Впечатляваща демонстрация на „Ебру – рисуване върху вода“ направи в Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев старши учител Илия Динев

Необичайното за България древно изкуство – рисуване върху вода, бе демонстрирано в иновативното Първо основно  училище „Св.Св.Кирил и Методий“ от старши учител в ЦДО Илия Динев с ученици от 4 клас. Той представи екзотичната техника, позната в Далечния Изток, наречена „Ебру“. Демонстрацията за рисуване върху вода, беше направена в открито занятие в часовете по Занимания по интереси, пред погледа на учители и директора на училището Люси  Дерменджиева.

Техниката рисуване върху вода „Ебру“ силно впечатлила старши учител, Илия Динев която била демонстрирана от негови колеги по време на обучение и семинар в Турция по изпълняван съвместен проект, и решил да я демонстрира и пред четвъртокласниците от училището му.

В началото на занятието учениците имаха възможност чрез електронна книга да добият начални знания за магическото изкуство. Те видяха, че техниката е ефективна, интересна и оригинална, а крайният резултат почти винаги е красив и дори неочакван и за самия творец.
„Трябва да знаете обаче, че рисуването върху вода е доста необикновено и изисква точна ръка и много, много търпение. Всичко трябва да се прави изключително внимателно и без колебания, защото ако например се обърка нещо, няма как да се изтрие, както при рисуване с молив, а просто трябва да се започне отначало“, сподели  находчививият учител който за пореден път доказа, че освен професията си той много обича и  учениците си.

„Рисунките върху вода“ силно впечатлиха учениците, развихриха въображението им и допринесоха за друг поглед към водата!

Иновативното занятие завърши с бурни аплодисменти от присъстващите които по време на демонстрацията преживяха  нови и незабравими емоции!

Познавачите твърдят, че Ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар че на пръв поглед изглежда просто и лесно.  Всъщност Ебру е хармонията, създадена от танца на цветовете с водата. Ебру е изкуство, което дава душевно спокойствие и учи на търпение.

В миналото майсторите сами изработвали материалите, необходими за своето творчество, като по този начин гарантирали уникалността на произведенията си. Ако искате и вие да опитате, необходими са ви вода, бои на растителна основа с неразтварящи се във вода пигменти,  хартия, която да попива добре, четка от клонче на изсъхнал розов храст с връх от конски косъм, както и специален инструмент шило.

Ето и стъпките:

  1. Боите се размесват докато се получи кремообразна консистенция, за да са готови за употреба.
  2. Ваничката се напълва с вода, в която се разтваря растителната смола китре. Чрез него течността става лепкава и плътна и заприличва на полупрозрачно платно, върху което с помощта на четките майсторът разпръсква боите.
  3. С помощта на различни по големина четки предварително подготвените бои се пръскат капка по капка върху вече уплътнената лепкава вода. След това с шилото боите се придърпват в различни посоки и им се придават разнообразни форми.
  4. Накрая готовата нарисуваната картина бива „прехвърлена“ на хартия или друг по-плътен и устойчив материал, за да се използва по предназначение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене