На вниманието на МВР! Свидетелите на Йехова отново в Благоевград!

Срещам се с Мирела Кючукова, ръководител на Православния информационен център на Неврокопска митрополия в Благоевград. С Мирела се познаваме от „Ако си дал на другия“ – съвместната инициатива на Православен информационен център, движение „Ние жените“ и вестник Топ Преса в помощ на ближния.

– Мирела идвам при теб, за да споделя на какво се натъкнах днес. В района на пазара и на автогарата отново има хора, които разпространяват сектантска литература. Как може да противодействаме?

– Разпространението на религиозни брошури на територията на Община Благоевград е разрешено. Има Общини в България, в които тази дейност е регламентирана по определен начин. Например в Община Варна – Общинският съвет е взел решение да няма разпространение на религиозна литература, с цел да не се объркват хората и да имат възможност хората сами да проповядват своята религия защото в България има действащ закон за вероизповеданията, който е активен.В него има регистрирани редица вероизповедания, които принадлежат на определени законови норми в държавата. Има и такива вероизповедания, които ги няма в този закон. В  такъв случай всеки може да подаде жалба към съответната комисия към Министерски съвет. Както и списъкът от разрешените вероизповедания е ясен, има го в интернет и всеки може да го провери. Ако съответната организация я няма в този списък тя вече подлежи на законови рестрикции. Тоест като някакъв вид престъпление. Проблема в днешно време е, че има много организации, които не са регистрирани, но се водят под различни неправителствени организации, фондации и т.н.Това е проблема.

Тоест те се възползват от вратичките на тъпото ни законодателство?

– Да. Това е проблема. Това е едната страна на нещата.Другата страна е, че всеки един човек има право да има свое вероизповедание. Без някой да му влияе, да влияе на децата му. Вероизповедание, което да не пречи на останалите хора и на законите на съответната държава. Тоест ако аз се определям като православна, не трябва по никакъв начин да преча на останалите хора. Трябва да спазвам законите на страната. Друг е въпроса, че в нашата страна според конституцията религията е православна и се появява един такъв проблем, че много малко хора обръщат внимание на религиозните познания, които нашите деца имат за света.Оказва се, че много малко от нас запознават децата си със собствената си религия и останалите религии.Ние се доверяваме на училището и то да дава познание за религиите и религиозният свят. Едно 80-90 % от хората по света са вярващи хора. Много малка част са така наречените атеисти. Хората имат различни вярвания, различни религии. Ние би трябвало да имаме познание за това нещо, защото то е част от света около нас. Аз много се радвам, че има такава крачка в последните години чрез общините. Да има  в училище религиознание, да има някаква култура. Това дава възможност на хората да образоват децата си. Защото ние подценяваме този проблем. Ние си мислим, че детето ще избере в един момент когато порасне. Получава се така, че когато децата нямат познания за света, някой им подава някаква брошура като тази, която вие ми носите и те когато нямат представа за какво става въпрос се объркват. И често стават жертви. Ето в последно време вече има пресен пример ,тази игра наречена Синият кит. Има жертва едно българче.Има вече много опасни неща, които са свързани с духовни практики и религиозни вярвания. Ние трябва да имаме позиция, трябва да имаме съзнание и да разберем, че децата ни трябва да имат познания и за този свят. Другото вече, кое е законно кое не е законно, това е работа на държавата. Държавата със съответните органи, които има – Общински власти би трябвало към всяка община да има хора, които да отговарят за това да казват кое е законно и кое не. В по- големи страни, например в Русия това е факт. Когато Българската православна църква организира някакво събитие ние винаги заставаме зад събитието. Пишем кой е организатор. Много често се случва напоследък определено вероизповедание да не посочва, че е организатор.Примерно прожекция на филм, но няма, не пише кой го е организирал. Тези неща мисля че държавата трябва да ги наблюдава…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене