Свържете се с нас

Таблоид

Собственици на шивашки цех в Гоце Делчев, изкараха луда шивачка без договор, за да спасят глоба от 2000 лв

Публикувано

на

Регионалната Инспекция по труда наложи 2000 лева глоба на собствениците на  шивашки цех “М. Панчева –И. С.”,за работничка без трудов договор,пред съда наказаните се оправдават  със  смешно твърдение, че жената  била психично болна и сама влязла в цеха им и започнала да работи

Районен съд в Гоце Делчев  на свое заседание намали наложената от Дирекция  Инспекция по труда – Благоевград имуществена санкция  от 2000  на 1500 лева на шивашки цех “М. Панчева –И. С.”, със седалище  в Гоце Делчев за установена в цеха при проверка шивачка без трудов договор .

Решението на Районен съд Гоце Делчев  подлежи на обжалване пред Благоевградски административен съд в 14-дневен срок .

Итнтересният факт който  са разиграли в съда собствениците на въпросния шивашки цех по време на оспорване  на наложената им глоба от 2000 лева от Регионалната дирекция „Инспекция по Труда“ в Благоевград за  установената без трудов договор шивачка в цехът им при извършената  на място проверка е  повече от престъпно тъй като те заявили пред съда че не се чувстват виновни ,тъй като шивачката Д. Д. била с заболяване-биполярно разстройство и сама без да бъде извикана или поканена е влезнала в цеха и започнала да работи.

Съдът естествено не се е вързал на въпросните твърдения тъй като проверяващите инспектори ,в съда са били категорични ,че при разговора им  Д.Д. по време на проверката  не им е направило впечетление тя да страда от псхично заболяване,още повече че жената  сама попълнила предостованата й декларация ,а и напълно адекватно е извършвала  пред очите им възложената й трудова дейност.

Проверката от инспекторите на Регионалната инспекция по труда в Благоевград в шивашкия цех“М. Панчева –И. С.”, е била  направена  на  27.04.2018 г. около 16,00 часа .

В цеха те намерили около 5 работника които извършвали трудова дейност.Проверяващите раздали на всички декларации образец, работниците записали трите си имена, ЕГН, фирмата в която работят, откога работят, работно време, длъжност, почивки и дали им са предоставени сключени трудови договори в писмена форма. Въпросната шивачка Д. Л. Д. била една от работничките , които служителите на инспекцията установили в цеха. Тя собственоръчно попълнила представената й декларация, като отразила в нея работодателя при когото полага труд, работно време, работно място и т.н.

След всичко това проверяващите оставили призовка на търговеца да се яви в дирекцията на 08.05.2018година за приключване на проверката по документи .На цитираната дата в Благоевград  се явила собственичката на цеха но без да представи трудов договор за установената без такъв шивачка.След служебна справка в информационната система е било  установено  , че за въпросната шивачка  Д.Д. няма регистриран трудов договор в ТД на НАП.

Така на основание чл.405а ал.1 от КТ е било изготвено постановлението с наложената санкация на собствениците на шивашкия цех които го обжалваха пред Районен съд Гоце Делчев  и който, съответно  намали глобата от 2000 на 1500 лева . По време на съдебното заседание  категорично бе доказано констатираното нарушение  от инспекторите на Регионалната Инспекция по труда в Благоевград .

коментара

Таблоид

Ужилени с 3,5 млн. лв. от Дупнишката популярна каса – порязани от съда!

Публикувано

на

Искове на 92 ужилени с над 3,5 млн. лв. от фалиралата Дупнишка популярна каса са отхвърлени от Административния съд в Кюстендил. Вложителите в гръмналата финансова пирамида се опитали да получат компенсация от държавата за изгорелите си спестявания, но магистратите ги порязали.

Измамените претендирали за сума на обща стойност 3 507 267,73 лв., която според тях би трябвало да получат като обезщетение за причинените им имуществени вреди заедно с лихвите. Исковете на бившите клиенти на Дупнишката популярна каса са заведени срещу Българска народна банка (БНБ) по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, разкриват бившите клиенти на касата. В жалбите си завлечените твърдят, че вредите за тях са настъпили от незаконосъобразно бездействие на административен орган, който в случая е управителят на управление „Банков надзор“ в БНБ.

Кредитно-спестовната кооперация „Дупнишка популярна каса“ е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г., а спестяванията си в нея загубили стотици клиенти, които вложили парите си срещу обещание за бърза печалба от високи лихви. Според разследването Георги Близнаков и съпругата му Ивона са привлекли влогове от 216 клиенти на обща стойност над 3,5 млн. лв. Двамата са арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“ са извършвали банкови сделки, без да имат право по закон. Те са подведени под наказателна отговорност и за неплащане на 130 хил. лева данъци, както и за пране на пари.
След гръмването на пирамидата клиентите й по всякакъв начин се опитват да си върнат парите, но към момента удрят на камък. Исковете им срещу БНБ по Закона за отговорността на държавата бе поредната проба да получат някакво обезщетение за изгубените си пари. Според измамените вложители БНБ не е упражнила надзор над дейността на Дупнишката каса, за да засече навреме риска от фалит. Съдът е категоричен, че централната банка упражнява надзор само над дейността на лицензираните банки и кредитни институции. Кредитно-спестовната кооперация в Дупница не е лицензирана кредитна финансова институция, а е работила по Закона за кооперациите като сдружение на физически лица. Финансовият контрол на кооперацията ставал по друг ред, а не от страна на БНБ.

На базата на тези основания съдът отхвърля исковете на измамените вложители и посочва, че те могат да търсят правата си като частни обвинители и граждански ищци по време на наказателното дело срещу семейство Близнакови. Делото срещу босовете на финансовата пирамида ще се гледа в тамошния съд заради близостта на фараоните с магистрати от Дупница и Кюстендил.

Според събраните доказателства клиентите са давали парите си доброволно, като са ставали член-кооператори. Всичко е било на доброволен принцип, друг е въпросът, че хората не са прочели договорите и не са имали никаква представа, че стават кооператори. Те са били привлечени от високите лихви от 12, 14, че и 18%, при положение че по това време истинските банки дават под 1%. Прокуратурата в Пловдив преди дни поканила прецаканите вложители да се запознаят с обвинителния акт срещу Близнакови. Малцина от излъганите са проявили интерес да прочетат обвинителния акт, защото били отчаяни от бавното правосъдие, което вече повече от пет години не може да стартира процеса по същество. Жертвите на Близнакови не вярвали, че след дългото размотаване ще дойде ден, в който те ще получат заслужени присъди. Любопитна подробност е, че полицаи и магистрати от Дупница, Кюстендил и Благоевград са били сред почетните клиенти на Близнакови. След фалита те първи успели да изтеглят спестяванията си заедно с огромните лихви.

ПРОДАВАТ ХОТЕЛА МУ

Хотелът на Георги Близнаков в Сапарева баня бе продаден заради дългове. Началната цена на обекта е 1 319 496 лв. До публичния търг се стига, след като Окръжният съд в Благоевград обявява в несъстоятелност фирмата на Близнаков. Въпросният хотел е с разгърната площ 3024,25 кв. метра. В него има 20 апартамента, ресторант, пет гаража, фризьорски салон, лекарски кабинет, два офиса, ателие за услуги, интернет зала, кафене и три магазина. Близнаков е заложил имота в банка и е изтегли 4,5 млн. лв. кредит. Отначало внасял редовно вноските, но изведнъж спрял да погасява дълга. Банката кредитор го погнала да се издължи и иззела ипотеката, като забранила на Близнаков да продава части от хотела. Той обаче изтъргувал на зелено 11 апартамента. Клиентите платили по 90% кеш, остатъка щели да дадат, когато получат акт 16. Те разбрали, че са измамени, когато в хотела влязъл синдик.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Ученици се обучаваха как да действат при наводнения и последващи кризи

Публикувано

на

Група ученици от ОУ „Христо Ботев“ – Невестино, с ръководители Н. Траянова и Е. Желязкова бяха на петдневно обучение в София. То беше във връзка с действия при наводнения и последващи кризи.

Обучението е в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд от Консорциум „Дикон – БЧК“. Обучението включваше теоретична и практическа част.

Особен интерес у учениците предизвикаха практическите занятия, които бяха под формата на дидактични игри на открито.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ