Каракачанов разпада патриотите, започва задкулисни преговори с Цветанов и ГЕРБ

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е започнал действия по разпад на патриотичната коалиция. Причината – невъзможността да лансира съратника си Ангел Джамбазки в евролистата на „Обединени патриоти” за предстоящия вот и нулевият шанс на ВМРО да спечели самостоятелно евродепутатски мандат.

По този начин войводата затвърждава амплоато си на разрушител на политически коалиции. Припомняме, че разпад предизвика както в коалициите на Иван Костов, на Стефан Софиянски, на Христо Ковачки, така и в тази на евродепутата Николай Бареков.

В момента текат интензивни преговори между военния министър и представители на ГЕРБ. Най-активни срещи са забелязани с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. Целта е да се изтъргува едно от челните места в листата на Борисов. Едно е сигурно – коалиция между двете формации няма да има. Предложението, което от ГЕРБ са отправили към Каракачанов, е Ангел Джамбазки да стане редови член на ГЕРБ и ЕНП.

Ангел Джамбазки е приел офертата. Това разкриват и последните му действия, с които демонстрира, че не принадлежи към консерваторите. Вчера той бойкотира гласуването за шпицкандидат на Групата на ЕКР за председател на ЕК на предстоящия вот. В залата, в която се е провело закритото заседание на консерваторите в Страсбург е присъствал от българска страна единствено Николай Бареков. По време на гласуването Джамбазки е бил забелязан в компанията на родни журналисти.

Трудно е да определим принадлежността на този евродепутат, тъй като в началото той се определяше като такъв на ББЦ, след това стана представител в ЕП на „Обединени патриоти”, а в следващия мандат се очаква да представлява ГЕРБ.

Ако направим обаче една ретроспекция, ще установим, че действията и поведението на Джамбазки при гласуванията в ЕП винаги са разкривали изключително лоялно отношение на евродепутата към ГЕРБ, макар да получи мястото, благодарение на добрия резултат на партията на Николай Бареков „България без цензура” през 2014, чиято кампания беше изцяло с антигерб насоченост.

Преговорите за влизане в листата на ГЕРБ се водят на два фронта – в София и Брюксел. У нас те се инициират от Каракачанов, а в Брюксел – от самия Джамбазки. В последните месеци евродепутатът доста често е засичан в компанията на евроострието на ГЕРБ Андрей Ковачев, с който по думите на хора от кръговете около тях са в доста близки отношения.

Очаква се Ангел Джамбазки да заеме четвъртото място в листата на партията на Борисов, макар силно да настоявал да бъде поставен трети. Първите три места обаче вече били разпределени на остриетата на Цветан Цветанов в ЕП, разкриват още наши източници. Челното място щяла да заеме еврокомисарката Мария Габриел, второто – Андрей Ковачев, а трета в листата щяла да бъде Ева Майдел (по баща Паунова).

Политически анализатори определят този ход на евродепутата като изключително грешен. Причината е, че дори и да бъде поставен на третото място в евролистата на ГЕРБ, резултатът за него ще бъде катастрофален, тъй като ГЕРБ разполага със сериозна банка преференциален вот. По думите им Борисов има ресурса да предостави на всеки свой евродепутат по 100 000 преференциални гласове, а Джамбазки няма потенциал за повече от 20 000, колкото изкара на евровота през 2014-а година. Така, макар Каракачанов и Джамбазки да имат задкулисната, но силна подкрепа на влиятелни политици от ДПС, няма да пожънат успех на предстоящия вот, категорични са те.

При така създалата се политическа ситуация се очаква честта на българските патриоти на предстоящия евровот да се брани от КП „Обединени български консерватори”, за която се появиха слухове, че вече се водят преговори между отделни родни формации. В политическите среди усилено се коментира, че тя ще бъде лансирана от Николай Бареков, който е единственият легитимен представител на консерваторите у нас. Към нея се очаквало да се присъедини и партия АТАКА.

Третата формация от обединението на патриотите НФСБ също се очаква идните месеци на напусне коалицията. Близки до лидера й Валери Симеонов твърдят, че той няма да участва на евровота, защото масовите протести срещу него са му причинили изключително тежки психически травми. Ще остане в периферията на политическия живот у нас, категорични са те.

Разпадът на патриотите месеци преди европейските и местните ще се окаже изключително благоприятен за ГЕРБ, тъй като по този начин би било невъзможно да бъде измерен реалният резултат от социологическите агенции. По думите на видни социолози той е паднал под 4%./https://nbox.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене