Спипаха три бензиностанции да разреждат бензина и дизела с корабно гориво

Бензиностанция

След проверка в Кюстендилско от 12 бензиностанции са затворени 3 поради 25% несъответствие в качеството на горивата. Това обясни пред журналисти Стефан Цанков, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Бензиностанциите-нарушители са разреждали дизела и бензина с корабно гориво, а биодобавките били по-малко от нужните. Така всеки литър бензин и дизел излизал по-евтино с 10 ст. за бензиностанцията. Това не е опасно за шофьора, а за двигателя на автомобила, обясни Цанков.

Друга бензиностанция – в кв. „Модерно предградие“ в София, е била затворена газстанция, поради изтичане на газ в атмосферата.

Директорът на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор обясни, че са установени и нарушения при болничните асансьори, като в болница „Св. Георги“ в Пловдив осем асансьора са били изключително опасни и са спрени за ремонт. За първи път след март месец извършихме последващ контрол на дейност на наши служители върху предварително заявена кампания за проверка на болнични асансьори. В редица болници, където имаме доклади за проверки и изправни асансьори, въобще не е била направена проверка, обясни Цанков и добави, че ще бъде направена последваща проверка на всички болнични асансьори.

Директорът на ДАМТН разясни, че през март и февруари имало структурни промени в агенцията, като се набляга на обективни проверки на територията на цялата страна.

От агенцията се зарекоха, че ще правят изненадваща проверка в една област на България всеки месец, като ще изпращат инспектори от минимум два различни града. По този начин на работа ще се неутрализират течовете на информация, каза още Цанков.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене