Свържете се с нас

Таблоид

Паника в Югозапада! Заплаха от експлозия на транзитен газопровод

Публикувано

на

Транзитният газопровод за Гърция при преминаването му в коритото на р. Струма в района на петричкото с. Чучулигово е в предаварийно състояние, тъй като тръбата, по която се изнася газ в Гърция, в момента е на по-висока кота от дъното на реката и при продължаване на ерозията на брега има опасност същата да бъде разкрита – това алармира държавното дружество „Булгартрансгаз” ЕАД, което е собственик и оператор на газопреносната мрежа за транзитен пренос на природен газ през България до съседните държави Румъния, Турция, Гърция и Македония.

Вследствие направените огледи и геодезическо заснемане дружеството е категорично, че въведеният в експлоатация през 1995 г. транзитен газопровод на места се е приближил едва на 5 метра от вертикалния ляв бряг на реката. Състоянието на реката в този участък е в пряко следствие от интензивното вземане на инертни материали от Струма от гръцка страна – това довело до падане на речното дъно с 2-3 метра спрямо 60-те години на миналия век, когато е проектирано тръбата да бъде положена точно тук. В момента защитната дига на левия бряг е висока 3 метра, бермата /б. р. ивицата земя, оставена между реката и дигата/ е променлива и варира от 15 до 50 метра, като на места е обрасла с дървета и храсти, речното корито достига до 250 м и целият този участък се нуждае от незабавни укрепителни мерки, твърдят хидроспециалистите. Според тях трябва да бъдат изградени напречни укрепителни съоръжения от едра скална маса, под тях да се положи геотекстил за повишаване стабилността на съоръжението, а в участъка, в който ерозията е стигнала най-близо до газопровода, бермата да бъде възстановена с тонове земна маса.

Искането на компанията е да започне спешни укрепителни мероприятия по реката, като същите се извършат по време на маловодие. Заради неотложността на ремонта собственикът на газопреносната тръба е задействал всички институции накуп, за да може да събере разрешителните до юли месец следващата година, когато реката влиза в периода на маловодие, продължаващ до октомври.

„Булгартрансгаз” е входирал искания до Министерството на околната среда и водите за стартиране на процедура по издаване на разрешително за ползване на воден обект, а пред Министерството на земеделието и горите фирмата настоява за предварително съгласие за промяна предназначението на 3,1 дка горски имоти, върху които да обособи 3 работни площадки. След разрешителните следва съгласуване на техническия проект с органите, отговорни за експлоатацията на хидротехническите съоръжения, и още куп съгласувателни от различни институции.

Басейнова дирекция Западнобеломорски район първа даде съгласието си за спешния ремонт заедно с една страница забрани, към които следва да се придържа „Булгартрансгаз”. Всички те са насочени към опазване на водите и почвите от замърсяване по време на строителните дейности.

Ако районът не бъде незабавно укрепен, газопреносната тръба при с. Чучулигово може да се окаже доста опасна за живеещите наоколо. Най-честите аварии по газопреносната мрежа са нерагламентирано изтичане на газ, което може да доведе до пожар или експлозия. Въпреки че природният газ не е токсичен, той влияе върху устойчивостта на централната нервна система, а при голяма концентрация на газа във въздуха намалява съдържанието на кислород и е възможно задушаване. Друга опасност, ако газопроводът изскочи над реката, е уязвимостта му от удар на мълния, поради което металните газопроводи задължително се заземяват./Струма/

коментара

Таблоид

Аптеките в Гоце Делчев и региона утре пускат кепенците за час в подкрепа на националния протест на аптекарите

Публикувано

на

Утре 20 .02. 2019 година  аптеките в Гоце Делчев и региона ще бъдат затворени за един час а именно от 15 до 16 часа .

С това си действие , аптекарите от гоцеделчевско ще подкрепят колегите си от цялата страна които ще стачкуват обявявайки се  всички заедно  против настоящата лекарствена политика на:

1/лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват

2/ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките в повсеместно

3/монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури нарушаващи закона

4/ обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем здравна грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!

Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:

1/  Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките

2/ Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.

3/ Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна

4/До задействане на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на  специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация

5/ Справедливо заплащане на фармацевтичния труд

 

От Асоциацията та  фармацефтите

коментара

Продължете с четенето

Новини

ВИДЕО: Млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и бебето си

Публикувано

на

Заради  разговор по –телефона или друго разсейване млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя  Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и  бебето си  

Лек автомобил Опел –Астра управляван от млада жена и с малко дете вътре в него  се заби в крайпътно дърво по пътя за  село Дъбница. Инцидента стана  днес около 10:30 часа сутринта и за щастие  и късмет и детето и жената са невредими въпреки ужасяващата  гледна на катастрофиралият автомобил.

Определено причината не е висока скорост защото  ако  скоростта беше висока катастрофата щеше да е с фатален край. Благодарение, че детето е било в детска седалка за автомобили е спасило живота му, коментират  полицейски служители.

Водачката също е невредима, тя е само с  охлузни рани на  едната ръка. И детето и жената са прегледани  в Спешен център Гоце Делчев  и са освободени .

Каква е причината  водачката с автомобила да  изскочи от пътя, да се завърти и да се  забие в крайпътното дърво, тепърва ще уточняват  полицейските служители и следователите които са поели случая .

Предположенията  са  разсейване на водачката по време на шофиране която е възможно  да е говорела по телефон или да е гледала към бебето  но със сигурност причината за нелепият инцидент не  е  превишена скорост, са първоначалните разсъждения на разследващите.   Все още не се знае от къде е водачката  на  лекият автомобил който е с кюстендилска регистрация. Със сигурност обаче жената от  региона и вероятно   не е сменила  още регистрацията на автомобилът  си който е закупила от кюстендилско. Говори се че жената зад волана е или от Гоце Делчев или от Мосомище, подробнисти които  също тепърва ще бъдат уточнявани от органите . Важното е че   и тя и детето са живи и здрави.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ