Свържете се с нас

Таблоид

Земеделците ще се осигуряват със 160 лв. по-малко от минималната работа заплата

Публикувано

на

Минималният осигурителен доход за земеделските производители ще се увеличи от 350 на 400 лв., а не както първоначално се предлагаше на 560 лв., колкото ще е минимална работна заплата от началото на следващата година. Това реши на второ четене на Законопроекта за ДОО за 2019 г. бюджетната комисия на парламента, пише „Монитор“.

По време на обсъждането на осигурителния бюджет Асия Гонева от НОИ попита дали предложените текстове относно прехвърлянето средства за помощи за хората с уврежадния няма да се нарушат правата на Надзорния съвет на НОИ. Росица Велкова, зам.-министър на финансите припомни, че увеличението на тези пари ще бъде за сметка на намаляване на парите за ДОО и в случая става дума за техническо прехвърляне.

Йордан Цонев от ДПС обаче попита дали подобно прехвърляне на средства е в пълномощията на правителството. Според него от един бюджет в друг прехвърлянето на средства може да става в парламента, а не с акт на Министерския съвет. Първоначално депутатите решиха да се търси експертно мнение и не гласуваха параграфа. В крайна сметка след 5 минутната почивка, народните избраници от комисията все пак решиха спорният параграф 3 от законопроекта да отпадне.

По време на обсъждането на второ четене на Проектозакона за бюджета на страната, спорове възникнаха по бюджета на Земеделското министерство.

Светла Пиралкова от БСП поиска увеличаване на парите за това ведомство. Тя каза, че предложената сума няма да стигне само за заплатите на работещите в Селскостопанската академия. Йордан Апостолов от групата на патриотите каза, че всяка година парите на МЗХГ стигат до месец август и след това с постановления на МС се увеличават парите. „Заплатите на хората, занимаващи се наука в сферата на земеделието, е подигравка с тях. От Добруджанския институт четирима учени, работили там от години, вече избягаха в Холандия. За това и сега плащаме десетократно повече за сортови семена, вместо да си ги произвеждаме сами“, каза той по време на обсъждането. Светла Василева от КНСБ припомни, че държавните ветеринари получават по 850 лв., което е с 300 лв. под средната за страната. „А тези хора винаги са навън, когато трябва да се вземат проби от животните, особено по време на епидемии“, припомни тя. Зам.-министър Росица Велкова припомни, че средства за земеделие се заделят не само по бюджета на МЗХГ.

Спорове предизвикаха и изравнителните субсидии на общините. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че общини с големи собствени приходи не получават такива пари и за пример посочи София, Пловдив и Бургас.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева и представители на синдикатите, присъствали на обсъждането, повдигнаха въпроса за уеднаквяване на процедурите, по които се отпускат пари за държавните служители и работещите по трудово правоотношение в държавната администрация. „Общините имат проблеми със Сметната палата, когато проверява разходите им“, поясни още Георгиева.

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

Actualno.com

коментара

Таблоид

Катастрофа преди първия тунел на АМ “Струма”, пострадаха две жени

Публикувано

на

Катастрофа е станала на магистрала “Струма” в посока Благоевград. За инцидента съобщава свидетел на автомелето, цитиран от блиц.

“Преди първия тунел на магистралата са се ударили две коли. Бяха се размазали здраво”, споделя свидетеля на инцидента.

Той добави, че е видял да се оказва помощ на две жени, които явно са пострадали при катастрофата.

“Не знам какво е състоянието им, но изглеждаха сравнително добре”, признава той.

Движението в участъка не е напълно блокирано, но е затруднено. На място има полицейски екипи.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Мъж от Петрич блудствал с 12-годишно момиче, се изправя пред суда

Публикувано

на

38-годишният мъж помолил 12-годишната девойка да се качи в колата му, за да го опъти до магазин „Рай“ в Петрич. Веднага след като я качил в автомобила си започнал да я опипва, при което момичето скочило в движение.

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.Г. (на 38 години) за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 1, пр. 1 от НК.

На 07.05.2019 г. обвиняемият Г. бил в гр. Петрич по работа, като се придвижвал из града с управляван от него служебен автомобил. В района на кръстовището на ул. „Свобода“ и ул. „Папульо“ той забелязал минаващо момиче (на 12 години) и през прозореца на колата го извикал да се приближи, като попитал за местонахождението на магазин „Рай“.

Малолетната обяснила на Г. как да стигне до въпросния търговски обект, след което всеки продължил по пътя си. На друго кръстовище обаче той спрял автомобила и клекнал до него. В момент, когато момичето преминавало покрай него, той го спрял и попитал дали може да се качи при него в автомобила и да му покаже къде се намира магазина. Обещал й, че ще я върне обратно на същото място.

Детето решило да му помогне и доверявайки му се, седнало на предната дясна седалка на автомобила до шофьора. Започнало за пореден път да му обяснява посоката към магазина. На свой ред обвиняемият попитал ученичката за възрастта й, направил й комплимент за външността. Междувременно тя видяла своята приятелка през отворения прозорец на вратата на автомобила, извикала я и й казала да я изчака. Помолила обвиняемия да спре, за да слезе, но той продължил. Докато шофирал, Р.Г. опипал момичето, с което целял да възбуди полово желание без съвкупление. Детето се уплашило от действията му и възползвайки се от факта, че мъжът шофира бавно, успяло да отвори врата и слязло от автомобила в движение. Веднага се затичало по тротоара към сградата на „Овергаз“ при приятелката си.

След като се прибрала ученичката разказала на родителите си за случилото се, като баща й депозирал жалба в РУ Петрич.

В хода на производството по делото от видеозаписи в района бил установен автомобилът и проведен разпит с управителя на дружеството – собственик на превозното средство. Действителният ползвател на МПС във въпросния ден бил установен. За изясняване на всички факти и обстоятелства било извършено разпознаване от малолетната на извършителя на деянието Р.Г.

Предстои делото да продължи в съда.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ