Кръщелницата на Ванга – Вера Токова: Ванга тайно съветваше Тодор Живков

КОЯ Е ТЯ

Вера Токова е кръщелница на Ванга и дълги години е в близкото й обкръжение. Тя знае множество истории за срещите на пророчицата с висшите кадри на Политбюро и прeд читателите на „България Днес“ разкрива кой и защо от първите хора в държавата по комунистическо време се е допитвал до петричката врачка, какви непознати заложби е имала Ванга и коя българка смята тя за светица.

– Госпожо Токова, действително ли Людмила Живкова е била духовна дъщеря на Ванга?

– Да. Людмила е гостувала на леля Ванга почти всяка седмица. Имало е случаи, когато е преспивала. Ванга я е допускала много близо до себе си. Усещала я е наистина като своя духовна дъщеря. При леля Ванга са се допитвали всички високопоставени особи. Ставало е късно вечер и тайно. Улицата се е затваряла и от двете страни. Никой не се е допускал освен живеещите на нея.

Ванга

– Знаела ли е Ванга, че дъщерята на Тодор Живков ще си отиде рано от този свят?

– Аз лично смятам, че леля Ванга е знаела, но не е искала да й го каже. Затова й е казала по завоалиран начин, че я чака дълъг път.

Людмила Живкова

– А какви са били отношенията й със самия Живков?

– Ванга има среща с Живков. Той първоначално не й вярвал. Но при първата им среща тя му разказва случка от партизанско време, която само той знаел. Вижда я и му разказва всичко, което е щял да направи. И след тази среща той започва да й вярва. След това се виждат пак, но тези срещи не са били разгласявани. Времето беше такова. Тя не беше призната, но се допитваха до нея.

– В Петрич ли са ставали сгледите?

– Има случаи, в които тя е викана в София и е отивала. Разкарвана е по кабинетите. Нейната помощница леля Витка ми е разказвала. След такива срещи е била много нервна и неспокойна. Била е много мълчалива, когато се е връщала от София след срещи с високопоставени личности. Самата леля Ванга не обича да я занимават с политика и международни отношения. Тя искаше да помага на обикновените хора и да ги връща към вярата. Обичаше да казва „имай вяра в Бога и се не бой“ и „с вяра се живее по-леко“.

Тодор Живков

– В спалнята на Ванга и до днес са запазени аналоговият телефон и радиоточката.

– Да. Телефоните са се изисквали от високостоящите личности, за да имат постоянна връзка с нея, защото всички се допитваха до нея. Включително и по телефона. Била съм свидетел. Най-вероятно са й наложени. Освен това тя обичаше да бъде информирана. Да чува какво се говори и какво се случва. За събитията през 1989 г. тя знаеше. След като се случват, тя казва на леля Атидже – аз знаех какво ще се случи, ама нямаше как да ви кажа. В т.нар. Белия салон всяка година на Атанасовден тя прави молебен за здраве и берекет на всички българи. От маслосвета е дарявала на свои приятели масло да си слагат на кандилото. Тогава тя е викала най-малко трима свещеници. Ванга искаше българите да живеят добре.

– Коя друга известна личност е била близка с нея?

– Невена Коканова също често й е гостувала. Допитвала се до нея и били близки. Всички интелектуалци го правеха. Ванга помагаше в атеистичното време, когато вярата беше забранена. Но всички се допитваха до нея и след срещата с пророчицата хората се променяха. И невярващите дори. И до ден днешен посетители признават сами, че срещата с нея ги е променила и са станали по-вярващи и по-добри. Тези срещи се помнят цял живот.

Невена Коканова

– В къщата й още се пази венчалната й снимка със съпруга й Димитър.

– Така е. В гостната стая е венчалната снимка с Димитър, когато стават семейство. Венчават се на 10 май 1942 г. До тази снимка е момиченцето, което взима като сираче на 2-3 години и отглежда и възпитава като истинска майка. Няма документи за осиновяване, но тя като истинска майка дава всичко за нея. До Венетка е Димитър Вълчев – нейният приемен син. До последно той беше неотлъчно до Ванга. Димитър е кръстен от леля Ванга. Тя пита родителите му, те разрешават и Ванга си избира него от общо трите деца в семейството. Беше районен прокурор на Петрич.

– Какво е било отношението на пророчицата към Преподобна Стойна?

– Казвала е, че Преподобна Стойна е била наистина светица, защото се е хранила с хляб и плодове. А Ванга си е похапвала месце. За себе си Ванга казва, че не е светица, но мъченица – да.

Преподобна Стойна

– Вярно ли е, че е плела сама своите дрехи?

– О, да. Лично съм я виждала как плете. Има няколко жилетки, които сама оплита по перфектен начин с два джоба отпред, в които държи тамян. Полите сама си шиеше също. Живееше много скромно.

Борислав Радославов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене