Собственици на шивашки цех в Гоце Делчев, изкараха луда шивачка без договор, за да спасят глоба от 2000 лв

Регионалната Инспекция по труда наложи 2000 лева глоба на собствениците на  шивашки цех “М. Панчева –И. С.”,за работничка без трудов договор,пред съда наказаните се оправдават  със  смешно твърдение, че жената  била психично болна и сама влязла в цеха им и започнала да работи

Районен съд в Гоце Делчев  на свое заседание намали наложената от Дирекция  Инспекция по труда – Благоевград имуществена санкция  от 2000  на 1500 лева на шивашки цех “М. Панчева –И. С.”, със седалище  в Гоце Делчев за установена в цеха при проверка шивачка без трудов договор .

Решението на Районен съд Гоце Делчев  подлежи на обжалване пред Благоевградски административен съд в 14-дневен срок .

Итнтересният факт който  са разиграли в съда собствениците на въпросния шивашки цех по време на оспорване  на наложената им глоба от 2000 лева от Регионалната дирекция „Инспекция по Труда“ в Благоевград за  установената без трудов договор шивачка в цехът им при извършената  на място проверка е  повече от престъпно тъй като те заявили пред съда че не се чувстват виновни ,тъй като шивачката Д. Д. била с заболяване-биполярно разстройство и сама без да бъде извикана или поканена е влезнала в цеха и започнала да работи.

Съдът естествено не се е вързал на въпросните твърдения тъй като проверяващите инспектори ,в съда са били категорични ,че при разговора им  Д.Д. по време на проверката  не им е направило впечетление тя да страда от псхично заболяване,още повече че жената  сама попълнила предостованата й декларация ,а и напълно адекватно е извършвала  пред очите им възложената й трудова дейност.

Проверката от инспекторите на Регионалната инспекция по труда в Благоевград в шивашкия цех“М. Панчева –И. С.”, е била  направена  на  27.04.2018 г. около 16,00 часа .

В цеха те намерили около 5 работника които извършвали трудова дейност.Проверяващите раздали на всички декларации образец, работниците записали трите си имена, ЕГН, фирмата в която работят, откога работят, работно време, длъжност, почивки и дали им са предоставени сключени трудови договори в писмена форма. Въпросната шивачка Д. Л. Д. била една от работничките , които служителите на инспекцията установили в цеха. Тя собственоръчно попълнила представената й декларация, като отразила в нея работодателя при когото полага труд, работно време, работно място и т.н.

След всичко това проверяващите оставили призовка на търговеца да се яви в дирекцията на 08.05.2018година за приключване на проверката по документи .На цитираната дата в Благоевград  се явила собственичката на цеха но без да представи трудов договор за установената без такъв шивачка.След служебна справка в информационната система е било  установено  , че за въпросната шивачка  Д.Д. няма регистриран трудов договор в ТД на НАП.

Така на основание чл.405а ал.1 от КТ е било изготвено постановлението с наложената санкация на собствениците на шивашкия цех които го обжалваха пред Районен съд Гоце Делчев  и който, съответно  намали глобата от 2000 на 1500 лева . По време на съдебното заседание  категорично бе доказано констатираното нарушение  от инспекторите на Регионалната Инспекция по труда в Благоевград .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене