Изправиха влака на релсите в Кресненското дефиле, разбиват скалите

След 36 часа работа на терен при изключително тежки метеорологични условия, влакът, който дерайлира в Кресненското дефиле, вече е изправен на релсите с помощта на кран.

Специализираната техника пристигна вчера от Горна Орхяховица.

По-особена е ситуацията обаче с освобождаването на релсовия път от скалите, тъй като многотонният скален масив, причинил инцидента, е изключително труден за разбиване.

Правени са опити за ръчно разбиване на скалната маса, но се оказало, че скалата се цепи на пластове (люспи). Ще бъде използван хидравличен чук, който да спомогне за разбиването.

Допълнително по релсите до мястото – 146.4 км, се движи багер, който да разчисти терен, по който да бъде вкарана самата спецтехника.

Вчера специалисти изразиха надежда, че до 48 часа движението на влаковете ще бъде възстановено.

След като локомотивът бъде изтеглен и мястото освободено, преминаващите влакове ще губят едноминутен контакт с контактната мрежа, точно на мястото на инцидента, където са блъснати и самите стълбове. Това няма да затрудни движението обаче.

Вчера първият опит за изправянето на влака бе неуспешен, защото въжето се скъса.

Междувременно както през вчерашния ден, така и днес алпинисти ще обследват района и ще бъдат взети мерки за по-нататъшно падане на скали.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене