Белица спаси по съдебен път 80 000 лв., поискани от „Еко Мусала Консорциум” за „снегопочистване” на сухи пътища

Кметът на Белица Радослав Ревански спести 80 000 лв. на данъкоплатците, след като по съдебен път успя да докаже, че не дължи тази сума на бившия консорциум, който до 2016 г. се занимаваше със снегопочистването и сметосъбирането в общината. Само преди седмица решението на ВАС влезе в сила и тези дни Общинската администрация свали сумата от евентуалните си пасиви, които в противен случай трябваше да плати.

В съдебна зала юристите на община Белица успяха да убедят магистратите, че въпросният консорциум, който бе обединение между общинската фирма „Мусала 2004” с управител Муса Аянски и частната „Еко Титан”, просто си измислял суми, направени уж като разходи, и настоявал общината да му ги изплати. Например за 6 дни без всякакви снеговалежи в Белишко през декември 2015 г. регистрираният във Видин ДЗЗД „Еко Мусала Консорциум” представил в общината за осребряване фактура от 4000 лв. за гориво и още 7000 лв. за почистване на сухите улици от сняг. Сред другите драстични примери за източване на общинската хазна били фактура за 150 лева за един отрязан клон, 300 000 лева за адвокатски хонорари и др.

Договорът между бившия кмет на общината Ибрахим Палев и консорциума е подписан през 2014 г. за 5 г. на обща стойност 1,5 млн. лв. Проверка на Ревански установила, че само през първите 2 г. ДЗЗД-то усвоило 1 млн. лв. Въпреки че консорциумът трябваше да действа до 2019 г., през 2016 г. кметът успя да прекрати договора на база нарушение на ЗМСМА – обединение с участието на общинска фирма може да стане само с решение на ОбС, но такова решение не бе открито. След разтрогване на контракта общинската „Мусала 2004” бе оставена да извършва сметоизвозването с фиксирана сума до 70 000 лв., а частната „Агробилд” ЕООД пое почистването на снега.

С това обаче неволите на вече бившия консорциум не свършиха. Миналата година Сметната палата даде на прокурор бившия кмет на Белица Ибрахим Палев заради зимното поддържане на общината за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г., извършвано отново от „Еко Мусала Консорциум”. Одитът бе направен едновременно в 11 общини в страната, изразходвали за зимното поддържане и снегопочистване на общинските пътища повече от 100 хил. лв., и от тях малката планинска община Белица бе „отличена” на 1-во място по закононарушения, неправилно водени сметки, липсата на контрол върху разходването на средствата, надписване на дейности, опорочени процедури по избор на изпълнител и др. Оказа се, че през двете години Белица е харчела по 164 400 лв. за зимно поддържане и снегопочистване, включително и за абсурдни дейности като „изсичане на дървета край пътя”. По тази дейност консорциумът си калкулирал сеч на 44 дървета, при което първо взел дървесината, после получил за услугата от общината 6733,76 лв. Според Сметната палата обаче при снегопочистването е позволено само отстраняването на храсти край пътя, които пречат на снегопочистващите машини да преминават, но не и на дървета.

Прокурорската проверка по сигнала на Сметната палата още не е приключила.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене