ТЪЖНАТА ИСТИНА! Преподавателка в Езикова гимназия – Благоевград: Не уважават учителите заради ниското заплащане!

Малко след Деня на на­родите будители разгова­ряме с Теодора Димитрова, учител по български език и литература в Езиковата гимназия в Благоевград.

Дългогодишната пре­подавателка говори за предизвикателството как­во е да си учител в днешно време, какво ти носи тази професия и какво ти дават учениците…

– Г-жо Димитрова, смя­тате ли, че професията учи­тел е достатъчно уважена и достойно представена пред обществото?

– Не смятам, че професи­ята е сред най-уважаваните в обществото. Разбира се, за това си има причини, като ниското заплащане е само една от тях. Основният про­блем е в нас, учителите. Мисля, че трябва да се постараем повече, за да спечелим уваже­нието на учениците и на техните родители.

– Вие сте дъл­гогодишен препо­давател. Кога Ви е било най-трудно да упражнявате профе­сията?

– Не смятам, че е има­ло някакъв специален период в моята кариера, в който да ми е било по-труд­но, отколкото през остана­лото време. Всеки випуск и всеки ученик са различни от останалите и това ме за­трудня­ва донякъде. Но и ме сти­му­лира, а деца­та ми дават наистина много. Учат ме .

– Какво според Вас тряб­ва да се промени в българ­ското образование?

– Крайно време е образо­ванието да е по-практически насочено. В нашите учеб­ници продължава да има много теория, а чисто прак­тически насочени неща почти липсват. Важно е да се подобри общуването с родителите, а на ученици­те да се осигури различна среда. Необходимо е да има повече възможности за интеракция в клас.

– Коя е най-хубавата из­ненада, която ученици са Ви правили?

– Учениците ме изненад­ват често. Мисля обаче, че най-хубавата изненада беше, когато ме имитираха. Предложиха всеки да „вле­зе в кожата на друг“, като аз бях част от играта. Удиви­телно точни, много креатив­ни и добронамерени бяха. Аз се познах. Беше преди доста години, но още го помня.

– Каква е тайната на ус­пешния учител?

– Смятам, че тайната на успешния учител е да оби­ча професията си. Тоест да обича децата, да ги уважава и да се вслушва в тях. На­шите деца са идейни, умни и добри.

– Какво бихте пожелала на всички учители по случай празника?

– Пожелавам на всички учители много здраве, вяра в способностите на техните ученици и приятни емоции!

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене