Пробив: От най-лютивото растение в света правят обезболяващо, по-могъщо от морфина

Американски учени разработват най-силното обезболяващо, чиято основа може да бъде най-лютивата субстанция в света.

Тя се намира в растението Euphorbia resinifera (euphorbia), отглеждано в Мароко. US-учените са разбрали как да използват това уникално растение за медицински цели.

Изследователите установяват, че resiniferatoxin, съдържащ се в растението, може да бъде основа за ефективно обезболяващо средство, което да блокира чувствителността на нервните окончания по същия начин, както морфина.

Уникалните способности на растението се дължат на неговата лютивост – той е 4,5 милиона пъти по-отчетлив от „Халапеньо“. Изследователите вече са тествали ново лекарство върху кучета с артрит и са открили, че употребата на веществото дава възможност за ускоряване на възстановяването след операция, тъй като има общ противовъзпалителен ефект.

Изследователите отбелязват, че активното вещество достига 16 милиарда единици по международната скала на лютивост“Scoville“, тоест 10 хиляди пъти повече от най-лютия пипер „Каролински жътвар“.

Резинифератоксинът (или RTX) не убива всички нервни окончания, но блокира само някои TRPV1 рецептори, които са отговорни за болката и чувствителността към чужди тела.

Сега учените ще трябва да разберат дали е възможно да се замени с RTX други болкоуспокояващи, включително опиоиди, които се използват за прилагане на тежко болни пациенти с онкология. Характерна особеност на Резинифератоксинът в контакт с нервната клетка TRPV1 е способността да се отваря специален канал, чрез който се подава голямо количество калций от вътрешната страна, което изключва нервните окончания.

Лекарите планират да го използват локално. Трябва да се отбележи, че целева инжекция на такова вещество, например в коляното на пациента на пациент с артрит, може да изключи трайно болката, като същевременно запази цялостната си чувствителност и способност за движение./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене