Младият гайдар от Баничан, Благой Тропчев и четвъртокласници от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Деня на християнското семейство просълзиха възрастни и персонал от Домът за стари хора

Учениците от  IV група ЦДО на старши учител Илия Динев от Първо ОУ Св. Св. „Кирил и Методий“ и младия гайдар Благой Тропчев от гоцеделчевското село Баничан , днес в Денят на християнското семейство разнежниха силно и дори просълзиха с вниманието и прекрасната празнична програма които децата поднесоха на потребителите от Дома за стари хора в Гоце Делчев .

И тази година на хубавият празник,възпитаниците на Илия Динев, старши учител в начален етап и религия, не забравиха възрастните си приятели от Дома в Гоце Делчев които,въпреки обстоятелствата са  също едно прекрасно християнско семейство което бе поздравено подобаващо за празника от многото гости които днес от все сърце ги уважиха и в тяхна чест , рецитираха и пяха .

С истинска любов и артистичност малките гости и приятели на възрастните хора от Дома разиграха сценка, рецитираха стихчета и изпяха  най хубавите песни  за семейството.

От изпълнението на малчуганите  струеше истинско   уважение и любов и към техните  семейства- майки, бащи, баби, дядовци, братя и сестри.

Специални гости  на празничното тържество в Домът за стари хора  бяха  и доброволци от БЧК, които подариха плодове на възрастните дами. Ваня Джибова организатор и представител на Община Гоце Делчев,която за пореден път бе в основата на  организацията  на тържеството,заедно с представители  на Дома  бе подготвила специална постна  трапеза  и разбира се подаръци за учениците.

Именно Иванка Джибова бе поканила  да вземе участие в празничната програма по случай Денят на Христианското семейство  и младия гайдар Димитър Тропчев , който с изпълненията си вдигна и домакини и гости  на тежко македонско хоро. Димитър Тропчев  е 23 годишен и скоро е завършил музикалното училище в Широка Лъка .

Сладкодумната Иванка  и домакините  сърдечно поздравиха малките  гости и техните семейства с хубавия християнски празник. С горещи пожелания за здраве и семейно щастие  домакините изказаха  своите  благодарности, че за поредна година на този ден те им гостуват и празнуват заедно.

Всички се почерпиха с приготвените за празничната трапеза вкусни баници ,сърми и други вкусотии и си пожелаха нови срещи и все по хубави поводи и празници.

    

21 ноември е приет за Ден на християнската младеж и семейство, като най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.

На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Така , те представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение.

Разрешена е всякаква храна, която не е от животински произход, но има и някои изключения при които по време на постите е  разрешено  използването на олио (зехтин) и консумацията на риба.

На този ден освен  празника Въведение Богородично –

в дома, всички от семейството ,събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, почитат – и здравата връзка помежду си.

Трапезата на този ден не се прибира, защото според поверието Богородица влиза, за да похапне и да благослови дома и семейството.

Купува се и нещо за дома, което е с капак, за да не избяга семейното здраве, щастие и благополучие.

21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене