Чудотворен стенопис в благоевградското село Джигурово проплака със сълзи!

Заради дъждовете чудотворен стенопис в благоевграското село Джигурово проплака. Сълзи се стичали от ликовете на Господ и неговите апостоли. Невероятната творба, под която стотици се молели за спасение от различни болести, за пречистване на душата и късмет, се намира в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“, която отваря врати преди близо 100 години.

На стенописа е изобразена страховита сцена от Деня на Страшния съд. Според християнската вяра тогава Господ ще раздава справедливост между хората – праведниците ще бъдат възнаградени, а грешниците наказани. За първите е отреден рай, а за вторите ад. Въпреки посещаемостта и интереса към храма той се рушал безвъзвратно. Таванът на църквата пропаднал и дъждовната вода директно се стичала по религиозната рисунка. Влагата, която напуквала стените, започнала да разяжда и стенописа, който до година щял да бъде напълно заличен.

Местните казват, че църквата не била ремонтирана повече от три десетилетия. Хората се надявали да се появят дарители, които да помогнат за спасяването на светата обител, в която стотици миряни са палили свещ за здраве. Благоевградското село стана популярно преди време, когато се разчу, че в населеното място се строи нова църква. Интересното при нея е, че е копие на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София.

Според архитекта на сградата приликата с храм-паметника не е търсена. По-скоро за вдъхновение му послужила светата обител „Свети Седмочисленици“ в столицата. Новият религиозен храм в Джигурово също ще носи името „Св. апостоли Петър и Павел“.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене