Свържете се с нас

Бизнес

Предприемачът общински съветник Е. Панайотов открива в Сандански модерен спа център, истинско бижу за спорт и релаксация

Публикувано

на

Строителният предприемач Евгени Панайотов откри модерен спа център “Аквасън” с минерална вода в Сандански. Тържеството се състоя в понеделник от 18.00 ч. с отслужен водосвет за здраве и успехи от свещеник Иван. Събитието събра в спа комплекса приятели, колеги и бизнес партньори на фамилия Панайтови. Специални гости на празника бяха зам. кметът Георги Трайков, главният архитект в Общинската администрация Красимир Петков,  съветници, колеги на Евгени Панайотов в Общинския съвет, Янко Ангелов, строителен надзор, собствениците на „К-студио” семейство Кръндарови, собствениците на счетоводна фирма “Актив” Георгиеви, представители на фирми за недвижими имоти, фамилия Манолеви и други. Присъстващите имаха възможност да направят обиколка на спа центъра и да се запознаят подробно с  всички предлагани услуги. Новото спа бижу на Сандански разполага с басейн с минерална вода с размери 20/8 метра и баня за солни процедури, билкова сауна, финландска кедрова сауна с дърво и камъни, парна баня и стая за релакс, има и лежанка за масажи на пети, на рамо, на таз и на стъпало, като завършва с воден масаж на гърба. В него се намира единствената досега в Сандански баня за солни процедури. Тя е  изградена от солни тухли за профилактика и лечение на хора с белодробни заболявания. Собственикът Е. Панайотов разкри, че идеята не е случайна, тъй като Сандански е най-известният в страната курорт, където целогодишно се лекуват заболявания на белия дроб, като астма и други.

gallery

Спа център “Аквасън” дава възможност на  жителите на общините Сандански, Петрич, Струмяни, Кресна и  посетителите на града през всички дни на седмицата да ползват услугите на центъра. Известно е, че до момента спа услуги в хотелите могат да се ползват само от тези, които са настанени в тях, а сега всички може да ползват спа услугите в центъра по всяко време на седмицата, каза Е. Панайотов и допълни, че има и билкова сауна с 4 вида билки /мащерка, жълт кантарион, риган, лайка/, нагрятата пара преминава през билката и се вдишва от клиентите. Спа центърът е позициониран в близост до Околовръстния път, на няколкостотини метра от парк “Свети Врач”, на първата асфалтова отбивка вдясно в посока Сандански-Резиденцията, в с.Поленица, и е само на 5 минути от центъра на града. Центърът вече се използва от децата на Сандански, които тренират плуване в басейна под надзора на правоспособни треньори. “Аквасън” няма почивен ден и се управлява от семейство Панайтови-младши. За информация: 0887247480.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Бизнес

Красива и упорита дама от Сатовча сбъдна мечтата си на 3000 км от родината

Публикувано

на

Биляна Джуджева, на 3000 км от родината, откри в Испания собствена механа с 240 места, облицова я с родопски тикли и нае за персонал само хора от Пиринско

45-годишна сатовчанка реализира мечтата на живота си и, и то при екстремни условия – самотна майка на две момчета тийнейджъри, на 13 и 15 г., на 3000 километра от родината и близките си, на 20 август тази година тя откри в Памплона, Испания, собствена българска механа с капацитет 238 места и опция за още толкова на 2-ия етаж над заведението.

Синеоката красавица Биляна Джуджева едва успя да събере всички кандидати – българи и испанци, които се изсипаха във вторник да опитат обедното меню на механа „Извора“. Лично тя го измислила предишната вечер: пилешка супа, шкембе чорба, таратор и шопска салата, за основно – скара, шницел или пъстърва с гарнитура, чийзкейк, крем карамел или диня за десерт. За да придаде малко испански привкус на менюто, Биляна добавила сладолед към крем карамела. Тристепенното меню заедно с хляб и вода пуснала на доста приемливата за Испания цена от 11 евро.

„4 часа беше пълна лудница – описа впечатленията си от първия ден Биляна. – Обядваха до 16.00 часа. Тук не е като при нас, в България, да започваме с ракията и салата, наопаки е – така завършват. Нахранят се бавно и хубаво, после изяждат десерта, поръчват кафето и най-накрая е алкохолът. И не бързат.

ДОКАТО У НАС АКЦЕНТЪТ В ЗАВЕДЕНИЯТА ПАДА ВЪРХУ ПИЕНЕТО, ТУК Е ВЪРХУ ЯДЕНЕТО.

А и българите в Испания вече минаха на този режим и се отличават от местните само по това, че докато испанците изпиват една чаша алкохол след вечерята, нашите обикновено си поръчват по още една“.

Животът на Биляна Джуджева дотук е сбор от 45 години трупан опит, най-често на принципа проба-грешка, рискове – премерени и не чак толкова, и много любов, която получава ежечасно от близките си.

Завършва средното си образование в Сатовча, после записва българска филология в ЮЗУ – Благоевград. С дипломата от висшето се върнала на село и била за малко учителка, като междувременно взела и барчето до училището, като се явила на търг за него. В заведението работела след часовете, а й помагали 2 от сестрите й – в семейството са общо 7 деца, от които 4 момичета и 3 момчета. Заведението тръгнало бързо и много скоро цяла Сатовча започнала да си определя среща в бара „при момичетата“. Понеже по това време в много популярно тв състезание имало „момичета на късмета“, сестрите дори решили така да си кръстят заведението.

Единственият недоволен от идеята на Биляна да върти кръчма била майка й, която много често подхвърляла: „Затова ли учи толкова много, та да сервираш кафе?“.

Решението да замине за чужбина дошло обаче не заради майчиното недоволство, а заради мъж. Заедно с него тя отишла първо в Холандия, където обаче останали само 2 седмици, после в едно село в Испания, накрая – в Памплона. Биляна се озовала там през 2002 г., без да знае дума испански, и попаднала в доста трудна ситуация, защото местните пък изобщо не знаели английски.

ТОГАВА СИ ИЗРАБОТИЛА И ПРОГРАМА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, ВКЛЮЧВАЩА САМО 2 ТОЧКИ: СТАВАНЕ СУТРИН В 6.00 ЧАСА И НАУЧАВАНЕ НА 20 ИСПАНСКИ ДУМИ.

Помолила близките си да й изпратят от България разговорници, които й били единственият самоучител. За няколко седмици се почувствала достатъчно подготвена да проведе един елементарен разговор на испански и по обява от местен вестник се явила на интервю за сервитьорка. Собствениците пък взели, че я приели на работа. Биляна с лекота минала през изпитателния период, защото освен барчето в Сатовча имала още професионален опит зад гърба си – като студентка работила като сервитьор в ресторант.

В Испания Биляна ражда двете си момчета, развежда се и започва работа във фабрика за части за коли. Работила без почивен ден, защото в събота и неделя продължавала да сервира в заведение, за да издържа децата и да плаща наема за апартамента, който наела. Бързо обаче преценила, че не може да се остави във фабриката да я командват хора, които смятат на пръсти, освен това там се работело на смени и й било трудно да кара и прибира децата си от училище. Помагала й сестра й Сузана, която също живее в Памплона, но и тя невинаги успявала да вмести племенниците в графика си на работеща жена. Затова Биляна подала молба за напускане.

НАПУСКАНЕТО НА ФАБРИКАТА КРАСАВИЦАТА СМЯТА ЗА ПОВРАТНА ТОЧКА В ЖИВОТА СИ,

защото тогава решила да реализира голямата си мечта да има собствено заведение.

Намерила бързо помещение, за което всеки може си мечтае – 450 квадратни метра, на 2 етажа. Успяла да сключи договор със собствениците за 18 години, с право след това да го купи, и без неустойки, ако преждевременно го прекрати. Хазяите й дори сами предложили, ако Биляна купи помещението през първите 5 г., да й приспаднат наемите. Съгласили се и да не им плаща наем за втория етаж, защото за момента той й е ненужен и е под ключ – предостатъчни са й близо 240-те места на партера. Испанците й обещали още, ако се появи кандидат-наемател или купувач на горния етаж, да го съгласуват с нея.

Няколко месеца били необходими на българката да приведе механата в задължителните изисквания за испанско заведение – с тоалетни, пригодени за инвалиди, врати не по-тесни от 82,5 см, за да могат да влизат през тях инвалидни колички, и т.н. За целта теглила кредит, който ще връща 5 г. Повече от парите вложила в обзавеждането на заведението, което е изцяло с български мебели и аксесоари. Чиниите й ги докарали от Троян.

ОТ ГОЦЕДЕЛЧЕВСКО ИЗКУПИЛА ДЕ ЩО ПРЕСТИЛКИ И ПЛЕТЕНИ ЧОРАПИ ВИДЯЛА.

Дори тиклите за облицовката на испанската механа „Извора“ са от родната й Сатовча. Докарал й ги с тира си Васко от петричкото с. Самуилово. Тъй като трябвало да прибере камиона си в България, за да му направи технически преглед, той охотно се съгласил с курса на връщане да й достави специфичните сатовчански тикли. За да не разкарва тира по пътищата на Западните Родопи, Биляна уредила по телефона да ги натовари в Кресна.

Столовете и масите за заведението също са от Сатовча. Ани от с. Плетена, която живее в Памплона, за няколко дни изрисувала стените на заведението, където Биляна е обособила детски кът.

Междувременно от Смолян пристигнал и платът за пердетата – намерила фирмата по интернет и още не може да повярва, че собственикът й изпратил на юнашко доверие целия топ, въпреки че тя капарирала само половината от него.

В „Извора“ готвачът й е от с. Кочан. Той бил първият назначен на работа във фирмата, която сатовчанката регистрирала в Испания с капитал от 3000 евро и предмет на дейност „Ресторантьорство и хотелиерство“. С него отворили неофициално заведението през месец май, докато таткото на Биляна й бил на гости в Испания. Заради баща си тя набързо сформирала и оркестър за народни песни, включващ благоевградчанката Руми и едно момче от с. Слащен. От гордост за това, което е направила дъщеря му, възрастният човек едва не се разплакал. Официалното откриване Биляна оставила за края на август, за да могат вече българите да са се прибрали от почивка в родината и чужбина.

В момента механата работи на пълни обороти. Започва със сутрешно меню, защото испанците особено много държат на тази част от храненето. Пинчо /хлебче с бекон и кашкавал/, хемон /със зелена чушка/ и тортия де патата /картофи с яйца/ са предпочитаните от тях ястия, които се харесват много и на българите. Почти всяка вечер със сестра й Сузана правят домашен чийзкейк.

В НАЧАЛОТО Й БИЛО МНОГО ТРУДНО ДА ЗАПИШЕ НА ИСПАНСКИ В МЕНЮТО „ШОПСКА САЛАТА“, „ТАРАТОР“ И РУЛО „СТЕФАНИ“,

поради което се наложило вместо непреводимите имена на типичните български ястията да изпише цялата рецепта.

Освен сред българите за броени дни Биляна се прочула в квартала и като невероятен майстор на чулетон – телешки стек, който предварително се суши, но не до степен да заприлича на пастърма, а се приготвя на скара на дървени въглища така, че вътре да остане алангле.

Биляна наблегнала и на бирата, като се заредила от българските магазини в Памплона с всички разновидности на пенливата течност, произвеждана в родината й. Категорична е, че най-много клиентите й харесват бирата, произвеждана в благоевградската пивоварна.

През седмицата Биляна работи с минимален персонал, като за себе си е оставила сервитьорските ангажименти. За уикенда обаче наема поне още 5-има сервитьори, готвач, един сърбин идва да й прави сръбските плескавици, пристига и оркестърът.

„На 45 години съм, имам прекрасни деца, невероятен баща, братя и сестри, и изпълних мечтата си – аз съм един щастлив човек, макар и далеч от дома”, обобщава Биляна Джуджева.

В менюто за откриването на заведението на 20 август Биляна добавила сладолед към крем карамела, за да му придаде една идея испански привкус

Заедно със сестра си Сузана на една от малкото съвместни почивки

Ани от с. Плетена изрисувала детския кът в механа „Извора“

На откриването 240-местното заведение едва успяло да събере гостите

Заради татко си Биляна сформира набързо и оркестър

Стените на „Извора“ са облицовани с тикли от Сатовча

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Гроздето в сандански села изчезна заради сушата

Публикувано

на

Дългата суша съсипа част от гроздовата реколта в района на санданското село Катунци  останалите селища, край които има хиляди декари лозя. Лозари алармираха, че в някои лозови масиви загубите на грозде надхвърлят 50%. „Страшна суша е, плодовете се стопиха, направо изчезнаха. С болка влизам в лозето си, като гледам какви поражения е нанесла липсата на дъжд в последните близо 3 месеца. Най-тежки са пораженията върху гроздето от сорта „Мерло”, казва Йордан Халачев, който се грижи за десетина декара лозови масиви в село Катунци.

Той и останалите стопани до месец юни се радваха на добра реколта. Те очакваха поне с 10-20% по-високи добиви от декар в сравнение с миналата година. За разлика от 2018 г. нямаше болести, които масово да съсипват лозовите насаждения. На отделни места се появиха мана или пепелница, но стопаните се справиха с по-често пръскане на лозята. „Рано се зарадвахме, че ще има богата реколта. Сега гроздето в нашия район ще е много по-малко. Няма да има дори за редовните ни клиенти, които всяка година си купуват грозде от нас”, допълва бай Данчо.

ilindenpres.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ