1 година преди вота в Благоевград само ГЕРБ ли ще участва в изборите?

Местните избори са чак след една година. В Благо­евград обаче и политици, и партии вече подчиняват дневния си ред и изявите си на вота догодина. От поч­ти всички страни вървят взаимни обвинения към по­литическите опоненти, че действията и решенията им са предизборни. Това пък е сигурен знак, че всички по­гледи са насочени към кмет­ските избори през 2019 г. и битката на желаещите да уп­равляват общината за гласо­вете на избирателите е факт.

Големият въпрос е на как­во ще бъдем свидетели – че­лен сблъсък на двама силни играчи за кметския стол или пистова надпревара на по­вече състезатели.

На пръв поглед има цяла една година до местния вот и е твърде рано за каквито и да е коментари и прогно­зи. На втори поглед обаче лагерите вече са оформени, предизборните совалки вър­вят с пълна сила, а меракли­ите за общинската админи­страция, които вероятно ще бъдат твърде много, отдав­на са на бойна нога.

Ток с високо напрежение отдавна тече между евен­туалните основни играчи за кметския стол и вещае люто сражение догодина. Някои дори отиват по-далеч и предричат истинска Ста­линградска битка за Благо­евград.

ГЕРБ я чака тежко състеза­ние догодина и това трябва да е записано в тефтера на всеки един член на управля­ващата партия в областния център.

Инфраструктура, инвес­тиции, работни места, улич­ни кучета – тези ключови думи вероятно ще оцветят и предстоящата предизборна кампания. Такава лексика е неизбежна в предизбор­ното политическо говорене. Защото тези думи са се пре­върнали в градски фолклор и съвсем сигурно е, че всеки мераклия да влезе в прясно санираната сграда на Об­щината ще ги използва до втръсване.

А жителите на Благоев­град не искат нищо друго освен малко и лесно пости­жимо спокойствие – рабо­та, асфалтирани и осветени улици, квартални паркове, в които не сноват улични куче­та и безпризорни коне. Все неща, които могат да бъдат обобщени в една дума – си­гурност. Почти сигурно е, че всички кандидати за кмето­ве ще се упражняват по тези теми.

На Атанас Камбитов със сигурност няма да му бъде лесно. Не защото направи малко за областния център. Напротив, той ще ползва най-големия си и заслужен коз в предстоящата кампа­ния – близо 90 % от панел­ните блокове в Благоевград са санирани. Вярно, с дър­жавна подкрепа, но това едва ли щеше да е факт без активната работа на кмет­ския екип и без доверието, с което самият Камбитов се ползва в правителство­то. През последните години се наляха милиони левове за обновяване на блокове и това превърна дрипавите соцквартали в модерни ев­ропейски жилищни компле­кси. Фестивалният туризъм, социалната политика, ма­щабните ремонти в центъ­ра и кварталите са другите силни козове, които насто­ящият градоначалник ще из­ползва. Той обаче трябва да отиде при хората – и в града, и в селата. Критиците му го обвиняват, че стои далече от хората и не обръща доста­тъчно внимание на селата.

Проблемът е, че оттук на­сетне каквото и да направи Камбитов, то опозицията му ще го атакува, че действа предизборно. Най-пресният пример е инициативата му да пита гражданите какво да направи общината догодина за града. Хубавата му идея обаче бе атакувана от опо­зицията, че това е предизбо­рен ход.

Тук има една друга услов­ност – ако Атанас Камбитов е кандидатът на ГЕРБ. Пре­ди два месеца настоящият градоначалник обяви в прав текст, че ще се бори за трети мандат, а заместник-пред­седателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов, дойде в Благоев­град и пред партийния ак­тив също потвърди третата кандидатура на Камбитов. В ПП ГЕРБ обаче номинаци­ите много често зависят от егото на лидера Бойко Бо­рисов и, ако той реши, може да наложи друго име. Засега обаче няма такива индика­ции и настоящият управник се очертава основна брънка от предизборния пъзел в об­ластния център.

Атанас Камбитов ще тряб­ва да спечели още на първи тур, ако иска сигурна и лес­на победа. Очаква се, че ще има поне десетима канди­дат-кметове. Най-вероятно ще видим някои от познати­те лица, въпреки че досега участват на олимпийския принцип в изборите, като Владимир Елезов и Валери Смиленов. Те по-скоро ще разсейват гласове, отколко­то да се борят за победата. ВМРО също ще има свой кандидат, слуховете водят към зам.-областния управи­тел Иван Стоянов. Всички те могат да направят добра услуга на ГЕРБ, тъй като ще акумулират гласове за себе си, но недостатъчно. Това пък може да поднесе на тепсия победата на Атанас Камбитов още на първия тур. Ако има балотаж, тогава най-вероятно срещу него ще се отвори по-широк фронт и битката може и да премине на прин­ципа „всички срещу един“.

Пар­тийните струк­тури на ГЕРБ в област­ния град изглеж­да, че са в ле­таргия – поне това е види­мото им със­тояние. Общин­ската органи­зация има нов председател – Бисер Михайлов, който обеща да събуди и съживи партийния живот на съпар­тийците си. Дали ще успее да вдъхне живот в партий­ните редици – предстои да се види. Бившият лидер Йордан Андонов сдаде пос­та, без да каже лоша дума за ГЕРБ, но не скри огорче­нието си от детронирането и като нищо може да се заина­ти и с поддръжниците си да опита да натрие носа на на­стоящето ръководство като работи за друг кандидат.

Засега единствено ВМРО застава зад политиката и управлението на сегашния кмет. Това обаче едва ли е най-добрата подкрепа, на която може да разчита един кандидат. Местните воеводи са разделени – част от тях са групирани около настоящия лидер Станимир Радулов, но мнозина гравитират око­ло предишния председател Георги Васев, който отскоро се изявява като опозиция на кметския екип.

Червен влак се композира – такава е ситуацията сред местните социалисти. Те с всички сили се опитват да намерят опитен машинист, който да закара влака до кметския кабинет в община Благоевград. Кой ще е той? На този въпрос все още ня­мат отговор бесепарите в града. Костадин Паскалев все по-често се връща в родния град и не спира да коментира местните пробле­ми. За някои това е знак, че има за пореден път апетит към кметския стол в Благо­евград. Хората, които го по­знават, знаят, че той винаги играе само на сигурно. Исти­ната е, че Паскалев за благоевградските со­циалисти е като „сън в лятна нощ”.

БСП трудно може да извади друга пе­челивша партийна кандидатура срещу Атанас Камбитов, зто­ва токлова много им се иска Паскалев да е техният кандидат. Независим кандидат е вариант за левица­та, но само при по­ложение, че зад него застане възможно най-широка подкрепа от партии и сдруже­ния. Проблемът е, че партията в областния център на Пиринско е в слаба кондиция, разделена на лагери. Нищо чудно да се на­ложи да разчитат пак на кандидати сред общин­ските си съветници.

Мерудия на предизборна­та манджа единствен към момента слага лидерът на Партията на зелените в гра­да – Андон Тодоров. Той деб­не всяка стъпка на кмета и го атакува при всеки удобен случай. Не крие амби­циите си да е осно­вен играч на избори­те догоди­на. Макар да при­знава, че няма да е кандидат за кмет, от него ще зависи подредба­та на мест­ния пар­ламент. Тодоров твърди, че партията му може да извади силна фи­гура, която да обедини опозицията на ГЕРБ.

Честта на автентичното дясно засега се брани само от общинския съветник Ка­лоян Ханджийски. Не е не­възможно десните партии също да игрят на кметските избори със свой човек. Кой обаче ще е той засега не е ясно. Ясно е друго – колкото и да са кандидатите за кмет, то доста повече ще са листи­те за общински съветници. Макар че общинските съве­ти навсякъде в страната са се изчерпали като орган на местното самоуправление. Най-вероятно в следващия парламент ще видим още по-екзотични фигури, пред­ставляващи също така екзо­тични партии и интереси. В битката за кмет не се очер­тава нищо ново на хоризон­та, което да влее различна енергия и цвят на замрелия партиен живот в Благоев­град.

Мария Благоева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене