Вицепрезидентът Илияна Йотова: В единението на народа е силата и мощта на една държава

Изпитанията пред българите винаги са били тежки. По-силни от тях обаче са волята и стремежът към свобода, справедливост и правда.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Баня на тържественото отбелязване на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.

„140 години въстанието ни казва какво е да обичаш Род и Родина, учи ни, че няма свобода, ако дори един българин остане поробен. И най-важното – че в единението на народа е силата и мощта на една държава. Днес тези завети са по-живи от всякога“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че скоро след извоюваната свобода Берлинският конгрес потъпква идеала на българския народ. „С документи, конгреси, конференции може да се разделят територии, но не може да се раздели народ и да се изтръгне желанието му за обединение“, заяви вицепрезидентът.

„500 години окови не сломиха волята за свобода и единение, те са в кръвта ни, в това да си българин“, посочи в приветствието си Илияна Йотова. „Без хората, родени по тези земи и платили висока цена за саможертвата си, нямаше да бъдат възможни съединението и независимостта на България“, отбеляза вицепрезидентът. „Пред всички тях даваме една клетва – да бъдем достойни за паметта им“, изтъкна Илияна Йотова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене