Семинар за устойчиво стопанисване на кестеновите гори в ЮЗДП

Устойчивото стопанисване на кестеновите гори на територията на Югозападното държавно предприятие дискутираха на семинар в Благоевград. В срещата участваха зам.-директорът на ЮЗДП инж. Антоанета Дивилска, служители от централно управление и териториалните поделения, представители на РДГ Благоевград. Основен лектор беше д-р инж. Светозар Михайлов, който сподели опита, проблемите и лесовъдските дейности за подобряване състоянието на кестеновите насаждения на територията на Благоевградска област.

Горите от обикновен кестен имат важно регионално значение. Разпространени са основно в районите на държавните горски стопанства в Първомай, Петрич, Катунци, Струмяни, Кресна, Симитли, Благоевград, Рилски манастир над с. Стоб, Дупница в местността „Стадиона“, Невестино – махала „Цинковци“, както и в „ДЛС Осогово”.

Кестенът страда от редица болести и неприятели и за да бъде запазен като дървесен вид, са необходими активни лесовъдски действия за подобряване на състоянието му, посочи в презентацията си д-р инж. Светозар Михайлов. По-голяма част от насажденията са болни и затова трябва да се предприемат спешни мерки. В региона има два вида насаждения – едните са на около 200 години и са известни като т.нар. „баби”, а другите са засадени в края на 70-те и 80-те години на миналия век. Според него старите насаждения постепенно трябва да се подмладят чрез гола сеч на малки площи и възобновяване с издънки или семенни фиданки. По отношение на залесяването то трябва да се извършва там, където има възможност за механизирана обработка на почвата /дълбока, рохка и плодородна/  и наличието на система, която позволява поне еднократно напояване през вегетационния период, подчерта експертът.

Участниците в семинара посетиха насаждения от питомен кестен на територията на „ДГС Симитли”, над с. Ракитна и дискутираха на терен здравословното състояние на горите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене