оказаното доверие и за подкрепата на досегашния си командир, за споделения опит по време на службата и за здраво поставените основи, върху които военнослужещите от бригадата да стъпят и да продължат да надграждат. Той заяви, че личният състав притежава потенциал и способности за успешно справяне с предизвикателствата и изрази увереност, че „бригадата ще пребъде като елитно формирование от състава на Сухопътните войски“.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на Акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”.

Бригаден генерал Стоян Шопов е роден през 1970 г. в с. Тешово, Благоевградска област, където завършва основното си образование. След завършване на средното си образование в Техникум по електротехника в град Гоце Делчев е приет в Техническия университет в София през 1988 г., но по тогавашните закони е трябвало да отбие войнишката си служба преди да поеме по студентския път. 

ОТКРОВЕНО И СУПЕР ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ С БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ СТОЯН ШОПОВ ОЧАКВАЙТЕ ТОЗИ ПЕТЪК СПЕЦИАЛНО ЗА ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

ГЕРБ

Общинският съветник от ГЕРБ – Благоевград, Красимир Роячки: Камбитов е първият кмет, който си е от града. Това веднага си пролича, защото нещата видимо се получават!

Публикувано

на

Следващия мандат продължаваме с подобренията!

Срещаме се с Красимир Роячки във връзка с подлеза, който ще се изгражда в квартал Грамада. Вие сте от този квартал. Хората Ви уважават там, радчитат на вас. Правите каквото можете за грамаждани. На последната сесия на Общински съвет бяхте доста изнервен изнервен…

– Разбира се. Как може да се говорят такива глупости от трибуната на Общински съвет.

Във видеото, вие завършихте с това, че хората чакат този подлез от 40 години.

– Да. Действително хората го чакат от много време. Имахме дълги забавяния в проектите, но сега всичко е наред. Имаме разписано от пожарната становище, така че започваме изграждането от октомври. Явно човекът, който присъстваше в залата и казваше, че подлеза не е полезен и не трябва да го има, има складова база в региона и иска да минават камионите му през квартала. Това е жилищен квартал, не е промишлена зона. Камионите ще минават само през ул. „Св. Климент Охридски“, която е с удебелен слой асфалт. Умишлено при изграждането и сложихме по-голям слой асфалт. Там е подходящо за камиони. Останалата част от квартала не е пригодена за тежкотоварни камиони. Когато се направи подлеза, движението на тежкотоварни камиони в квартала, където е пълно с деца, ще бъде забранено. Те ще минават само през ул. „Климент Охридски“ до Топливо или Пиринснаб. Това ще е разрешеното трасе за преминаване. Идваха хора и обявиха мотиви, че пожарната не могла да мине от там. Пожарната когато има прелез не минава по принцип. Има риск да я хване бариерата. Това не е кръстовище, през което може да пусне алармата и да продължи. Пожарната и сега заобикаля когато има инцидент. Сега ще стане по-удобно, защото малката кола ще може да минава директно и ще може по-бързо да стига до нуждаещи се при евентуален инцидент.

Тоест за пореден път се натъкваме на хора подстрекавани от опозицията и се изказват неподготвени.

– Абсолютно. Аз слушах много внимателно този човек който говореше против и все едно слушах думите на Злата Ризова да излизат от неговата уста. Нашата колежка, която е против целият свят не само против подлеза. Тя самата е гласувала два пъти за този прелез. Как сега от един път преди изборите започна да е против прелеза. Как така питам аз? На нея налага ли и се сутрин бързайки за работа да чака бариерата на прелеза? Има един израз сред грамаждани: „Половината живот ни мина на тази бариера“. Така че мисля, че това е сериозен проблем за хората. Особено за работещите хора, които бързат. Това чакане на бариерата е изнервящо. С изграждането на подлеза ще стане и по-безопасно преминаването на пешеходците не само на превозните средства. Инцидентите надявам се ще са по-малко. Мисля че проекта е хубав….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ