ЧАНЧ ПО УСТАВ? Операторът на Blagoevgrad-news с предупредителен протокол. Директорът на ОДМВР Николай Хаджиев се ангажира с проверка по случая

fe

Тази сутрин оператора на сайта  Blagoevgrad-news  Асен Димитров получи Проток за предупреждение, във връзка с протести, на които той е изпълнявал служебните си задължения. Малко по-късно, на  пресконференция при ДИРЕКТОРА НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – БЛАГОЕВГРАД, старши комисар Николай Хаджиев, бе поставен въпросът с проверката на нашия екип на 18 ноември/неделя/. Бе коментиран и фактът, че операторът ни, тази сутрин бе извикан отново във Второ районно, където му връчиха предупредителен протокол. Това, което се случи на 18 ноември/ неделя/ с нашия екип, може да видите ТУК.
Обяснението на ст. комисар Хаджиев е, че проверките са били рутинни и няма нищо притеснително в това. Не се намери логичен отговор за наличието на Предупредителен протокол обаче, според, който операторът на Blagoevgrad-news няма да нарушава обществения ред, както и ще трябва да следи дали участници в протестите го спазват, без той въобще да е организатор или участник в тях.

Поискахме да бъдат показани записите на МВР, които се правеха на 18 ноември, от униформен служител, които да онагледят поведението на оператора по време на протеста, тъй като в официалното изявление на директора пред BTV, се твърдеше, че поведението му е било съмнително. Хаджиев обясни, че тези записи се ползват само от тях и няма как да бъдат показани на журналистите.

Колеги от други медии, също поставиха въпросите-как и защо оператор на медия е с предупредителен протокол, както и дали е нормално, след като сме се легитимирали, действията на служителите да бъдат такива, каквито бяха.

Най-важният въпрос си остава- КОЙ разпореди тази проверка, да протече по този начин? Остава също да се изясни защо, въпреки наличието на данни, че сме журналистически екип, имаме съставени протоколи- един за обиск на 18 ноември и друг предупредителен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене