Топ Преса на гости на: Hot Springs Medical&Spa Hotel

На човек трудно може да му мине през ума, че на интервю като това ще раз­глежда снимки на плодове, зеленчуци и… прасета. Явор Капитанов, мениджърът на Hot Springs Medical&Spa Hotel, обаче с истински кеф ми показва на смартфона си снимките, които е напра­вил на фермерска­та продукция от стопанството към хотела си. Не са снимки всъщност, а истински диги­тални натюрмор­ти с превъзходно изглеждащи дини, карфиол, тиквички, царевица и прочие. Прасетата също не са обикновени прасета, ами са от породата „унгар­ска мангалица“ – покрити са с нещо като вълна и спо­ред моя домакин месото им е изклю­чително вкусно. „Ще започнем да произвеждаме пуловери от свинска вълна“ – подхвърля той, предполагам (но не съм съвсем сигурна) на шега.

Image result for Hot Springs Medical&Spa Hotel

Явор Капитанов не е съв­сем типичният бизнесмен. В този понеделнишки преди­обед носи тишърт, разказва вицове, а бисквитите и зе­леният чай, с които закусва в офиса си, дори не са „био“ – о, боже, как може! „Пред­почитам чистата храна, вни­мавам много за качеството на продуктите, но изобщо не съм фанатик“ – казва той и така категорично минаваме в един отбор, понеже съм убедена, че дори от „добрите фанатици“ не можеш да оч­акваш нищо добро.

Цялостната концепция на Hot Springs Medical&Spa Hotel – Спа хотел №1 в Бъл­гария и балнео хотел №1 в България за 2017 г. – също е лишена от фанатизъм и мания за ексклузивност и умопомпрачаващ лукс, а залага на проста, изпитана рецепта – безкомпромисно качество на всички нива. Местоположението – село Баня в Разложката долина, известно с лечебните си ми­нерални извори и наситения с аромат на гора въздух, как­то и с превъзходни природни пейзажи наоколо. На 150 км от София и на минути от ски пистите на Банско. Велико­лепен спа център, за който ще си говорим много сега. Балнеологично лечение, предписвано и извършвано от висококвалифицирани лекари и кинезитерапевти. Ресторант, „захранван“ с продукти от собствено стопанство, намиращо се в не­посредствена близост до хотела. Условия за всякакъв вид спорт – туристически екопътеки, колоездене, фит­нес, плуване, тенис, езда и разбира се, ски.

Image result for Hot Springs Medical&Spa Hotel

„Ние не предлагаме „спане и ядене“, а цялостно прежи­вяване, релакс и удоволст­вие“ – казва Явор, убеден, че единствено комбинацията от добра храна, чист въздух, качествен сън, достатъчно движение може да направи ефективни различните ко­зметични и лечебни проце­дури, предлагани в компле­кса.

– Стопанството към хоте­ла съществува сравнително отскоро, но виждам, че ре­зултатите са сериозни. Да поговорим за храна!

– Аз съм изненадан колко хора се интересуват от храна и правилно хранене. Оказ­ва се, че не са само думи и че наистина се търсят еко­логични храни, фермерски продукти, отгледани в малки стопанства – краставицата може да е крива, доматът може да е малък, но да са вкусни. Вкусът на правил­но отгледаните плодове и зеленчуци, на домашното мляко никога не може да се сбърка. Много млади хора и деца, които никога не са оп­итвали такива продукти, ги намират за странни и дори не ги харесват. Това е, защото вече са моде­лирани и търсят това, с което са свикнали. Така работят и големите хра­нителни вериги – неза­висимо къде по света се намират, магазините от една верига са под­редени на един и същ принцип – тук е мляко­то, там – хлябът и т.н. И тъй като ти вече си „дре­сиран“, влизаш и започ­ваш да трупаш в колич­ката точно определени неща. Разчитат на това, че са развили у клиенти­те си условен рефлекс, като при животните. В Hot Springs Medical & Spa Hotel обаче се от­насяме с нашите гости по съвсем друг начин и затова направихме сто­панството. Кръстихме го Чифлика. Започнахме скоро, при това до този момент аз не съм се за­нимавал с бизнес, свър­зан със земеделие, но за моя изненада всичко се разви много добре. Произвеждаме много зе­ленчуци – няколко вида патладжани и тиквички, зелен боб, целина, ряпа, царевица, малини, къпи­ни, най-вкусните карто­фи… Всичко наторяваме само с естествени торо­ве и опазваме от вреди­тели посредством стари методи на биоземедели­ето, като например това да засадиш босилек между редовете с други зеленчуци, тъй като етеричните масла на босилека пазят растение­то. Продължаваме да учим различни подобни методи и догодина ще ги приложим. Между другото, там, където е Чифликът ни, зеленчуците имат убийствена гледка към Пирин и явно тя ги вдъхно­вява да стават толкова вкус­ни…

– Шегувате се, но продук­цията ви наистина е стра­хотна!

– Също и като количество, не само като качество. Дори продаваме плодове и зе­ленчуци на нашите клиенти. Тази година завъдихме и пчели – 23 кошера – и дого­дина ще имаме наш собст­вен мед. 100% био мед, без антибиотици, без никакви добавки, чист. Гостите ни ще могат на закуска да си сло­жат готин мед върху пърже­ната филийка. Смятаме и от него да продаваме, въпреки че себестойността му няма да е много ниска. В качест­вото му обаче се кълна! На­шите пчели са най-активни и доволни, като им пуснем Моцарт или музика на ита­лианските класици. Веднъж пробвахме с чалга и те си ос­танаха в кошера. Не, всъщ­ност една излетя и веднага като гюлле падна на земята. Не им понася чалгата.

Image result for Hot Springs Medical&Spa Hotel

– Значи наистина ще пра ­вят мед с добър вкус! А вие вярвате ли на сертификати­те „био“?

– Лично аз се доверявам преди всичко на вкусовите си рецептори и на хората, които са доказали, че не лъ­жат. Все пак обаче искахме да осигурим за гостите на Hot Springs най-качестве­ната и чиста храна и затова решихме сами да си я произ­веждаме, защото само тога­ва ще сме сигурни какво има в нея. Храната е свързана със здравето, здравият чо­век е красив човек. Затова ние се опитваме да съчета­ем храната, балнеологията, природата, спорта и да по­лучим като краен резултат едни по-здрави и по-готини хора. Козметиката никога не може да постигне сама тези резултати. Аз също използ­вам козметика – и мъжка, и дамска, тъй като смятам, че това деление е обикно­вен търговски трик, за да си купи едно семейство не един шампоан например, а три – за жената, за мъжа и за децата. Обаче съм убе­ден, че физическата красо­та идва отвътре. И не става въпрос да си добър по душа, почтен и т.н., макар че това също е важно, а да подхран­ваш тялото си отвътре с пра­вилната храна, с правилното гориво. В противен случай никакви козметични проду­кти и процедури не могат да ти помогнат.

– Е, ботоксът ще помогне.

(с ирония) Да, и силико­нът! Една дама без силикон вече не е дама, нали така? Ако не полагаш цялостна грижа за себе си, нито бото­ксът, нито силико­нът ще ти помогнат – лицето ще е глад­ко, но да кажем ко­ляното ще е с отпус­ната кожа и така нататък. В нашия балнеоцентър раз­полагаме с най-мо­дерната апаратура за различни козметични и терапевтични процедури, включително за стимули­ране на производството на колаген, за лимфен дренаж и т.н. – но те са многократно по-ефективни, когато са ком­бинирани с добро хранене и спорт. Масажите и терапи­ите просто осигуряват въз­можност добрата храна да стигне до дълбоките слоеве на епидермиса и до самата клетка.

– Имате ли процедура, която бихме могли да опре­делим като ексклузивна?

– Hot Springs Medical & Spa Hotel е eдинственият балне­ологичен медицински цен­тър в региона. Съчетахме на едно място лечебни програми, разкрасителни и подмладяващи процедури, спа и уелнес терапии, спорт­ни активности и екологич­но чиста храна, но не се за­нимаваме с „ексклузивни“ неща. При нас всички проце­дури се изписват от лекар, от специалист и целят пос­тигането на точно опреде­лен резултат. Много упорито работим върху балнеолож­кия център, където имаме великолепни кинези- и фи­зиотерапевти. Помагаме на хора с проблеми в опорно-двигателния апарат или в следо­перативни състоя­ния, когато е необхо­димо раздвижване и т.н. И отново комби­нацията – високока­чествена апаратура на международно признати марки, про­фесионални танген­торни хидромасаж­ни вани, уникална минерална вода, от­лични специалисти… Постига се цялостен оздравителен ефект, при това дълготраен. Имали сме клиенти с проблеми в коля­ното, глезена, кръста – всички получават подобрение. Освен това, разработихме изключително ефективни разкрасителни и антицелу­литни процедури. Изпъваме бръчки и повдигаме дупе­та… без дискриминация по пол и възраст! Завидните резултати постигаме благо­дарение на уникалната ком­бинация между високотех­нологичните текар терапия, дълбока осцилация и про­цедура с високоенергиен лазер. Съчетахме ги с радио­честотен лифтинг, пелоидо­терапия (терапия с лечебна кал), класически и спортно възстановителни масажи. Резултатите са впечатлява­щи! Не случайно при нас ид­ват хора отвсякъде – от Ви­етнам, Китай, Япония, Русия, Турция, Македония. Много от тях идват отново. Харес­ва им рестартът, който им предлагаме. Ние обаче сме български хотел и най-много държим на българските си клиенти.

Ирина Иванова

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене