Екоинспектори на крак по сигнал: ферма със свине трови Бистрица

Сигнал на зеления телефон за замърсяване водите на река Благоевградска Бистрица  вдигна на крак екоинспекторите от Благоевград. Установено е, заедно с  представители на Басейнова дирекция  и Областна дирекция по безопасност на храните, че животновъден обект трови  с отпадъчни води реката.

Към момента на проверката в р. Благоевградска Бистрица се заустват отпадъчни води, формирани от измиване на помещения за отглеждане на едри преживни животни и свине. Два обекта ползват една обща тръба за отвеждане на отпадъчните води до реката. И на двата обекта има изградени кладенци, като водовземането от подземни води, както и заустването на отпадъчни води се осъществява без необходимото за това основание. Инспекторите ще предприемат административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения на Закона за водите. Животновъдните обекти са записани в системата на  Българската агенция по безопасност на храните, но не отговарят на изискванията съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още един  сигнал е  постъпил на зеления телефон за замърсяване водите на река Благоевградска Бистрица с отпадъчни води. Извършена е  незабавна съвместна проверка с представител на БД ЗБР. При извършения обход и оглед на цитирания в сигнала участък на реката е установено, че вследствие на запушване от съоръжение на канализационната система (отливен канал на дъждопреливник) в р. Благоевградска Бистрица се заустват отпадъчни води с характерен мирис и цвят на битово-фекални отпадъчни води. Сигналът е основателен и веднага е препратен по компетентост до експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД, Благоевград. От дружеството уведомяват, че съоръжението е приведено в нормална експлоатационна изправност и работи по предназначение.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене