Ръководството на АБВ обсъди с КНСБ предложенията си за преизчисляване на пенсиите, отпадане на плоския данък и въвеждането на необлагаем минимум за всички работещи

Ръководствата на АБВ и КНСБ проведоха работна среща, по време на която от политическата сила запознаха представителите на синдиката с предложенията си за реформи в областта на демографската политика, социалната сфера и данъчната система.

От политическата сила разясниха дългогодишната си позиция за категоричното отпадане на плоския данък, въвеждането на необлагаем минимум за доходите на всички трудещи се поне до размера на минималната работна заплата, както и въвеждането на намалени ставки на ДДС от 5% за базисни храни като хляб и млечни продукти, лекарства, учебници и тетрадки.

От партията заявиха още, че ще настояват за индексация на пенсиите чрез преизчисляването им на база среден доход върху коефициент трудов стаж, нещо, което не е правено вече близо 10 години, както и за отпадане на тавана на пенсиите.

Ръководството на АБВ представи на синдикалистите и предложението си за въвеждането на безплатните детски градини и ясли в страната, което според разчетите им ще струва на бюджета около 500 милиона лева. Изложена бе и идеята на партията за предоставянето на еднократна финансова помощ в размера на 30 000 лв. за семействата, в които се ражда трето дете при условие, че двамата родители имат завършено минимум средно образование, непрекъснат осигурителен стаж за последните няколко години преди раждането и наличие на други фактори, свързани с отговорното родителство.

В заключение от АБВ коментираха и предложението си за нов тип териториално деление на страната, като посочиха, че настоящата система, в която има цели 28 области и стотици обезлюдени населени места, е не само неефективна, но и води до огромни разходи и раздута администрация.

От своя страна от КНСБ заявиха, че отдавна стоят зад предложението за отпадането на плоския данък, както и че идеята за въвеждането на необлагаем минимум е залегнала и в тяхната програма, но в комбинация с плавно повишаване на максималния осигурителен доход  до 10 пъти по размера на минималното трудово възнаграждение.

От профсъюза приемат и идеята за ново териториално деление на страната, но посочиха, че то трябва да бъде извършено много внимателно.

На финала на разговора от КНСБ заявиха, че ще разгледат подробно всички предложения на АБВ и ще изразят своето становище по  концепцията за реформи на партията по време на следващи срещи с нейното ръководство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене