Свържете се с нас

Култура

ДА ГО ДУХАТ СПРАВЕДЛИВИТЕ отново ТОП продукт в store.bg!

Публикувано

на

Един от най – големите сайтове за онлайн търговия в България, обяви вулгарният роман на нашия колега Веселин Стаменов – ДА ГО ДУХАТ СПРАВЕДЛИВИТЕ, за нов „ТОП“ продукт на месеца. Из между хилядите заглавия на печатни издания в книжарницата, вулгарният роман на Стаменов, изляhttps://www.youtube.com/watch?v=hGqouIBz5Y8&t=1547sзъл само преди месец вече е сред най – търсените. 

На пук на злобата и цензурата, на пук на зависливите погледи и злобни мнения, писателят Стаменов се нарежда на едно то първите места, почетене и интерес в съвременната българска литература. ДА Г ОДУХАТ СПРАВЕДЛИВИТЕ  е уникална книга, пишат читателите. Този път майсторът на перото във вулгарната, булевардната проза на България ви въвлича в един свят на душевна мръсотия, лицемерна задкулисна игра, курвенски номера и подли схеми… Коварен сюжет, чийто скелет е изграден изцяло от болезнената българска реалност. Да, в случая Стаменов не изневерява нито на стила си, нито на изказа си и безпощадно ще ви поднесе това, което всеки ден виждате, но не поглеждате, усещате, но не искате да почувствате – съвременната българска реалност, която създава може би най-новия стил в днешната българска литература – мутацията от „вулгарен“ в „булгарен“ роман. Това е запазената марка на Веселин Стаменов, коят оза пореден път го прати на върха.

 

коментара

Култура

Скребатно, пример за родолюбие

Публикувано

на

Родопското село Скребатно, влязло в полезрението на цяла България заради пожара, в който изгоря сградата на едновековното читалище, има богата история – пример за родолюбие, жажда за знания и прогрес. Населението на селото винаги е било будно, не се е примирявало с неправдите, а се е борело за по-справедлив  живот. Скребатно е родно място на много заслужили българи, на цели фамилии, допринесли за развитието не само на Гоцеделчевския край, но и на България. Тук през 1919 година е образувано първото в Благоевградска област просветно дружество.

Резултат с изображение за музеят в скребатно

Богатата история на Скребатно е съхранена в музей, с какъвто могат да се похвалят малко градове, още по-малко села. Сградата е твърде стара, според някои – на 300 години. До освобождението на Пиринския край  от турско робство тя е била конак, след това – ковачница, а от 1925 година – прогимназия. В средата на 80 – те години на миналия век сградата е основно ремонтирана, а от 1978 година е превърната в музей.

Приземният етаж на музея е неговата етнографска част. Тук са събрани изключително  много експонати, свидетелстващи за поминъка, обичаите и облеклото на местните хора от  недалечното минало. Подредени в отделни кътове, те нагледно показват домашния бит и занаятите на нашите предци. На пода са постлани черги, а по стените са окачени изкусно изтъкани покривки и  престилки.  Силно впечатление правят  ръчно изработените облекла – както християнски, така и мюсюлмански. Всичко говори за трудолюбието и майсторлъка на тукашните жени, които са работели със  старание и естетически вкус.

Историческата част на музея е на втория етаж. Тук са съхранени много документи и снимки – летопис на този бунтовен край. Запазени са и  реликви като ножове и други оръжия. Сред експонатите е първото радио, донесено в селото, първата пишеща машина и първата киномашина.

Музеите са паметта на времето. Попадне ли в тях, човек мислено благодари на тези, заради  които може да се докосне до старината. Далновидни са били и скребащяни, които чрез музея са оставили своите послания за поколенията.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Двама третокласници от ОУ „Св. П. Хилендарски“ Корница с почетни грамоти и награди в националния конкурс „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес“

Публикувано

на

Денис Шабан Бялк и Ибрахим Кезим Аджорал с класен ръководител Босилия Караилиева, са сред отличените в страната третокласници които получиха специални награди от фондация „Въздигане “ за авторските им стихотворения, които написаха специално за конкурса „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес“.

„Правим го в името на децата, защото вярваме, че разказът за Кан Кубрат и неговия емблематичен завет за единство на българския народ възпитава нуждата от силна взаимовръзка между тях, помага им да открият своите корени и славно минало, мотивира ги към активна взаимопомощ, учи ги на екипна работа, което пък ще засили желанието да останат в своята родина и да се борят заедно с приятелите си за по-добро бъдеще тук, вместо да го търсят навън“, заявявиха  организаторите на кампанията.

Така специалното жури на Фондация „Въздигане“ отличи най-добрите стихотворения и ги възнагради със специална награда – КНИГА „СЪЗДАТЕЛИТЕ “, по текст на Георги Шуменов, а малки поети от Корница са сред наградените ученици, заявиха горди от ръководството на училището и най-вече тяхната класна ръководителка, Караилиева.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ