Свържете се с нас

Таблоид

КОЙ ЛЪЖЕ? МИНИСТЪРА ИЛИ РИО БЛАГОЕВГРАД? КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ПОТУЛИ ПОДПИСКАТА В ХАДЖИДИМОВО? ДОКУМЕНТИ!

Публикувано

на

След публикацията в Топ Преса за подписка от 43 човека, служители на СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово депозирана в РУО – Благоевград, срещу предварително предрешен по думите им конкурс, за директор на училището в което  дългогодишният директор на школото  Марияна Боянина, излиза пенсия, от РУО – Благоевград вдигнаха вой до небесата. Ето такова писмо получихме: 

Във връзка с получения по електронната поща сигнал в Регионалното управление на образованието – Благоевград, Ви уведомявам следното:

  1. Съгласно чл. 217, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) длъжността „директор“ в държавните и общинските институции се заема въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на Кодекса на труда. Действат и правила за заемане на длъжността „директор“ на училище.
  2. Съгласно нормативната уредба провеждането на конкурс е задължителна предпоставка за заемането на длъжността „директор“. Това е така, защото законодателният орган в Република България изисква качествата на кандидатите за заемане на длъжността да бъдат оценени от конкурсна комисия, която да оцени професионалната подготовка и другите качества на кандидатите, необходими за заемане на длъжността и класира само успешно издържалите конкурса.

Комисията следва да проведе конкурса, съгласно разпоредбите на КТ, Вътрешните правила, удостоверени с необходимите документи – протоколи с критерии за оценяване, за резултатите от теста, за окончателните резултати, индивидуални оценъчни карти, формуляри и писма.

В комисията за провеждане на конкурса за заемане на длъжността „директор“ на общинско училище се включват представители на регионалното управление на образованието, определени от началника му, представители на министерството на образованието и науката, на общинската администрация, определени от кмета на общината, както и представител на обществения съвет в училището. Всички те имат равни права при оценяването на кандидатите. Това е гаранция за прозрачност, демократичност и безпристрастност.

  1. РУО-Благоевград категорично заявява, че в КТ и в утвърдените правила за провеждане на конкурсите за заемане длъжността „директор“ на училище няма допълнителен критерий, който да включва наличие на подписка в подкрепа на един или друг кандидат.
  2. Към настоящия момент, 15.11.2018г., в РУО – Благоевград не е постъпила цитираната от Вас подписка.
  3. Що се отнася до това защо сте помолена да участвате в подписката, считаме че не е в правомощията на администрацията да регулира гражданско-правните отношения. Това е Ваше лично право да участвате или не в подписката.

 

С уважение,

Методи Попов, началник на отдел ОМДК

в РУО – Благоевград

В редакцията на Топ Преса обаче, имаме официален документ на въпросната подписка, която е „отричана“ от РУО, адресирана до тях , до кмета на община Хаджидимово и до министъра на образованието. какви са фактите – кметът на община Хаджидимово потвърди че при него е внесена въпросната подписка. Министерството на образованието също потвърдиха в телефонен разговор с нас, че също има внесена подписка и разпределена за проверка на РУО – Благоевград. Държим да отбележим, че ние от Топ Преса, също внесохме цялата информация по случая онзи ден в министерството по електронен път, внесохме сигнала за подписката и в РУО – Благоевград. От така стеклите се обстоятелства, излиза че няма синхрон между институциите и не може да се провери истиността на една подписка.

В създадената ситуация относно предстоящият конкурс, теста на който ще бъде проведен в РУО  в Благоевград на  21-ви  ноември, не се изключва събитията да се преплитат и наистина да е проработила познатата  практика, а именно и за директорското място в Хаджидимово да има ходатайства от представящи се за близки до образователтелния шеф Златанов люде за кандидата Марта Донкова. Учители от школото приемат за допустимо подобно вмешателсво и опити за ходатайства  защото за въпросната  персона се твърди, че е ходатайствано почти на всички директорски конкурси от същите люде – а именно настоящ училищен директор и бивш такъв, и двамата от Гоце Делчев.

За учителският колетив в Хаджидимово е учудващ и факта, че Марта  Донкова в момента е директор на основното училище в гоцеделчевското село Борово, който пост тя зае буквално преди месеци след конкурс и сега отново е кандидат за директорският пост в гимназията на Хаджидимово.

По повод появилите се слухове, че настоящият директор госпожа Боянина умишлен оцели да саботира конкурса, ние се свързахме с нея, тя категорично заяви че има намерение да се пенсионира при това час по скоро, ако се стигне до отлагане, мястото и щяло да се заеме от нейн заместник.

коментара

Таблоид

Ужилени с 3,5 млн. лв. от Дупнишката популярна каса – порязани от съда!

Публикувано

на

Искове на 92 ужилени с над 3,5 млн. лв. от фалиралата Дупнишка популярна каса са отхвърлени от Административния съд в Кюстендил. Вложителите в гръмналата финансова пирамида се опитали да получат компенсация от държавата за изгорелите си спестявания, но магистратите ги порязали.

Измамените претендирали за сума на обща стойност 3 507 267,73 лв., която според тях би трябвало да получат като обезщетение за причинените им имуществени вреди заедно с лихвите. Исковете на бившите клиенти на Дупнишката популярна каса са заведени срещу Българска народна банка (БНБ) по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, разкриват бившите клиенти на касата. В жалбите си завлечените твърдят, че вредите за тях са настъпили от незаконосъобразно бездействие на административен орган, който в случая е управителят на управление „Банков надзор“ в БНБ.

Кредитно-спестовната кооперация „Дупнишка популярна каса“ е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г., а спестяванията си в нея загубили стотици клиенти, които вложили парите си срещу обещание за бърза печалба от високи лихви. Според разследването Георги Близнаков и съпругата му Ивона са привлекли влогове от 216 клиенти на обща стойност над 3,5 млн. лв. Двамата са арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“ са извършвали банкови сделки, без да имат право по закон. Те са подведени под наказателна отговорност и за неплащане на 130 хил. лева данъци, както и за пране на пари.
След гръмването на пирамидата клиентите й по всякакъв начин се опитват да си върнат парите, но към момента удрят на камък. Исковете им срещу БНБ по Закона за отговорността на държавата бе поредната проба да получат някакво обезщетение за изгубените си пари. Според измамените вложители БНБ не е упражнила надзор над дейността на Дупнишката каса, за да засече навреме риска от фалит. Съдът е категоричен, че централната банка упражнява надзор само над дейността на лицензираните банки и кредитни институции. Кредитно-спестовната кооперация в Дупница не е лицензирана кредитна финансова институция, а е работила по Закона за кооперациите като сдружение на физически лица. Финансовият контрол на кооперацията ставал по друг ред, а не от страна на БНБ.

На базата на тези основания съдът отхвърля исковете на измамените вложители и посочва, че те могат да търсят правата си като частни обвинители и граждански ищци по време на наказателното дело срещу семейство Близнакови. Делото срещу босовете на финансовата пирамида ще се гледа в тамошния съд заради близостта на фараоните с магистрати от Дупница и Кюстендил.

Според събраните доказателства клиентите са давали парите си доброволно, като са ставали член-кооператори. Всичко е било на доброволен принцип, друг е въпросът, че хората не са прочели договорите и не са имали никаква представа, че стават кооператори. Те са били привлечени от високите лихви от 12, 14, че и 18%, при положение че по това време истинските банки дават под 1%. Прокуратурата в Пловдив преди дни поканила прецаканите вложители да се запознаят с обвинителния акт срещу Близнакови. Малцина от излъганите са проявили интерес да прочетат обвинителния акт, защото били отчаяни от бавното правосъдие, което вече повече от пет години не може да стартира процеса по същество. Жертвите на Близнакови не вярвали, че след дългото размотаване ще дойде ден, в който те ще получат заслужени присъди. Любопитна подробност е, че полицаи и магистрати от Дупница, Кюстендил и Благоевград са били сред почетните клиенти на Близнакови. След фалита те първи успели да изтеглят спестяванията си заедно с огромните лихви.

ПРОДАВАТ ХОТЕЛА МУ

Хотелът на Георги Близнаков в Сапарева баня бе продаден заради дългове. Началната цена на обекта е 1 319 496 лв. До публичния търг се стига, след като Окръжният съд в Благоевград обявява в несъстоятелност фирмата на Близнаков. Въпросният хотел е с разгърната площ 3024,25 кв. метра. В него има 20 апартамента, ресторант, пет гаража, фризьорски салон, лекарски кабинет, два офиса, ателие за услуги, интернет зала, кафене и три магазина. Близнаков е заложил имота в банка и е изтегли 4,5 млн. лв. кредит. Отначало внасял редовно вноските, но изведнъж спрял да погасява дълга. Банката кредитор го погнала да се издължи и иззела ипотеката, като забранила на Близнаков да продава части от хотела. Той обаче изтъргувал на зелено 11 апартамента. Клиентите платили по 90% кеш, остатъка щели да дадат, когато получат акт 16. Те разбрали, че са измамени, когато в хотела влязъл синдик.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Ученици се обучаваха как да действат при наводнения и последващи кризи

Публикувано

на

Група ученици от ОУ „Христо Ботев“ – Невестино, с ръководители Н. Траянова и Е. Желязкова бяха на петдневно обучение в София. То беше във връзка с действия при наводнения и последващи кризи.

Обучението е в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд от Консорциум „Дикон – БЧК“. Обучението включваше теоретична и практическа част.

Особен интерес у учениците предизвикаха практическите занятия, които бяха под формата на дидактични игри на открито.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ