Свържете се с нас

Таблоид

КОЙ ЛЪЖЕ? МИНИСТЪРА ИЛИ РИО БЛАГОЕВГРАД? КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ПОТУЛИ ПОДПИСКАТА В ХАДЖИДИМОВО? ДОКУМЕНТИ!

Публикувано

на

След публикацията в Топ Преса за подписка от 43 човека, служители на СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово депозирана в РУО – Благоевград, срещу предварително предрешен по думите им конкурс, за директор на училището в което  дългогодишният директор на школото  Марияна Боянина, излиза пенсия, от РУО – Благоевград вдигнаха вой до небесата. Ето такова писмо получихме: 

Във връзка с получения по електронната поща сигнал в Регионалното управление на образованието – Благоевград, Ви уведомявам следното:

  1. Съгласно чл. 217, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) длъжността „директор“ в държавните и общинските институции се заема въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на Кодекса на труда. Действат и правила за заемане на длъжността „директор“ на училище.
  2. Съгласно нормативната уредба провеждането на конкурс е задължителна предпоставка за заемането на длъжността „директор“. Това е така, защото законодателният орган в Република България изисква качествата на кандидатите за заемане на длъжността да бъдат оценени от конкурсна комисия, която да оцени професионалната подготовка и другите качества на кандидатите, необходими за заемане на длъжността и класира само успешно издържалите конкурса.

Комисията следва да проведе конкурса, съгласно разпоредбите на КТ, Вътрешните правила, удостоверени с необходимите документи – протоколи с критерии за оценяване, за резултатите от теста, за окончателните резултати, индивидуални оценъчни карти, формуляри и писма.

В комисията за провеждане на конкурса за заемане на длъжността „директор“ на общинско училище се включват представители на регионалното управление на образованието, определени от началника му, представители на министерството на образованието и науката, на общинската администрация, определени от кмета на общината, както и представител на обществения съвет в училището. Всички те имат равни права при оценяването на кандидатите. Това е гаранция за прозрачност, демократичност и безпристрастност.

  1. РУО-Благоевград категорично заявява, че в КТ и в утвърдените правила за провеждане на конкурсите за заемане длъжността „директор“ на училище няма допълнителен критерий, който да включва наличие на подписка в подкрепа на един или друг кандидат.
  2. Към настоящия момент, 15.11.2018г., в РУО – Благоевград не е постъпила цитираната от Вас подписка.
  3. Що се отнася до това защо сте помолена да участвате в подписката, считаме че не е в правомощията на администрацията да регулира гражданско-правните отношения. Това е Ваше лично право да участвате или не в подписката.

 

С уважение,

Методи Попов, началник на отдел ОМДК

в РУО – Благоевград

В редакцията на Топ Преса обаче, имаме официален документ на въпросната подписка, която е „отричана“ от РУО, адресирана до тях , до кмета на община Хаджидимово и до министъра на образованието. какви са фактите – кметът на община Хаджидимово потвърди че при него е внесена въпросната подписка. Министерството на образованието също потвърдиха в телефонен разговор с нас, че също има внесена подписка и разпределена за проверка на РУО – Благоевград. Държим да отбележим, че ние от Топ Преса, също внесохме цялата информация по случая онзи ден в министерството по електронен път, внесохме сигнала за подписката и в РУО – Благоевград. От така стеклите се обстоятелства, излиза че няма синхрон между институциите и не може да се провери истиността на една подписка.

В създадената ситуация относно предстоящият конкурс, теста на който ще бъде проведен в РУО  в Благоевград на  21-ви  ноември, не се изключва събитията да се преплитат и наистина да е проработила познатата  практика, а именно и за директорското място в Хаджидимово да има ходатайства от представящи се за близки до образователтелния шеф Златанов люде за кандидата Марта Донкова. Учители от школото приемат за допустимо подобно вмешателсво и опити за ходатайства  защото за въпросната  персона се твърди, че е ходатайствано почти на всички директорски конкурси от същите люде – а именно настоящ училищен директор и бивш такъв, и двамата от Гоце Делчев.

За учителският колетив в Хаджидимово е учудващ и факта, че Марта  Донкова в момента е директор на основното училище в гоцеделчевското село Борово, който пост тя зае буквално преди месеци след конкурс и сега отново е кандидат за директорският пост в гимназията на Хаджидимово.

По повод появилите се слухове, че настоящият директор госпожа Боянина умишлен оцели да саботира конкурса, ние се свързахме с нея, тя категорично заяви че има намерение да се пенсионира при това час по скоро, ако се стигне до отлагане, мястото и щяло да се заеме от нейн заместник.

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ