Кои Е-та какви болести причиняват.

Храната, която се храним е отровна. Поглъщаме купища отрова под различни форми и ни карат да си плащаме за това. Месото, зеленчуците, консервираните, пакетираните продукти и всичко, което слагаме в устата си съдържа вредни за организма ни вещества и трябва да знаем това. Не можем да не хапваме нищо, но трябва да знаем кои от тях са най-вредни и с кои организмът ни може да привикне, без да си навредим толкова много.

Какво означава Е-то върху опаковката?

Прочети повече „Е“ върху етикета на хранителния продукт означава наличието на разрешена технологична добавка. Първата цифра след Е-то посочва групата на добавката (оцветител, консервант, овкусител), а последните две, или три – конкретното химическо вещество.

Легенда:

1. Оцветители – от E100 до E181;

2. Консерванти – от E200 до E290;

3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли – от Е296 до Е385;

4. Гуми, емулгатори, стабилизатори – от Е400 до Е495;

5. Минерални соли – от Е500 до Е585;

6. Овкусители и ароматизатори от Е620 до Е640;

7. Други – от E900 до E1520.

Ето и част от най-често използваните Е-та в хранителната индустрия:

E230, E232, E233 и Е951 увреждат кожата, а Е311 и Е312 предизвикват екземи.

Е221, Е222, Е223, Е224 и Е226 увреждат вътрешните органи, а Е338, Е339, Е340, Е341, Е407, Е450, Е452, Е461, Е462, Е463, Е465, Е466 имат отрицателно въздействие върху храносмилателната система

Е250, Е251 и Е252 нарушават кръвното налягане, а Е320 и Е321 повишават холестерола в кръвта.

Е123, Е124, Е128, Е131, Е132, Е133, Е142, Е210 дo Е217, Е240, Е252, Е239, Е330, Е951 водят до онкологични заболявания.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене