Без категория

Преглед на националния печат

печат

В.“Сега“
Кабинетът обяви администрацията за неефективна и раздута

След дълги години на псевдореформи държавната администрация се оказа в тотален колапс. Армията от хиляди чиновници работи неефективно, раздуват се щатове, липсва прозрачност, електронното управление не действа, а грешките остават безнаказани. Това са изводите от новата стратегия за реформа на държавната администрация до 2020 г., която беше пусната за обсъждане вчера.

Данък „слънце“ щял да спасява НЕК от фалит

Спорната такса, наложена от 1 януари на слънчевите и вятърните централи, е животоспасяваща за НЕК и правителството няма никакво намерение да я отменя. Това научиха инвеститорите от САЩ лично от българския премиер. Вчера Пламен Орешарски се срещна с членове на Американската търговска камара, които не скриха, че са неприятно изненадани от грубата намеса на държавата в енергетиката.

 В.“Монитор“

Компютър избира кой ни изпитва за книжка

Компютърен жребий ще определя кой изпитващ къде ще проверява уменията зад волана на кандидат-шофьорите. Това съобщи вчера транспортният министър Данаил Папазов. В момента този избор се прави ръчно, като имената на проверяващите се поставят в купа и се теглят.„Новата система се прилага от няколко дни”, обясни Димитър Ганев, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация”. Чрез електронен жребий първи започнаха да се определят квесторите по време на теоретичните тестове.

Бареков поиска ексхумация на Мишо Бирата

Ново разследване на смъртта на бизнесмена Михаил Михов поиска Николай Бареков в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Лидерът на „България без цензура” настоява за незабавна ексхумация на тялото на бившия собственик на „Леденика” и шеф на федерацията по баскетбол, както и международна съдебномедицинска експертиза. Бареков предприел тази стъпка, за „да излезе наяве истината за съмнителни и вероятно удобни за някои политици обстоятелства около изненадващата и загадъчна кончина” на покойния бирен бос.

 В.“Труд“

Личната карта ще е и здравна              

Личната карта да се ползва и като здравна. Такава идея се обсъжда в здравната каса, а за нея вече знае и премиерът Пламен Орешарски, научи „Труд“ от запознати с проекта.

Просто казано – личният документ ще служи за идентификатор. Отивайки при джипито, влизайки в болница или в лаборатория, болният ще я поставя в специален четец. Той ще подава сигнал в касата, че именно този пациент е при доктора или при лаборанта. На тръгване болният пак ще се „чекира“, а НЗОК няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването.

В пенсия и по интернет           

От 1 април безработните ще могат да подават заявление за обезщетение в НОИ, без да представят документ, че са се регистрирали в бюрото по труда. Осигурителният институт ще получава по интернет информация от Агенцията по заетостта дали това условие е изпълнено. Това предвижда промяна в наредбата за паричните обезщетения от общественото осигуряване.

 В.“Стандарт“

Аут от търгове, ако не плащаш заплати

Компаниите, които не плащат системно на работниците си или не спазват други принципи на европейското трудово законодателство, вече автоматично ще се изключват от търговете за обществени поръчки. Това гласи една от промените в правилата на ЕС, които бяха гласувани от Европарламента в Брюксел. Според тях с предимство при определяне на крайния победител в търговете ще бъде не най-ниската оферта, а най-изгодното съотношение между цена и качество.

Кадър на Нова поема bTV 

Кадър на Нова тв ще управлява bTV. От 1 февруари Павел Станчев ще е новият главен изпълнителен директор на бившата бг медия на Рупърт Мърдок. Вики Политова, която сега заема поста, си тръгва от частната медия. bTV Media Group ЕАД обяви рокадата, като уточни, че Павел Станчев ще бъде главен изпълнителен директор (CEO) на българския бизнес на Central European Media Enterprises Ltd. („СМЕ“).

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене